Właściciele karczmy

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Właściciele karczmy

Post autor: Lewicki_Przemysław »

Dzień dobry :) !

Uzyskałem informację, że moi przodkowie pochodzący z Galicji posiadali prawdopodobnie karczmę w tamtym zaborze, w drugiej połowie XIX wieku. To mój jedyny trop dotyczący tej części rodziny (nazwisko być może Duszyński lub Kozłowski). Czy istnieją jakieś rejestry posiadaczy podobnych przybytków?
Pozdrawiam, Przemysław
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Właściciele karczmy

Post autor: algaa »

Witam

Ja również jestem w podobnej sytuacji jak Przemysław moi przodkowie posiadali również karczmę w tym zaborze w drugiej połowie XIX w Majdanie Królewskim nazwisko Tabor karczma najprawdopodobniej spłonęła. Wlasciciele karczmy osierocili córkę Annę Tabor którą przygarnia pod swój dach Hrabia Tarnowski i przejmuje pogorzelisko po karczmie.

Annę Tabor wydaje za mąż młodziutką pannę za karbowego w swoim dworze Partykę Andrzeja.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek info.

Pozdr Agnieszka.
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Ted_B »

Witam !
Czy drugi przypadek dotyczy też Galicji ?

Jeśli byłoby to Królestwo Polskie to polecam lekturę dokumentów dot. propinacji, czyli prawa do produkcji i sprzedaży głównie gorzałki.
Dotyczył ten przywilej właścicieli dóbr, ale często był dzierżawiony głównie przez Żydów, a także innych karczmarzy.

Czy tak też było w Galicji ? Tego nie wiem !
Tadek
Andy79

Sympatyk

Post autor: Andy79 »

Witam,

Mój przodek Bartłomiej Wojciechowski występuje w aktach urodzeń / zgonów swoich dzieci w latach 1839-1844 jako karczmarz i propinator. Parafie Plecka Dąbrowa, Bąków Górny (między Kutnem a Łowiczem). Może jakieś podpowiedzi, czy i gdzie można znaleźć rejestr pozwoleń wydawanych propinatorom? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki.

Inne rejestry niż księgi urodzeń, ślubów, zgonów są dla mnie o tyle istotne, że ów przodek wg wszelkich dowodów między rokiem 1832 a 1839 zmienił nazwisko z Sołtysiak na Wojciechowski. Może to pomoże mi rozwiązać zagadkę, kiedy dokładnie to się wydarzyło.

Pozdrawiam,
Andrzej
Ted_B

Sympatyk

Witam !
Andrzeju, widzę okolice Łowicza, czyli Królestwo Polskie.
Określ sobie jaka to była gubernia i w stosownym archiwum poszukaj aktów tej guberni.
W moim przypadku przy Kielcach - to mam zespół zatytułowany "Rząd Gubernialny Radomski". Potężny zespół składający się z ponad 30 tyś. jednostek archiwalnych - same inwentarze zawarte są w 3 tomach.

W Twoim przypadku w inwentarzach do zespołu właściwej guberni należy poszukać jednostek archiwalnych zatytułowanych - coś podobnego jak Kielcach - a tu mamy "Akta szczegółowe dotyczące poboru opłat od gorzelni i szynków". W Kielcach jest 5 takich j.a. (różne okresy lat).
Jeśli był propinatorem to powinien tu się znajdować, gdyby tylko dzierżawił to propinacja była wtedy na dziedzica. Akta dzierżawy z tego okresu też do znalezienia w aktach gubernialnych.

Pozdrawiam !
Tadek
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witajcie,
Może i mnie się uda z Waszych rad skorzystać. Mój przodek Franciszek Bartnik jest karczmarzem a później karczmarzem z prawem propinacji w Wierzbowcu pod Przedborzem parafia Bąkowa Góra pow. radomszczański ( Królestwo Polskie) w latach od 1859 roku do swej śmierci w 1907 roku.
Szukałam pewnie we właściwym archiwum t.j. w AP w Piotrkowie Tryb ale nie bardzo wiedziałam w jakich zespołach szukać a pracownicy archiwum niewiele mi mogli pomóc.

Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam
Mój drugi przypadek miał miejsce również w Galicji.

Pozdr Agnieszka.
Ted_B

Sympatyk

Witam !
Zapewne sporo wiadomości można wydobyć z aktów notarialnych.
W moim przypadku, mam wynotowane z repertorium min. 2 takie akty:
1. Plenipotencja [w tym przypadku tj. upoważnienie] 3 sióstr Knaut [były one w tym czasie współwłaścicielkami dóbr] na Beno Marx [to był ich szwgier] do zarządzania gorzelnią (rok 1868).
2. Akt sprzedaży 1000 wiader okowity przez Beno Marx (1869 r.).

Jeszcze do tych ksiąg nie dotarłem, więc nie znam ich treści.

Pozdrawiam !
Tadek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Ted_B pisze:przy Kielcach - to mam zespół zatytułowany "Rząd Gubernialny Radomski". Potężny zespół składający się z ponad 30 tyś. jednostek archiwalnych - same inwentarze zawarte są w 3 tomach
"Rząd Gubernialny Lubelski 1867 - 1918"
Przewodnik po tym zespole akt wydano jako książkę.

Szynkarzy mam sporo w rodzinie :)
http://lubgens.eu/viewtopic.php?t=2700
Ostatnio zmieniony pt 30 gru 2016, 16:24 przez Krystyna.waw, łącznie zmieniany 1 raz.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Post autor: Lewicki_Przemysław »

Widzę, że dużo rad odnośnie Królestwa Polskiego się tu pojawiło, a co do Galicji są jakieś porady?
Pozdrawiam, Przemysław
Ted_B

Sympatyk

Witam !
Przemku! Związek mojej miejscowości z Galicją ogranicza się tylko do krótkiego epizodu:
1. Okres 1796-1803 tzw. Galicja Zachodnia (Nowa Galicja),
2. Okres 1803-1809 Galicja (po włączeniu Galicji Zachodniej do Galicji).

Czyli ja poruszam się tylko po tzw. okresie C.K. Pozostawiam pole do popisu mieszkańcom prawobrzeżnej Wisły.

Pozdrawiam !
Tadek
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

Witam!
Może i mnie się uda z Waszych rad skorzystać. Moi przodkowie prowadzili karczmy w n/w miejscowościach w latach 1830 -1870;
Bieliny
Cisów
Wola Kurozwęcka
Skotniki
Konary
Gdzie szukać bliższych informacji poza akt. metrykalnymi.
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
Ted_B

Sympatyk

Witam !
Podane przeze mnie powyżej jednostki archiwalne "Akta szczegółowe dotyczące poboru opłat od gorzelni i szynków" - to nie jest wszystko w tym temacie. Przy niektórych osobach może być tylko wyszczególnione, że dana osoba ma płacić taką a taką opłatę za propinację i to wszystko. Jeśli rzetelnie płacił - to nic więcej może nie być. Są tam też zgłoszenia nowych gorzelni. Mnie interesowały sprawy techniczne powstałej nowej gorzelni, ale poza faktem, że powstała - nic więcej nie znalazłem.

Do przedmówcy - Jurka.
Widzę teren ziemi kieleckiej.
W AP Kielce przeglądnąć tom III inwentarza do zespołu nr.1.
Te opłaty o których pisałem powyżej miały sygnatury 9695, 9699, 9700, 9701 i 9702. Tylko nie jestem pewien - ale to będzie chyba tylko powiat (albo i obwód) olkuski. Jeśli tak - to inne powiaty będą w pobliżu.
Ponadto mam jeszcze wynotowane z tego zespołu nr 1 takie sygnatury:
1. 9881 - Akta tyczące się propinacji na gruntach na własność włościan przeszłych w pow. olkuskim (1864-67),
2. 9897 - Szczegółowe akta tyczące się konsensów dla Żydów na zarobki propinacyjne w pow. olkuskim (1839-67),
3. 9902. Szczegółowe akta tyczące się wydawania konsensów na stawianie karczem i zakładania szynków trunków krajowych w pow. olkuskim (1858-62).
Mamy tu tylko powiat olkuski - pozostałe powiaty - będą miały sygnatury w tym samym przedziale (9600 - 10 000).

Pozdrawiam !
Tadek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”