Bryliński Józef urodzony około roku1815 w Kościelcu

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Prócz tego Kościelca za Proszowicami jest jeszcze jeden, równie blisko. To Kościelec, dzisiaj część Chrzanowa z bardzo starą parafią. I na temat tegoż kościelca trochę pofantazjuje.

W 1813 roku w Krakowie, w parafii Bożego Ciała bierze ślub będący wdowcem Franciszek Bryliński. Jeśli wierzyć aktowi ślubu piastuje funkcję wójta gminy klucza lipowieckiego. O zgonie jego poprzedniej żony dowodzi akt zgonu wyjety z akt kościoła Chrzanowskiego. Jego nową małżonką zostaje Teresa Szmidtowna, córka ... majstra kunsztu krawieckiego. Nie znalazłem ich dzieci w Krakowie, musieli zatem jak domniemam zamieszkać u Franciszka, czyli gdzieś w okolicach Chrzanowa. Jest jeszcze oczywiście możliwość, że dzieci nie mieli, umarli itp.

Są jakieś metryki, indeksy z okolic Chrzanowa? Chętnie bym je przeglądnąłł.

Taka mała moja konfabulacja z promilem szans na potwierdzenie:)
A jak się nie potwierdzi to ku przestrodze, że w genealogii nie ma miejsca na fantazjowanie :)
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

slawek_krakow pisze:Prócz tego Kościelca za Proszowicami jest jeszcze jeden, równie blisko. To Kościelec, dzisiaj część Chrzanowa z bardzo starą parafią. I na temat tegoż kościelca trochę pofantazjuje.

W 1813 roku w Krakowie, w parafii Bożego Ciała bierze ślub będący wdowcem Franciszek Bryliński. Jeśli wierzyć aktowi ślubu piastuje funkcję wójta gminy klucza lipowieckiego. O zgonie jego poprzedniej żony dowodzi akt zgonu wyjety z akt kościoła Chrzanowskiego. Jego nową małżonką zostaje Teresa Szmidtowna, córka ... majstra kunsztu krawieckiego. Nie znalazłem ich dzieci w Krakowie, musieli zatem jak domniemam zamieszkać u Franciszka, czyli gdzieś w okolicach Chrzanowa. Jest jeszcze oczywiście możliwość, że dzieci nie mieli, umarli itp.

Są jakieś metryki, indeksy z okolic Chrzanowa? Chętnie bym je przeglądnąłł.

Taka mała moja konfabulacja z promilem szans na potwierdzenie:)
A jak się nie potwierdzi to ku przestrodze, że w genealogii nie ma miejsca na fantazjowanie :)

W Katalogu zasobów metrykalnych sa wymienione rózne Koscielce:
Koscielec Kaliski ma indeksy z tego okresu wiec to nie moze byc ten;
Koscielec Inowroclawski i Wielkopolski jest w Poznan Projekt i nie ma tam slubu pary rodzicow Jozefa. O Koscielcu koło Chrzanowa nie wiedzialam nie jest wymieniony w Katalogu zasobów metrykalnych, jest jeszcze Koscielec koło Czestochowy i ten Proszowicki oba nie maja indeksow z tego okresu.
Mysle ze akt zgonu powinien przyblizyc Koscielec byc moze bedzie jakies info jakie to wojewodztwo cokolwiek
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
pogrzebałam w swoich zasobach fotograficznych i znalazłam, że w styczniu 1822 roku, wieś Górna Wieś parafia Myślenice świadkiem na ślubie Józefa Wątorka i Tekli Szczerba był Franciszek Brylinski, Villani.
Ciekawe, ilu był wówczas tych Franciszków Brylińskich. A może to ten sam, bo nazwisko Szczerba występuje w okolicy Krakowa.
Gienia
piotrBryliński

Post autor: piotrBryliński »

witam
mam prośbę do Pana o nicku grzesm na gentece który zindeksował Józefa Brylińskiego - w adnotacji podane jest iż Józef Bryliński zmarł mając 80 lat a urodzony w Kościelcu i tu moja prośba do Pana - jeśli ma Pan wiedzę w którym Kościelcu się urodził ? byłbym wdzięczny

pozdrawiam
Piotr Bryliński
grzesm

Sympatyk
Mistrz

Post autor: grzesm »

Już odpowiadam,
Oto tekst aktu zgonu Józefa Brylińskiego
Działo się w Minodze 15/27 grudnia 1895 roku o godzinie 5 po południu
Stawił się Andrzej Żołowicz 38 lat i Antoni Bień 34 lata rolnicy ze wsi Przybysławice i oświadczyli nam że wczoraj o godzinie 8 rano umarł Józef Bryliński, rolnik 80 lat, syn już zmarłych Franciszka i Teresy Szuwart małżonków Brylińskich. Wdowiec urodzony w osadzie Kościelec (sielie) a zamieszkały w Przybysławicach. Po naocznym przekonaniu sie o zejsciu Józefa Brylińskiego akt stawającym przeczytany , a przez nas tylko podpisany .
Szczegółów odnośnie Kościelca brak.

Dodatkowa informacja Józef i Ludwika mieszkali też w parafii Iwanowice (Krasieniec) gdzie zmarły 2 córki Anastazja i Marianna

Skontaktuj się z użytkownikiem Baran_Malgorzata - korespondowała ze mna w sprawie Brylińskich. Może ma jakieś dodatkowe informacje.

Pozdrawiam
Grzegorz
slawek_krakow

Sympatyk

No to się niewiele wyjaśniło, a nawet chciałoby się zadać dodatkowe pytanie, skąd zgłaszający zgon czerpali wiedzę na temat imion rodziców, i miejsca urodzenia Józefa? Z drugiej strony Józef już od niemal 40 lat żył w parafii to taka wiedzę mógł posiadać ksiądz.
A co z żoną Józefa, Ludwiką z domu Szuwart? Autor wątku akt zgonu lub urodzenia posiada?
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Akt zgonu moim zdaniem sporo wyjasnił. "Sieło" Koscielec to nazwa wydaje sie ze znana dobrze kiedzu bo nic nie pisze ze to gdzies daleko np dalekich w Prusach. Pisze o tej miejscowosci jak o nazwie powszechnie znanej wiec byc moze nawet znal te parafie w ktorej urodzil sie Jozef. Koscielce inwroclawski kaliski i wielkopolski to odleglosci ok 300 km od Minogi a Proszowski i Chrzanowski ok 30 moze ciut wiecej. W XIX wieku 300 km to byla znaczna odleglosc. Malo mi sie wydaje prawdopodbne aby ksiadz te dalekie Koscielce znał dobrze i dlatego okreslill je samą nazwa tak jakby kazdy mial wiedziec gdzie to jest. Taki skrotowy zapis swiadczy raczej o tym ze to byla miejscowosci z Malopolski.
Marzanna

piotrBryliński

witam

czyli Józef był wdowcem - ile lat żył po śmierci żony Ludwiki?
slawek_krakow

Sympatyk

piotrBryliński pisze:witam

czyli Józef był wdowcem - ile lat żył po śmierci żony Ludwiki?
Nas się pytasz? Pokaż akt zgonu jego żony Ludwiki to policzymy...
piotrBryliński

albo źle czytam albo nie widze

Ludwika Szuwart rodząc Michała miała w 1858 roku 30 lat i rodząc Katarzynę w 1854 roku miała lat 38? według aktów urodzeń - coś jest źle

dodam akty tylko nie wiem jak
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Wiek w aktach urodzenia dzieci czesto jest calkiem szacunkowy i nie ma w tym zadnej rewelacji ze kobieta mlodnieje przy kolejnym dziecku. To samo jest w akcie zgonu wiek moze byc sporo podwyzszony. Najbardziej prawdziwy wiek jest w akcie slubu.

Tu na forum nie umieszczasz aktu wrzucasz go gdziej np w "zapodaj.net" i tu podajesz tylko linki do tych plików
Marzanna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”