Opoczyńscy - Opoczno i okolice

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

JMarchewka
Adept

Opoczyńscy - Opoczno i okolice

Post autor: JMarchewka »

"Opoczno i okolice nazwisko Opoczyńscy"

Witam, czy ktoś może natknął się na nazwisko Opoczyński wertując materiały z Opoczna i okolic? Wg rodzinnych relacji urodził się tam Marcin lub Maciej Opoczyński (zmarły około roku 1876) i nie pochodził z rodziny żydowskiej. Sama oczywiście przeglądam materiały na familysearch, ale może akurat ktoś coś?
przemko20161

Sympatyk

Opoczno i okolice nazwisko Opoczyńscy

Post autor: przemko20161 »

Jak nazywali się wcześniej bo to nie jest nazwisko dść stare tylko wymyślone przez założyciela Opoczna XVIII wieczne nazwisko to z lat 1790 - 1792 z parafii Pińczów i Sędziszów
Przemek
JMarchewka
Adept

Post autor: JMarchewka »

Niestety ten Marcin czy Maciej to ostatni - najdalszy trop jaki mam i tylko z przekazów ustnych. I właśnie brakuje mi potwierdzenia. Wiem jeszcze, że ożenił się on z Agatą z domu Kowalską. Jego dzieci urodziły się już w innej miejscowości, do której się przeprowadził (Deszno k.Jędrzejowa) to już parafia Krzcięcice, która jest zaindeksowana i już coś tam wynalazłam.

Ale dzięki za ten pomysł z Pińczowem i Sędziszowem - przepatrzę sobie te lata - to w sumie blisko tego Deszna, może coś znajdę. z drugiej strony to jednak dość daleko od Opoczna, na które powoływali się moi rozmówcy. hmmmm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”