Miejscowość Bożki, parafia Rząśnia
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
KarwalskaJustyna

Miejscowość Bożki, parafia Rząśnia
Dzień dobry,
W parafii Rząśnia w księgach metrykalnych z 19 wieku można znaleźć miejscowość nazwaną Bożki. Teraz nie ma takiej miejscowości, więc podejrzewam, ze została wchłonięta przez inną, większą miejscowość.
Gdzie mogę zacząć szukać? Czy jest możliwość, choćby mniej więcej określenia jej położenia? Do kogo muszę się zgłosić?
Czy Wy sami mieliście taką sytuację?
Pozdrawiam
Justyna
W parafii Rząśnia w księgach metrykalnych z 19 wieku można znaleźć miejscowość nazwaną Bożki. Teraz nie ma takiej miejscowości, więc podejrzewam, ze została wchłonięta przez inną, większą miejscowość.
Gdzie mogę zacząć szukać? Czy jest możliwość, choćby mniej więcej określenia jej położenia? Do kogo muszę się zgłosić?
Czy Wy sami mieliście taką sytuację?
Pozdrawiam
Justyna
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Re: Miejscowość Bożki, parafia Rząśnia
Jak wiele zapisów w księgach z tej "miejscowosci" spotkałaś, w jakich latach i kto tam mieszkał-nazwiska, ile rodzin?KarwalskaJustyna pisze:Dzień dobry,
Parafia Rząsnia jest zindeksowana i w księgach < 1808 nie zauważam miejscowości o takiej nazwie. Pojawia się w 1816r śluby - Jan Bożek i Zofia Loreciakowa również w zgonach 1822 i 1828 i dotyczy nazwiska Bożek.
Słownik Geograficzny Królestwa..za pewne nie był takiej miejscowośc w tej parafii gdyż brak informacji.
Można przypuszczać, że nazwa Bożki określała miejsce zamieszkania rodziny o nazwisku Bożek, było to coś małego - kolonia, przysiółek, pustki...- jedna chata, góra dwie.
Zabrakło rodziny zniknęła nazwa - tak to widzę.
___
Krystyna
Bożki leżały pod Kiełczygłowem. Mieszkali tam moi przodkowie Bożkowie na początku XIX w.
Pozdrawiam,
Piotr
Pozdrawiam,
Piotr
-
KarwalskaJustyna

Pani Krystyno, może faktycznie coś w tym być, ze miejscowość od nazwiska powstała.
Panie Piotrze, właśnie o to nazwisko mi chodzi i właśnie dzisiaj rozpoczęłam poszukiwania dla mojej przyjaciółki - właśnie Bożek
Justyna
Panie Piotrze, właśnie o to nazwisko mi chodzi i właśnie dzisiaj rozpoczęłam poszukiwania dla mojej przyjaciółki - właśnie Bożek
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Justyna
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Przegladając akta par. Rząsnia można zauważyć, że starano się doprecyzować położenia wsi np.pawełKa pisze:Bożki leżały pod Kiełczygłowem. Mieszkali tam moi przodkowie Bożkowie na początku XIX w.
np. 1805r maj U 1800-1807 image 96 zapis Kiełczygłów Kule.- małżonkowie Kulińscy https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410;
image 98 jest zapis Kiełczygłów Bartoszczyki - matka dziecka Bartoszczykówka;
Czy gdzieś spotkałeś zapis Kiełczygłów - Bożki?
Jesli mieszkali tam TWOI to do którego roku w aktach pojawia się nazwa Bożki, może wiesz?
____
Krystyna
-
sympatyk1758
Takie zapiski nie są nowością i w metrykach parafii Rząśnia można spotkać takie niuanse. Tak jak napisała wyżej pani Krystyna Wróblewska był to przysiółek rodziny Bożek. Taki przypadek można zauważyć również w sąsiedniej parafii - Pajęczno w miejscowości Biała. Moi przodkowie w pierwszej połowie XIX wieku byli zapisani w miejscowości nie Biała, jak należało lecz Pęciaki. A Pęciaki były i są do dnia dzisiejszego przysiółkiem w Białej. Dodam, że jeżeli ktoś spotka w metrykach par. Rząśnia taki przypadek to proszę się nie martwić nie powstała nowa miejscowość
, to tylko przysiółek. Miejscowości od końca XVIII wieku miały takie same nazwy jak dziś, no może z wyjątkiem Suchowoli gdyż ta miejscowość była zapisywana czasem Sucha Wola.
Pozdrawiam,
Sympatyk
Pozdrawiam,
Sympatyk
W 1818 r. Bożkowie mieszkali w pustkowiu Bożki należącym do wsi Kiełczygłów, gdzie występują już w 1800 r. Potem Bożki określane są jako osada.
Pozdrawiam,
Piotr
Pozdrawiam,
Piotr
-
KarwalskaJustyna

Panie Sympatyku 
Sama mieszkam i wychowywałam się w Białej, o której Pan mówi. Do Białej należy również Stanisławek, okreslany rownież Stanisławowem. I moj dziadek miał wpisany w dowód Stanisławów, nie Biała Stanisławek, jak teraz się to określa. Wszystkie powiedzmy dzielnice Białej posiadają oddzielną tablicę do miejscowości. Nie są określane jako dzielnice na białej tablicy. Tutaj podgląd z street view : https://www.google.pl/maps/@51.2006136, ... 312!8i6656
A cóż to za Pana przodkowie ?:)
Justyna
Sama mieszkam i wychowywałam się w Białej, o której Pan mówi. Do Białej należy również Stanisławek, okreslany rownież Stanisławowem. I moj dziadek miał wpisany w dowód Stanisławów, nie Biała Stanisławek, jak teraz się to określa. Wszystkie powiedzmy dzielnice Białej posiadają oddzielną tablicę do miejscowości. Nie są określane jako dzielnice na białej tablicy. Tutaj podgląd z street view : https://www.google.pl/maps/@51.2006136, ... 312!8i6656
A cóż to za Pana przodkowie ?:)
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Justyna
-
sympatyk1758
Zgadzam się i znam Białą dobrze moi przodkowie tam mieszkali a obecnie mam tam dużo rodziny. Wiem, że mieszka Pani w Białej. Moja prababcia opiekowała się przez jakiś rok, a może i więcej Pani Babcią kiedy jej mama zmarła 
Pozdrawiam,
Sympatyk
Pozdrawiam,
Sympatyk
-
KarwalskaJustyna

Zapraszam na priv, bo nie wiedziałam 
Justyna
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Justyna
Koło Kiełczygłowa jest osada Wyręba, według lustracji z 1789 mieszkali tam Krzysztof Zbik, Jan Bożek, czyli dwie rodziny, babcia mi mówiła że po jednej stronie drogi mieszkali Żbiki a po drugiej Bożki, może wcześniej Wyrębę określano jako dwie osady. Obstawiał bym że Bożki były po prawej stronie jadąc z Chorzewa do Kiełczygłowa bo tam dalej rodzina Bożków mieszka.
Pozdrawiam,
Marcin
Pozdrawiam,
Marcin