Nazwisko: Staszewski
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=921&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
janusz_pochwała

Tak mam,babcia moja to Staszewska
- MaciejStalewski

- Kontakt:
Witam.
Przedstawiam linię Staszewskich w moi drzewie:
http://www.genealogiapolska.pl/descend. ... erations=8
Pozdrawiam.
Przedstawiam linię Staszewskich w moi drzewie:
http://www.genealogiapolska.pl/descend. ... erations=8
Pozdrawiam.
-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Staszewscy z okolic Płocka.
Witam!
Mam w swoim drzewie dużo osób o nazwisku Staszewscy, spowinowaconych ze mną przez ślub mojej siostry z Jerzym Staszewskim.
Pozdrawiam
Elżbieta
Mam w swoim drzewie dużo osób o nazwisku Staszewscy, spowinowaconych ze mną przez ślub mojej siostry z Jerzym Staszewskim.
Pozdrawiam
Elżbieta
-
Talacha_Aleksandra

W temacie Staszewskich
Może ktoś ma TEGO Pawła Staszewskiego z aktu nr 42 w swoim drzewie?
Po za tym mam pytanie do mądrzejszych ode mnie: czemu stryj młodziana Pawła Staszewskiego nazywa się Wielemborek (Piotr Wielemborek jeśli dobrze czytam)? Myślałam że stryj to zawsze brat ojca i nazwisko powinien mieć to samo, co jego bratanek.
Pozdrawiam Ola
Po za tym mam pytanie do mądrzejszych ode mnie: czemu stryj młodziana Pawła Staszewskiego nazywa się Wielemborek (Piotr Wielemborek jeśli dobrze czytam)? Myślałam że stryj to zawsze brat ojca i nazwisko powinien mieć to samo, co jego bratanek.
Pozdrawiam Ola
W temacie Staszewskich
Nie jestem biegły w temacie,ale wydaje mi się ,że dzieje się tak w przypadku,gdy w związku( rodzinie) są dzieci moje,twoje i nasze. Nie znam historii tej rodziny,ale pod jednym dachem mogli mieszkać załóżmy, bracia po innym ojcu,ale po tej samej matce. Niekoniecznie ostatni mąż matki dawał nazwisko wszystkim jej dzieciom,tak było w mojej rodzinie na początku 20 wieku. Nie wiem też jak to się miało do dzieci tzw.ILLEGITIMI jeśli ojciec uznał dziecko a nie żenił się z jego matką.
Pozdrawiam Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
-
Hałat_Anna

W temacie Staszewskich
Witam!
Na nazwisko Staszewski natrafiłam w swoich badaniach genealogicznych:
Stefan Szuster-Staszewski, działacz komunistyczny, w 1956 roku I sekretarz Komitetu Warszawskiego PZPR przemawiał na wiecu obok tow. Gomułki. Prywatnie, mąż Anny Danuty z d. Żebrowskiej autorki m in. linorytu Matki Boskiej Katyńskiej. Nawrócony, przyjął chrzest i wziął ślub kościelny. Współpracował z KOR-em. Prześladowany przez władze. Zmarł w 1989 roku.
Pozdrawiam
Anna
Na nazwisko Staszewski natrafiłam w swoich badaniach genealogicznych:
Stefan Szuster-Staszewski, działacz komunistyczny, w 1956 roku I sekretarz Komitetu Warszawskiego PZPR przemawiał na wiecu obok tow. Gomułki. Prywatnie, mąż Anny Danuty z d. Żebrowskiej autorki m in. linorytu Matki Boskiej Katyńskiej. Nawrócony, przyjął chrzest i wziął ślub kościelny. Współpracował z KOR-em. Prześladowany przez władze. Zmarł w 1989 roku.
Pozdrawiam
Anna
-
Talacha_Aleksandra

Nie wpadłam na to proste rozwiązanie, a przecież i w mojej rodzinie bywały takie przypadki (pobrali się nastolatkowie, mieli te swoje 17 i 19 lat, urodziły się im dzieci, on młodo zmarł i 28 letnia wdowa szła za mąż za 26 letniego kawalera, mieli dosyć dużo dzieci, a kiedy ona zmarła, to dosyć jeszcze młody wdowiec ożenił się z inną wdową, która miała swoje dzieci). No i mimo że przecież mimo że trafiłam już na przypadki licznych małżeństw pod jednym dachem, nie mogłam się pogodzić z nazwiskiem stryja innym od nazwiska bratanka! Dziękuję za pomoc Panie Grzegorzu!benyzet pisze:(...) wydaje mi się ,że dzieje się tak w przypadku,gdy w związku( rodzinie) są dzieci moje,twoje i nasze. Nie znam historii tej rodziny,ale pod jednym dachem mogli mieszkać załóżmy, bracia po innym ojcu,ale po tej samej matce. (...)
Pozdrawiam Grzegorz
Pani Anno, ten Staszewski, o którym Pani pisze ma niesamowity życiorys! Ciekawe czy może był z tych Staszewskich z Bąkowa pod Łowiczem?
Pozdrawiam Ola.
-
M.Olbrycht