Poszukiwanie miejscowości - Kolonia Wielka

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Witam!

Dzisiaj w trakcie moich poszukiwań zaistniał problem natury geograficznej. Mianowicie, nie mogę znaleźć gdzie znajduje się miejscowość Kolonia Wielka i pod jaką parafię podlega/podlegała.
Google wskazuje mi jedynie na Wielką Kolonię położoną w woj. opolskim, jednak podejrzewam, że to nie jest miejscowość w której urodziła się moja praprababcia (ur. w 1871r).
Informację nt. miejsca jej urodzenia czerpię na podst. danych zawartych w akcie zgonu gdzie nic więcej nie jest na ten temat napisane - żadnych wskazówek jaki to powiat, gmina, województwo...
Liczę, że ktoś być może natrafił na taką miejscowość w trakcie swoich poszukiwań lub jest w posiadaniu źródeł gdzie taka informacja może się znajdować.
Bardzo bym prosił o pomoc.

Pozdrawiam
B. Czyżewski
jurekzur

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: jurekzur »

Witam!

W Skorowidzu Miejscowości Królestwa Polskiego znalazłem:
1. Kolonia Wielka powiat kaliski gmina Opatówek parafia Tłokinia
2. Kolonia Wielka powiat ciechanowski gmina Bartołdy parafia Pałuki

link do skorowidza
http://www.sbc.org.pl/Content/10794/_T1.djvu

pozdrawiam
Jurek
peters

Sympatyk
Mistrz

Post autor: peters »

Bartku, a jakie nazwisko? Moje poszukiwania zahaczają o tę w pow. kaliskim, może nazwisko będzie mi znajome.

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Witam!

Nazwisko mojej praprababci brzmi: Fornalska (lub jak podają rosyjskojęzyczne dokumenty - Farnalska).

Pozdrawiam
B. Czyżewski
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
misio666

Sympatyk

Post autor: misio666 »

Znalazłam jeszcze Kolonię Wielką nieopodal Zgierza oraz między Jasłem a Tarnowem. Samo nazwisko Fornalski najczęściej występuje w województwie świętokrzyskim. Istnieje tu Wólka Bałtowska - Kolonia (nieopodal Ostrowca) oraz (na samej Kielecczyźnie) 26 wsi lub części wsi z członem Kolonia. Należy przyznać, że nazwy typu Kolonia należą do nazw zmiennych. Wsie o takiej nazwie były "koloniami", niewielkiemi osadami umiejscowionymi blisko innej wsi. W miarę rozwoju wsi "matki" kolonie były wchłaniane. Często więc wsie o takich nazwach po prostu już dawno nie istnieją.
peters

Sympatyk
Mistrz

Post autor: peters »

Do roku 1840 pojawiają się osoby o nazwisku Fornal i Fornalczyk w par. Tłokinia we wsiach Tłokinia, Nędzerzew i Winiary. Dalsze notatki mam szczątkowe. Kolonia Wielka (a także Mała i Nowa) powstały ok. 1830 roku. Obecna ich nazwa Tłokinia Wielka (Mała, Nowa). Czasem pojawia się też nazwa Wielka Tłokińska Kolonia.

Pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”