Jol_Kla pisze:Prosze o sprawdzenie : pilot Czesław Mateuszuk
z podziękowaniami
Jolanta
P-1780057 Mateuszuk Czesław, sierż. pil.- Sgt, ur. 01.04.1912. podoficer 1 plot w Warszawie. Brał udział w wojnie obronnej Polski jako pilot 212 eskadry bombowej. W Angli skierowany do 10 BGS w Dumfries. 05.03.1941 na "Whitley" nr K 7229 wystartował do lotu ćwiczebnego z grupą uczniów z RAF. Lądujący podczas silnej śnieżycy samolot, wskutek oblodzenia, rozbił się przed lotniskiem Locharbriggs w Dumfries. Sierż. Mateuszuk wskutek obrażeń zmarł następnego dnia w szpitalu. pochowany został na cmentarzu St. Andrews w Dumfries, grób nr 238, działka A
proszę o sprawdzenie nazwiska Wojciech Gołębiowski. Prawdopodobnie służył w Anglii w Dywizjonie 302 lub 304.
Dziękuję i pozdrawiam,
Ania
nie znalazłam Wojciecha Gołębiowskiego. o tym samym nazwisku jest Henryk oraz Konstanty.
spróbuj się skontaktować z Ministerstwem Obrony w Londynie. Mają tam sekcję poświęconą polskim lotnikom w RAF. Panie są Polkami, sprawdzą czy dany lotnik jest w kartotece.jeżeli służył musi być jego teczka. a oto numer:
0044 20 8833 8603
andompol pisze:próbowąłem nie raz i post pojawił się pusty choć wysłałem tekst
znacznie skrócę w takim razie: prosze sprawdzenie: "Dominikowski', "Łaguna"
pozdrwiam i z góry dziękuję
Andrzej
'w księdze lotników' figuruje Piotr Łaguna, ur. 11.10.1905. Absolwent OsL w Dęblinie.
jeżeli chcesz więcej informacji na jego temat podaj swojego maila.
pozdrawiam,
Agata
Cieślak_Krystyna pisze:Witaj Agato
Proszę Cię sprawdż nazwisko Franciszek Kowalski, urodzony 01.12.1916 syn Edmunda. Był pilotem, po kampanii wrześniowej 1939 roku przedostał się na Zachód i ślad zaginął
Dziękuję
Krystyna Cieślak
agaaa pisze:
spróbuj się skontaktować z Ministerstwem Obrony w Londynie. Mają tam sekcję poświęconą polskim lotnikom w RAF. Panie są Polkami, sprawdzą czy dany lotnik jest w kartotece.jeżeli służył musi być jego teczka. a oto numer:0044 20 8833 8603
pozdrawiam,
Agata