Uszlachetnienie nazwiska a uwłaszczenie chłopów

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

struslav

Sympatyk

Post autor: struslav »

Witam
w połowie XIX w. mój przodek zmienił nazwisko z Urbańczyk na Urbański. Czy mogę wyciągnąć z tego jakieś wnioski? Np. czy uszlachetnianie nazwisk dotyczyło tylko co znaczniejszych chłopów, czy nie miało to znaczenia i każdy bez względu na majątek mógł dodać sobie "ski" bądź "cki" na końcu nazwiska? Proszę o odpowiedź lub jakiś link gdzie będę mógł sobie doczytać, Pozdrawiam, Kamil
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Na wortalu Genpolu znajdziesz ciekawe oprac. dr Aliny Naruszewicz-Duchlińskiej z obszerną literatura tematu "Pochodzenie nazwisk"
http://www.genpol.com/Poradnik-GenPol-art135.html
Polecam też ciekawą pracę Jana Szreniawskiego http://test.lex.pl/prawo/raporty/21_05_01/rz01_39.pdf
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
struslav

Sympatyk

Post autor: struslav »

Dziękuje bardzo za linki. Pozdrawiam serdecznie, Kamil
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Virg@ »

Polecany przez Ciebie, Jerzy artykuł:

Jan Szreniawski, Obywatelstwo i nazwisko jako elementy wzajemnej więzi między osobą fizyczną a administracją publiczną - świetnie też wpisuje się w dyskusję na temat zmiany nazwiska, rozpoczętą (22.06.2009) przez „gregorian76” (nick) > w tym miejscu < w wątku dotyczącym etymologii nazwiska.

Przeczytałam artykuł z zainteresowaniem i pożytkiem dla mnie, dziękuję –
Virg@
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Pewnie książki dużo wyjaśnią zainteresowanemu ale badając parfię Grudusk a w niej nazwisko Andrzejewski zauważyłem parę interesujących zjawisk.
Ksiądz w tym czasie (druga połowa XVIII-go wieku) wpisywał chłopom i pracownikom rolnym w większości wypadkach imię i nazwisko ale w wielu wypadkach gdzieś na początku wieku XIX widzimy tworzenie (czy przez księdza?) nazwisk i tak synowie Kazimierza zostali Kazimierczakami a innego Tomasza najpierw Tomczakami a potem Tomaszewskimi. Może to sprawka Napoleona a raczej jego Kodeksu?
Nasi Andrzejewscy pochodzli od Andrzeja syna Kazimierza a w pierwszych pokoleniach byli Jądrzejczakami lub Andrzejczakami. Potem część ich dzieci zaczęto wpisywać w metrykach jako Adrzejewscy ale niektórych jako Jęrzejewscy. Gdyby księdzu przyszło wcześniej do głowy wpisywać dzieci Kazimierza Kazimierczakami to pewnie w parafii Grudusk nie było by Andrzejewskich. ani Jędrzejewskich
Kilka lat temu rozmawiałem z panią z Gruduska , która była z domu Jędrzejewska i gdy spytałem się o Andrzejewskich z okolicy to żachnęła się natychmiast i stwierdziła, że jej Jędrzejewscy nie mają nic współnego z Andrzejewskimi z okolicy.
W każdym razie powstawanie niektórych nazwisk w parafii Grudusk nie da się za bardzo wytłumaczyć w sposób naukowy. Dwór, ksiądz ale nie myślę że sami zaintersowani tworzyli nazwiska i w pewnymi momencie imię ojca zostawało nazwiskiem syna i następnych pokoleń.
Przemek Kisielewski
Przemek Kisielewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”