Chinalski Ludwik - który Józefów?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Chinalski Ludwik - który Józefów?

Post autor: KarwalskaJustyna »

Dzień dobry,

W akcie małżeństwa moich 4xpradziadków Ludwika Chinalskiego i Marianny Cichoskiej, nie uwzględniono imion i nazwiska jego rodziców.

Miasto Nowa Brzeżnica:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410

Jest tylko, ze został złożony podług aktu znania od miejscowego Burmistrza i Władz przyzwoitych.

Rodziców jego znalazłam dopiero w zapowiedziach. Byli to Stanisław i Katarzyna Chinalscy z Józefowa.

W akcie ksiądz nie rozpisuje się w ogóle jakiego Józefowa. Więc albo znał tą miejscowość, albo sie nie dopytwał jak usłyszał, że z Józefowa.
W województwie Łódzkim znajdują się dwie takie miejscowości. Koło Wielunia -koło 60 km od Nowej Brzeznicy i drugi Józefów w powiecie zgierskim -koło 130km. Józefów znajduję się również koło Otwocka. Wygooglowałam taką możliwość i w tym Józefowie koło Otwocka faktycznie jest kilka firm, których właścicielowie mają nazwisko "Chinalski". To może jest średni argument, ale chociaż jakiś :)
Rodzina Chinalskich, która została zapoczątkowana od Ludwika często się przenosiła - Nowa Brzeźnica, Lgota Wielka, Bieliki, Rekle, Biała, Wiewiec, a sam Ludwik zmarł w 1843 roku w miejscowości Gawłów, koło Rząśni, jako 60 letni wdowiec Ludwik Hinalski(znana mi odmiana nazwiska)

W okolicy nie ma innych Chinalskich, którzy nie są moją bliższą lub dalszą rodziną. W miejscowości Biała (pow. pajęczański ) stoi kapliczka dziękczynna za odparcie Hitlerowskich sił. Podpisano W. Chinalski.

Samego aktu urodzenia Ludwika nie posiadam i niczego co było przed nim.
Nie wiem czy w ogóle jest możliwość znalezienia kogokolwiek, gdyż sam Ludwik urodził się koło 1788 roku. Ale może jednak?

Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Chinalski Ludwik - który Józefów?

Post autor: Kostkowski »

KarwalskaJustyna pisze:...Stanisław i Katarzyna Chinalscy z Józefowa... W akcie ksiądz nie rozpisuje się w ogóle jakiego Józefowa... W województwie Łódzkim znajdują się dwie takie miejscowości. Koło Wielunia -koło 60 km od Nowej Brzeznicy i drugi Józefów w powiecie zgierskim -koło 130 km. Józefów znajduje się również koło Otwocka.
Wytypowałaś trzy miejscowości o nazwie Józefów więc pozostaje przejrzeć akta z trzech parafii. Ale, ale... czasem wskazówkę można znaleźć w obcych aktach, sąsiednich, bo jeśli się przeniósł np. za pracą, to być może w tym czasie więcej osób z rodzinnej miejscowości też się tam przeniosło. Naprawdę warto przejrzeć sąsiednie akty, bo tam może być coś więcej, co wprawdzie nie będzie dowodem, ale sugestią od którego Józefowa zacząć poszukiwania.
KarwalskaJustyna pisze:...w tym Józefowie koło Otwocka faktycznie jest kilka firm, których właścicielowie mają nazwisko "Chinalski". To może jest średni argument, ale chociaż jakiś :)
Nawiąż z nimi kontakt, pytaj o najstarszych. Może jest wśród nich ktoś, kto z opowiadań dziadków coś pamięta, co może ułatwić poszukiwania.
KarwalskaJustyna pisze:...Rodzina Chinalskich, która została zapoczątkowana od Ludwika często się przenosiła - Nowa Brzeźnica, Lgota Wielka, Bieliki, Rekle, Biała, Wiewiec...
Kluczem może być wykonywane zajęcie, bo jeśliby był np. ekonomem, to mógł się przenosić z majątku do majątku (dworu, folwarku). Jeśliby był np. ślusarzem, hutnikiem, wypalał drewno na węgiel dla huty itp. to mógł się przenosić do miejscowości gdzie pojawiało się zapotrzebowanie na takie umiejętności i doświadczenie. Przeanalizuj także co łączy te miejscowości.
KarwalskaJustyna pisze:...W miejscowości Biała (pow. pajęczański) stoi kapliczka dziękczynna za odparcie Hitlerowskich sił. Podpisano W. Chinalski.
Znajdź akt fundatora i jego rodziców i dziadków i potem może da się połączyć tę linię z Twoją. Ja tak robiłem, tworzyłem drzewo osób co do których nie miałem żadnych poszlak na bycie rodziną i... nigdy ta praca nie była daremną.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Re: Chinalski Ludwik - który Józefów?

Dziękuję Panie Władysławie za odpowiedz.

Co do tych trzech miejscowości to mam trudności z przypisaniem ich do parafii. Dzwoniłam już kilkukrotnie do parafii - wszystkich 3 i jakoś nikt nie odbiera.

Co do nawiązania kontaktu to bardzo dobry pomysł. Dziękuję.

Ludwik Chinalski był w Karczmarzem. Opisany jest jako karczmarz w Bielikach i w Lgocie Wielkiej. Może to przypadek, badz dwie karczmy.

Dziękuję jeszcze raz Panu . Ten post niemal w ciągu kilku minut przywołał do mnie mojego krewnego ;) Zawsze to cieszy :)

Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Ciekawa jestem, Justynko, jak daleko zajdziesz z tym Chinalskim.
Bo ja mam w drzewie ale Chinala v Hynala, czasami nazywanego Chinalskim.Wyobraź sobie, nomen omen, ale z Józefowa nad Wisłą i okolic w lubelskim.Z tym, że nazwisko to u mnie pojawiło się po raz pierwszy w XVII wieku i na początku XIX zanikło zupełnie.Jeszcze czasami spotkałam je w pierwszej połowie XIX wieku po obu stronach Wisły(lubelskie i świętokrzyskie).
Albo z braku męskich potomków zanikło, albo się wyprowadzili.Jozefów n/Wisłą był wtedy miasteczkiem, więc musieli się trudnić jakimś rzemiosłem, ale byli wśród nich i rolnicy(w pierw.połowie XIX wieku).
Nazwisko to w średniowieczu występowało na Śląsku.Niestety "nieciekawe", albo bardzo ciekawe, były to osóbki.
Pozdrawiam - być może kuzynka
Dana
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Witam Być może kuzynkę :)
To super trop, bo tak naprawdę nie wiem z jakiego Józefowa. Rodzina Chinalskich była bardzo podróżnicza wiec nie mam w ogóle pewności, że te trzy miejscowości, które wymieniłam, to dobry trop. Może Twój Józefów to ten Józefów :) Odnośnie samego nazwiska to spotkałam się tylko z 3 wersjami : Chinalski, Hinalski i Hynalski ;) Mogłabyś mi Droga Dano powiedzieć jaka to parafia lub gdzie mogę szukać akt ? Może znajdą się tam również Stanisław i Katarzyna Chinalscy i akt urodzenia Ludwika;) Może podróżniczy syn Ludwik wyjechał do Nowej Brzeźnicy za pracą! W akcie małżeństwa stoi, że był pomocnikiem na parafii w Nowej Brzeźnicy, a potem dopiero Karczmarzem.

Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Justyno
Gdy odpisywałem na Twój post myślałem o Józefowie nad Wisłą. Dostałaś informację od Dany o Józefowie nad Wisłą. Nie zlekceważ tych "dziwnych zbiegów okoliczności". Ja nie odważyłem się napisać o Józefowie nad Wisłą, bo miałaś 3 inne Józefowy.
Na lubgensie i jest 6 zgonów Chinalskich ale w Sanoku (Archidiecezja przemyska).
Jeśli chodzi o Józefów nad Wisłą to księgi metrykalne są w AP w Lublinie (przeglądałem je). W Rybitwach par. Józefów nad Wisłą jest w 1820 r. chrzest Hinal Marianny. Akt 58 córka Michała lat 30 i Marianny Mitura lat 22.
http://szukajwarchiwach.pl/35/1912/0/1/ ... NqQlYqjaFQ
Jeśli w AP Lublinie są duplikaty ksiąg (chyba są od 1810) to urodzenia Twojego poszukiwanego nie będzie ale dzieci jego braci mogą być. Przejrzyj spisy par. Józefów nad Wisłą w szukajwarchiwach.
A skan aktu ur. Marianny Hinal jest w lubgensie więc sprawdź czy to być może córka jego brata.
Poza tym na lubgensie Chinali, Hinali, Hynali, Chynali jest kilka aktów głównie w Prawnie i Tarłowie.
Natomiast starsze księgi par. Józefów nad Wisłą są u księdza i gdyby się okazało, że masz kogoś z tego rodu, to przejrzenie u księdza jest możliwe (byłem tam kilkakrotnie i księgi uporządkowałem).
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Panie Władysławie,
Faktycznie zapomniałam o tym, że moi Chinalscy byli podróżnikami po Polsce i wzięłam pod uwagę 3 najbliższe Józefowy. Mój błąd!
Niestety nie wiem nic o rodzeństwie Ludwika. Jeśli okaże się, że nic nie zdziałam to będę musiała przejechać się do Lublina a to 300 km ;)

Skoro Ludwik w 1815 roku miał 28 lat to może znajdę w aktach zgony jego rodziców.
Proszę trzymać kciuki ;)

Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Justyno
Nie masz jeździć do odległego Lublina lecz przeglądać w szukajwarchiwach a tam jest Józefów(1) i Józefów(2). W AP w Lublinie wyjaśniają, żeby wejść w oba i sprawdzić numer zespołu i ten z niższym numerem zespołu to ten nad Wisłą, a ten z wyższym numerem zespołu to Ordynacki nazywany też Zamojskim. Ale to niekonsekwencja bo zespół 35/1834 jest w Lublinie (1810-1875) a zespół 88/613 w Zamościu (od 1876) i wygląda na to, że to kontynuacja tej samej parafii.
Tu masz wszystkie parafie rzymsko-katolickie Lubelszczyzny
http://pomoce.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=9
Ale sprawdzanie zacznij od parafii Rybitwy, bo to jest strasznie pokręcone. Z kościoła w Rybitwach po zniszczeniu zabudowań plebanii księgi zostały przeniesione do Józefowa i to by było zrozumiałe, ale to, że księgi Józefowa są pod hasłem "Rybitwy" to już nie jest zrozumiałe, jednakże tam szukaj najpierw. Przejrzenie spisów nie będzie trudne ani czasochłonne.
http://szukajwarchiwach.pl/35/1912/0/st ... bJednostki
Powodzenia
Jakbyś chciała z Family Search albo z innych wyznań to pod adresem
http://lubgens.eu/portal.php
w lewej kolumnie masz: Źródła do badań genealogicznych on-line
a tu parafie rzymsko-katolickie Lubelszczyzny w Family Search
http://pomoce.lubgens.eu//viewpage.php?page_id=105
a tu parafie Lubelszczyzny innych wyznań
http://pomoce.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=109

Pochwal się wynikami swoich poszukiwań
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Dziękuję Panie Władysławie.
Oczywiście, że się podzielę, wszystkim co znajdę :)

Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

W lubelskim są dwie miejscowości o nazwie Józefów: tzw Józefów Ordynacki w zamojskim i Józefów nad Wisłą w pow.Opole Lubelskie.
Ten drugi (Józefów n/Wisłą)kiedyś należał do par.Rybitwy . W chwili obecnej to dwie osobne parafie: Józefów i Rybitwy.
Jednak czasy w których żyli wspomniani Hinalowie,Hynalowie,Chynalowie a czasami i Chinalscy to parafia Rybitwy i to w jej księgach trzeba szukać Hinalów.Niestety księgi metrykalne na parafii są zaledwie od 1790 roku.
Na stronie"szukaj w archiwach" są księgi parafii Rybitwy od 1810 i tu możesz szukać śladu Hinalów.W tym okresie jeszcze można ich spotkać w sąsiadujących z Rybitwami parafiach- Prawno,Piotrawin i po drugiej stronie Wisły w parafich Tarłów i Pawłowice.
Niestety, te parafie (oprócz Prawna i Piotrawina) mają księgi od ok1800 roku.
W Prawnie po raz pierwszy to nazwisko spotkałam ok.roku 1680 jako świadka przy ślubie czy chrzcie.
Jest jeszcze jedno źródło gdzie można spotkać Hinali .Są to Akta miasta Józefowa n/Wisłą,lata ok.1714 do ok1785.
Znajdziesz je na stronie "szukaj w archiwach". Są tam jednak bardzo szczątkowe wiadomości.Jest tam moja pra.. Jadwiga z Hynalów Odorowska ,jej siostra i brat przy podziale spadku po ojcu ok.1728 roku
Ale Ludwika nie spotkałam,bo przecież żył w trochę późniejszym okresie
Nie porzucaj zatem innych tropów, bo mój może być mylny.
Pozdrawiam serdecznie
Dana
Księgi parafii Rybitwy znajdują się na plebanii w Józefowie, jak już wspomniał Pan Władysław Edward Kostkowski.
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Pani Danisho,
tak naprawdę to ja nie mam w ogóle żadnych tropów. To jest mój pierwszy poważniejszy trop, za którego dziękuję najbardziej :)

Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Dzień dobry,
jedynym "czymś" co można byłoby określić jako możliwe to znalazłam Michała Hinala syna Stanisława i Rozalii (a nie jak przy Ludwiku Stanisława i Katarzyny) - czyli jeśli byłby to jego brat to przyrodni. Nic więcej co mogłoby wskazywać na jakieś korelacje nie znalazłam.

Naszła mnie jednak taka myśl, że może warto byłoby poszukać w księgach pomocniczych genealogi takich jak spisy ludności[tam niekiedy określają miejsce urodzenia i większe dane], a może i jakieś rejestry czy księgi podatkowe? Jeżeli określenie "karczmarz z bielik" nie oznaczało zatrudnionego w karczmie, tylko posiadacza karczmy to może właśnie tam powinna być jakaś wzmianka o nim w parafii Lgota Wielka.
W akcie urodzenia z Nowej Brzeznicy, w akcie z 1821 jego córki Jadwigi, która rodzi się w jego domu pod numerem 69,określony jest jako mieszczanin z wyrobku żyjący w Nowej Brzeźnicy , zaś w akcie małżeństwa z 1815 jako sławetny Ludwik Chinalski w Brzeźnicy na probostwie na służbie zostający.

Dlatego może spisy ludności z Nowej Brzeźnicy/Bielik/Lgoty Wielkiej coś mogłoby mi pomoc. Ponadto jakieś księgi podatkowe odnośnie domu lub karczmy ? Dodatkowo poszukuje alegaty z 1815 roku z Nowej Brzeźnicy.

Tylko jest problem, ponieważ nawet nie wiem gdzie szukać takowych ksiąg.
Może one pomogą mi rozwikłać tą zagadkę rodzinną.

Pozdrawiam
Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”