Identyfikacja pieczęci na alegatach -prośba

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Otrzymał podziękowania: 4 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

annastregiel pisze:P.S.
Prośbę o pomoc w rozwiązaniu zagadki Krzyżanczewic zamieściłam też na 2 innych forach. Przepraszam, jeżeli jest to niewłaściwe, ale to w tej chwili dla mnie sprawa priorytetowa!
Aniu, podaj proszę linki do wpisów na pozostałych forach, to będzie nam łatwiej śledzić, i odpowiadać nie powielając argumentów.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Thomeck

Nieaktywny

Post autor: Thomeck »

annastregiel pisze:
- Kim był Jan Dudek? Schematyzmy z 1802 r. wykazują kapelana o takim imieniu i nazwisku w par. Syców.Czy odpis metryki mógł wydać ktoś inny (np.osoba świecka) umiejący pisać, np. nauczyciel?
A może ksiądz ten to jakiś krewny któregoś z młodych? Sam spotkałem się z tym, że np. ślubu udzielił kuzyn pana młodego, będący w tym czasie proboszczem w zupełnie innej parafii, a pogrzeb ojca odprawiał syn, także w tym czasie pracujący gdzie indziej - z resztą rzadko się zdarzało, aby pracował w swojej rodzinnej parafii :wink:
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Jan Dudek wystawił odpis metryki. Poza tym chodzi o akt urodzenia, a nie o akt ślubu.
Po swoim podpisie Jan Dudek umiescił jeszcze dwa skróty. Ten pierwszy to chyba kancelista??, a drugi chyba m.p. czyli własnoręcznie.

tomek
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... &sk=t&sd=a

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 40&start=0

Zgodnie z sugestią Bartka wkleiłam linki do tego tematu z forgen i forum WTG Gniazdo.

Zamówiłam mikrofilmy par. Zdziechowice do Łodzi. Za 10 dni powinny dotrzeć. Uznałam, że muszę sama zobaczyć, co tam się działo w pierwszym ćwierćwieczu XIX w.
Bartku,
myślę o wyjeździe do AP w Poznaniu, aby przeprowadzić dokładną analizę dowodów małżeństw z tego okresu.

Zgadza się,że na tym etapie, bez dokładnej analizy dowodów małżeństw przechowywanych w par. Kraszewice można tylko gdybać... Ale jeszcze trochę pogdybam:
Tomku,
a może ten wyraz po nazwisku Jana Dudka brzmi: curator...

Jeszcze raz, w tym miejscu, serdecznie dziękuje za miłe słowa, zainteresowanie i b. cenne informacje i wskazówki, dzięki którym nie poddaję się...
Napiszę pewnie na wyrost, ale mam przeczucie, ze to są Krzyżanczewice w par. Zdziechowice k. Olesna.

Pozdrawiam.
Ania.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

W Katalogu kleru diecezji wrocławskiej z 1828 r., na s. 67 jest: Capellanus Josephus Piegsa, l. 29.
W 1818 r. miał ... 19 lat. W zapisie wygląda na to, że w 1828 r. był związany z parafią raciborską.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

• Mikrofillm par. Zdziechowice dotarł do Łodzi. Wczoraj przeglądałam zapisy przede wszystkim pod kątem nazwisk duchownych, udzielających sakramentów w tej parafii.
    Na szczęście, zapisy metrykalne zachowały się od 1806 r.! Rok 1806 jest b. ważny, ponieważ okazało się , że jeszcze do kwietnia tego roku sakramentów udziela ks. Szymon Schiweck (Siwek)! To on, na 99% ,ochrzcił w 1769 r. Walentego.
    Wg schematyzmu diecezji wrocławskiej z 1799 r. proboszczem par. Zdziechowice był 64-letni ks. Szymon Schiweck. Najprawdopodobniej więc swoją funkcję pełnił jeszcze przez 7 lat - do kwietnia 1806 r.
    Od maja 1806 r. do 1823 r.sakramentów udziela Paul Piegza - przez 7 miesiący 1806 r. jako Administrator, a później jako proboszcz.
    W 1814 r., na kilka miesięcy znika ks. Piegza i pojawia się Administrator Becker.
    Ale najciekawsze dla mnie były zapisy z sierpnia 1818 r. (wtedy, dokładnie 3 sierpnia, Walentemu Kaminskiemu wydano odpis aktu urodzenia).
    Okazało się,że nie jest napisane, kto udzielał sakramentów od końca lipca do 16 sierpnia!
    Są w tym miejscu, trudne do odczytania dla mnie, 2 słowa! Nie mogę zlecić ksero tej strony, ponieważ mikrofilm jest własnością AP Opole. Dopiero, kiedy tam wróci, będę miała skan tej strony.
    Wygląda na to, że ks. Piegzy 3 sierpnia 1818 r. nie było w parafii i w jego zastępstwie odpis sporządził ks. Jan Dudek, który , wg schematyzmu diecezji wrocławskiej z 1802 r. był kapelanem par. w Sycowie.

Dodam jeszcze, że zauważyłam w aktach metrykalnych rodzinę Dudków mieszkającą w ..... Krzyżanczewicach! W pobliskich Uszycach mieszka natomiast Stanisław Kamienski, który w 1813 r. wydaje za mąż córkę Marię ( nie Mariannę!). Mieszka tam równiez Maciek Kamienski, który w 1810 r. żeni się z Zofią Pielarskin (Pielarską).

Na marginesie dodam, że często w zapisach podawane jest to samo nazwisko, tej samej osoby, w dwóch wersjach: z końcówką -ski, - k lub -kin, np. Pielarski na marginesie, a w akcie Pielarskin, Gronowski - Gronowskin, Kowalczyk - Kowalczykin....

Czy to jest specyfika tego regionu?

Uff............. czuję się, jak śledczy...., a c.d. jutro w archiwum!

Pozdrawiam serdecznie.
    Ania.
Poszukuję:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”