Lisia Góra

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Bibi

Sympatyk
Mistrz

Tarnowsko-Galicyjska Biblioteka Cyfrowa

Post autor: Bibi »

Paulino, z twojego blogu wynika, że szukasz w okolicy Lisiej Góry.
Mam do Ciebie pytanie, czy przeglądając dokumenty z Lisiej Góry lub okolic z przełomu XVIII /XIX wieku, nie natknęłaś się może na pisarza grodzkiego Sebastiana[ Jana] Sielnickiego?
Szukam już od dawna jakich śladów potwierdzających jego istnienie. W AD Tarnów w aktach metrykalnych go nie znalazłam.
pozdrawiam
Basia
Paulina_W

Sympatyk

Re: Tarnowsko-Galicyjska Biblioteka Cyfrowa

Post autor: Paulina_W »

Dzień dobry,
MalgorzataKurek pisze:P. S. Fajny blog :)
Dziękuję :D. Zapraszam do czytania kolejnych wpisów.

Bibi pisze: Mam do Ciebie pytanie, czy przeglądając dokumenty z Lisiej Góry lub okolic z przełomu XVIII /XIX wieku, nie natknęłaś się może na pisarza grodzkiego Sebastiana [Jana] Sielnickiego?
Szukam już od dawna jakich śladów potwierdzających jego istnienie. W AD Tarnów w aktach metrykalnych go nie znalazłam.
Widziałam te księgi ponad rok temu, a nazwisko nie było w kręgu moich zainteresowań, więc nie zwróciłam uwagi. Z tego okresu na pewno będę przeglądać jeszcze księgi i dokumenty, będę miała w pamięci nazwisko. Z ksiąg Tarnów-Katedra w połowie XIX w. Józef Siennicki mieszczanin był świadkiem na ślubie mojego 4xpradziadka, a żona Józefa Tekla Siennicka matką chrzestną mojego 3xpradziadka. Mam kilka książek dotyczących okolicy w XVII i XVIII wieku jeśli Sebastian Sielnicki piastował jakiś urząd powinien się znaleźć w którejś - zajrzę do nich w przyszłym tygodniu i napiszę Ci na pw jeśli coś znajdę lub nie.

Odnośnie tematu Tarnowsko-Galicyjskiej Biblioteki Cyfrowej:
monografia szkoły podstawowej nr 10 http://bc.cyfrowagalicja.pl/dlibra/docm ... rom=latest
wspomnienia z II WŚ żołnierza batalionu Barbara 16 PP ZT http://bc.cyfrowagalicja.pl/dlibra/docm ... rom=latest
zdjęcia oficerów 5 Pułku Strzelców Konnych w Tarnowie
http://bc.cyfrowagalicja.pl/dlibra/docm ... rom=latest
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Re: Tarnowsko-Galicyjska Biblioteka Cyfrowa

Post autor: Bibi »

Paulina_W pisze:
Widziałam te księgi ponad rok temu, a nazwisko nie było w kręgu moich zainteresowań, więc nie zwróciłam uwagi. Z tego okresu na pewno będę przeglądać jeszcze księgi i dokumenty, będę miała w pamięci nazwisko. Z ksiąg Tarnów-Katedra w połowie XIX w. Józef Siennicki mieszczanin był świadkiem na ślubie mojego 4xpradziadka, a żona Józefa Tekla Siennicka matką chrzestną mojego 3xpradziadka. Mam kilka książek dotyczących okolicy w XVII i XVIII wieku jeśli Sebastian Sielnicki piastował jakiś urząd powinien się znaleźć w którejś - zajrzę do nich w przyszłym tygodniu i napiszę Ci na pw jeśli coś znajdę lub nie.
Dziękuję :)
o Józefie nic nie wiem, ale nie mogę wykluczyć że to rodzina mojego Sebastiana.
Żoną Sebastiana Sielnickiego była Franciszka. W roku 1824 w akcie ślubu jego córki jest wpis, że był pisarzem gromadzkim zamieszkałym w Lisiej Górze.

pozdrwiam
Basia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”