parafia Regnów - utknąłem..

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Witam,

szukam ślubu Tomasza Golca i Marianny Pulkowskiej?, w dniu 15.07.1829 w Regnowie rodzi się mój praprapra-dziad Ignacy Golec ich syn. Wg zapisu z tego aktu

http://szukajwarchiwach.pl/49/456/0/-/4 ... /#tabSkany

Tomasz urodził się około 1799, Marianna Z Pulkowskich Golcowa około 1804 roku. W 1850 oboje już nie żyją jak wynika z zapisu ślubu Ignacego z Marianną z Pająków w Czerniewicach.

W 1825 w Regn owie widziałem ślubn Sobestyana Golca l. 22, syna Piotra i Apolonii z Lesiaków mał. Golców...Może Sobestyan to brat mojego Tomasza Golca?

Proszę o pomoc.
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomes »

Witam, może rodzice Ignacego ozenili sie w innej parafii? Poszukaj ich aktów zgonu,moze w nich cos bedzie. Przejrzyj Jeszcze dokładnie roczniki Regnowa przed 1829.
Mnie tez interesuje ta parafia.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
http://tomgene.blogspot.com - mój blog genealogiczny
Mariok

Sympatyk

Witam,

dogrzebałem się do zgonu w 1835 Marianny Golcowej z Pulkowskich, w 1835 jej matka Zofia Pulkowska jeszcze żyła, akta dziurawe.. zgonu pomiędzy 1835 - 1850 nie zauważyłem niestety. Tomasz miał brata Wincentego....

w 1836 Tomasz bierze ponownie ślub z Katarzyną Cichos, jest synem Jana Rozalii z Pakoszów...

Już mam, 1822 - ślub Tomasza Golca i Marianny Polkowskiej, szukam zatem ich rodziców

Tomasz Golec- Rozalia z Pakoszów i Jan Golec
Marianna Polkowska - Józef Polkowski - .....(proszę o rozszyfrowanie z tego aktu) bednarz i Marianny...?

http://szukajwarchiwach.pl/49/440/0/-/1 ... hG2DvH_-0w

Pozdrawiam
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

MARIOK pisze:...Tomasz Golec- Rozalia z Pakoszów i Jan Golec
Marianna Polkowska - Józef Polkowski - .....(proszę o rozszyfrowanie z tego aktu) bednarz i Marianny...?
http://szukajwarchiwach.pl/49/440/0/-/1 ... hG2DvH_-0w
Pozdrawiam
Stawiła się także Maryanna Polkowska, córka Józefa Polkowskiego, Bednarza i Maryanny, w Reguowie przy rodzicach zostająca, mająca lat dziewiętnaście podług metryki kościoła Lutkowskiego wyjętej, panna.
Ostatnio zmieniony pn 09 sty 2017, 14:48 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Al_Mia »

Marianna Polkowska córka Józefa Polkowskiego bednarza i Marianny,
w Regnowie przy rodzicach zostająca, mająca lat dziewiętnaście podług metryki Kościoła Sutkowskiego (Sułkowskiego?) wyjętej, panna.

pozdrawiam

Ala
Mariok

Sympatyk

Dziękuję.

Szukam zatem zgonów
Jana Golca
Rozalii z Pakoszów Golcowej - czy to ten zgon z 25.03.1834, ja tak założyłem ale...?

Józefa Polkowskiego (Pulkowskiego) i jego żony Marianny - chyba nic więcej się nie znajdzie, przynajmniej w sieci...

proszę o dalsze wsparcie - co to za parafia, kościół Sułkowski (Sutkowski)?
Mariusz

Poszukuję rodzin
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Al_Mia »

Mariuszu,

nie miałam pewności ad kościoła.

Chyba rację ma Edward. Prawdopodobnie chodzi o Kościóła Lutkowskiego.

parafia Lutkówka w diecezji łowickiej.

Ala
Mariok

Sympatyk

Dziękuję. Jak znaleźć jakieś metryki z lat 1800 - 1803, lub wcześniejszych.

Alu, Edwardzie : dziękuję
Mariusz

Poszukuję rodzin
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

W necie raczej nie ma tych przed 1809r. Pewnie są na parafii.

W archiwach jest to:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

W AD Łowicz nie widziałem tej parafii.

pozdrawiam
Tomasz
Mariok

Sympatyk

Właśnie na wikiedi pisze że urodzenia od 1802, zgony od 1802 i małżeństwa sa od 1826roku. Pewnie reszta zaginęła, albo gdzieś jest na parafii ale nie wiadmo gdzie...

Czy ktoś się próbował kontaktować z proboszczem?

Czy parafia Regnowska lata przed 1809 gdzieś jest, np w Łowiczu? To moje główne archiwum, gdzie metryki zniestety wiekszosci moich parafii się znajdują...
Mariusz

Poszukuję rodzin
Mariok

Sympatyk

Doszukałem się jak poniżej

Tomasz Golec s. Jana i Rozalii z Pakoszów, zmarł przed 1836? - ale nie mogę znaleźć aktu
Rozalia Pakosz - 1834, lat 70 wdowa? czy to wdowa po Tomaszu?

Józef Pulkowski/Polkowski - nie mogę znaleźć katu zgonu, wiem że był Bednarzem
Marianna Pulkowska/Polkowska - znalazłem akt zgonu w 1836, pozostawiła po sobie syna Stefana i córkę Katarzynę.

W akcie zgonu Marianny Golec z domu Pulkowska zapisano, że pozostawiała w 1835 po sobie matkę Zofię????

Szukałem aktów z Lutkówka, ale dostępne akta zaczynają się w 1809, nazwiska takiego tam nie spotkałem - może rodzina bednarzy - małżeństwa Pulkowskich/ Polkowskich wywędrowała, tylko skąd przywędrowali pierwotnie?

Stefan Polkowski s. Józefa i Marianny urodził się, według aktu małżeństwa 1829, w 1809 już w Regnowie....

Proszę o pomoc, gdzie coś więcej znaleźć?
Mariusz

Poszukuję rodzin
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

W latach 1790-1809 przez te tereny przynajmniej trzykrotnie przechodzily wrogie wojska. Akta wielu parafii zaginely a i ludność została zdziesiatkowana lub uciekła w inne strony. Po 1809 r. zaczyna sie ponowne zasiedlanie tych terenow. Ludność napluwowa stanowili często przybysze z tak zwanej Nowej Galicji czyli zza Pilicy.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Mariuszu,

Tu link z nazwiskiem Pulkowski jaki występuje w łódzkim w XVIII wieku http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... gt&lang=po l, a ci w Głownie mieszkali w młynie. Jeśli to rodzina młynarzy to wędrowali w związku z dzierżawami młynów. Widziałam metryki Pulkowkich/Polkowskich w Józefinie w parafii Żelechlinek blisko Głuchowa. Jak słusznie napisał wyżej Tomasz rodziny się przemieszczały i np. Janiszewska z Bratoszewic wyszła za mąż w 1816 roku i zamieszkała w Miłochniewicach w parafii Głuchów, a potem jej brat też tu zamieszkał i Janiszewscy nadal mieszkają w Miłochniewicach w parafii Głuchów. Myślę, że trzeba szukać w okolicznych parafiach.
Życzę powodzenia
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Witam, sprawdziłem swoje drzewko. Też mam 1 osobę o nazwisku Golec.

Marianna (ur ok.1774, zmarła ok 1833), żona Jana Długosza.

Prawdopodobnie była siostrą Jana, Piotra i Wawrzyńca Golców (takie osoby w podobnym wieku widnieją w Regnowie).
Nie jestem w stanie na 100% potwierdzić, że wszyscy są rodzeństwem, ale pewnie tak.

Akt zgonu Jana Golca: http://www.szukajwarchiwach.pl/49/456/0 ... w4q8LfIBNA

W 1813 widziałem 2 ślub Wawrzyńca Golca: http://www.szukajwarchiwach.pl/49/440/0 ... rvisxIldFA
pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
http://tomgene.blogspot.com - mój blog genealogiczny
Mariok

Sympatyk

Tomaszu, szukałem tego zgonu Jana Golca, to ojciec mojego Tomasza Golca... jeśli Twoje przypuszczenie jest słuszne a wydaje mi się, że tak - to jesteśmy rodziną;) Ciekawi mnie skąd ten ród się wywodzi, czy z Regnowa bezpośrednio) czy skądinąd?

Idąc Twoim tropem Tomaszu, Jan, Wawrzyniec, Piotr Golcowie i Marianna Długosz z Golców są dziećmi Stanisława i Petroneli Goców, zmarłych przed 1813rokiem zmarłych w Regonowie?

super - dziękuję ślicznie.

Piotr Golec był mężem Apolonii z Lesiaków, pierwsza żona Wawrzyńca miała na imię Anna.

Pani Janino, dziękuję bardzo za informację, szczegółowo im się przyjże - Żelechlinek to moja jedna z ważniejszych parafii... z tego co wiem Józef Pulkowski/Polkowski zapisany w akcie urodzenia córki, albo ślub (nie pamiętam) był bednarzem....
będę szukał oczywiście dalej.

Drążę dalej, na drugi ogień Pulkowscy;)

Dziękuję jeszcze drugiemu Tomaszowi za cenną sugestie i informacje...

Dziękuję ślicznie Panom Tomaszom i Pani Janinie
Mariusz

Poszukuję rodzin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”