Poszukuję informacji o żołnierzach (także rezerwowych), którzy podczas pierwszej wojny służyli w 49. Pułku Piechoty, który stacjonował w Gnieźnie. Może ktoś z Państwa się kiedyś na takie spisy natknął, albo ewentualnie wie gdzie ich szukać?
Dziękuję i pozdrawiam
Gosia
Iwś 49.Pułk Piechoty Gniezno
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Nagórski_Bogusław

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Iwś 49.Pułk Piechoty Gniezno
Witaj z Krakowa!
Niegdyś próbowałem odszukać ślady mego Dziadka (*1872 Mogilno) w Pruskiej Armii oraz w czasie 1WW.
Skończyło się to na informacji, że archiwa Pruskiej Armii spłonęły w 1945 r. w Dreźnie. Może jednak coś się gdzieś zachowało?
Też jestem tym pułkiem zainteresowany.
Tylko tyle znalazłem w swoich notatkach sprzed lat:
Dla poborowych z powiatu mogileńskiego „właściwym do odbycia służby wojskowej” był (1885): II-gi Korpus Armijny (II. Armeekorps), którego sztab znajdował się w Szczecinie. (Jego dowódcą (1911-1918) był gen. Alexander von Linsingen.) Powoływano doń poborowych z Regencji Bydgoskiej, do której należał powiat mogileński. Częścią tego korpusu była m.in. 4-ta Dywizja Cesarstwa Niemieckiego (4.Division Deutsches Keiserreich) - z dowództwem w Bydgoszczy. Tworzyły ją: 4-ta Brygada Kawalerii (Bydgoszcz), 4-ta Brygada Artylerii Polowej oraz 7-ma Brygada Piechoty (Bydgoszcz) i 8-ma Brygada Piechoty (8.Infanterie-Brigade, Gniezno). Na tę ostatnią brygadę składały się: 6-ty Pomorski Pułk Piechoty Nr 49 (6. Pommersches Infanterie-Regiment Nr 49) - stacjonujący w GNIEŹNIE i 4-ty Zachodniopruski Pułk Piechoty Nr 140 (4. Westpreußisches Infanterie-Regiment Nr 140) - stacjonujący w INOWROCŁAWIU).
{Wg: www.geschichte-on-demand.de/pos_mogilno.html i www.verwaltungsgeschichte.de/p_posen.html}
Gdybyś, Gosiu, dowiedziała się czegoś więcej to daj mi znać.
Pozdrawiam
Bogusław
Niegdyś próbowałem odszukać ślady mego Dziadka (*1872 Mogilno) w Pruskiej Armii oraz w czasie 1WW.
Skończyło się to na informacji, że archiwa Pruskiej Armii spłonęły w 1945 r. w Dreźnie. Może jednak coś się gdzieś zachowało?
Też jestem tym pułkiem zainteresowany.
Tylko tyle znalazłem w swoich notatkach sprzed lat:
Dla poborowych z powiatu mogileńskiego „właściwym do odbycia służby wojskowej” był (1885): II-gi Korpus Armijny (II. Armeekorps), którego sztab znajdował się w Szczecinie. (Jego dowódcą (1911-1918) był gen. Alexander von Linsingen.) Powoływano doń poborowych z Regencji Bydgoskiej, do której należał powiat mogileński. Częścią tego korpusu była m.in. 4-ta Dywizja Cesarstwa Niemieckiego (4.Division Deutsches Keiserreich) - z dowództwem w Bydgoszczy. Tworzyły ją: 4-ta Brygada Kawalerii (Bydgoszcz), 4-ta Brygada Artylerii Polowej oraz 7-ma Brygada Piechoty (Bydgoszcz) i 8-ma Brygada Piechoty (8.Infanterie-Brigade, Gniezno). Na tę ostatnią brygadę składały się: 6-ty Pomorski Pułk Piechoty Nr 49 (6. Pommersches Infanterie-Regiment Nr 49) - stacjonujący w GNIEŹNIE i 4-ty Zachodniopruski Pułk Piechoty Nr 140 (4. Westpreußisches Infanterie-Regiment Nr 140) - stacjonujący w INOWROCŁAWIU).
{Wg: www.geschichte-on-demand.de/pos_mogilno.html i www.verwaltungsgeschichte.de/p_posen.html}
Gdybyś, Gosiu, dowiedziała się czegoś więcej to daj mi znać.
Pozdrawiam
Bogusław
- Krystyna.waw

- Podziękował: 11 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Na ostatniej stronie jest lista rannych i poległych m.in. z 6 Pomorskiego Pułku, ale z dużo wcześniejszych lat
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/plain-content?id=188897
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/plain-content?id=188897
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Chyba najprościej wpisać 49 w pole "Reg. o.ä." wyszukiwarki.
http://des.genealogy.net/eingabe-verlustlisten/search
http://des.genealogy.net/eingabe-verlustlisten/search