"ryczko okolice wilgi"
Ciezki do ugryzienia temat mój dziadek od strony matki nazywal się Józef Ryczko ur 1927 roku niestety nie wiem czy juz w Wildze czy nowlasnie niewiem. Mój dziadek mieszkam w Skurczy w okolicach Wilgi jego rodzice to Jan i Józefa a siostra Janina. Pradziadkowie urodzili się ok 1900 roku. Byla to rodzina przesiedleńców zachodnich. I teraz zagadka co się pod tym kryje bo jezeli z zachodu to na jakich ziemiach szukac. Z drugiej strony nazwisko to występuje w okolicach Tarnowa Bilgoraja w starych netrykach. A i jeszcze musi się laczyc z nazwiskiem Niemiec pochodzącym z miejscowości Niemce a te są w okolicy Lublina. L Niemiec i Józef Ryczko byli jak mówi moja mama braćmi w pierwszej lini ale nie wie nic więcej. Polaczenie tych nazwisk występuje właśnie na wschodzie ale to by sugerowalo ze przesuedlency zachodni to tak naprawde wschodni którzy przewrdrowalu na zachód w okolice Wilgi. Troche balaganu ale może ktos pomoze
Ryczko okolice wilgi
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
krupabeata

ryczko okolice wilgi
Hej. Józef Ryczko zmarł w Trzciance koło Garwolina w 1999 roku. Urodzony w 1924 roku. Syn Jana i Józefy z domu Parol. Owdowił Celinę z Młynarczyków. Ur. w Skurczy
Ojciec Józefa - Jan ur. się około 1894 roku w Wólce Gruszczyńskiej w par. Mniszew. Był synem ojca niewiadomego i matki niezamężnej - Tekli Ryczko. Zamieszkiwał w Sobieniach Kiełczewskich i był wyrobnikiem. W 1918 roku wziął ślub z Józefą Parol - 19 letnią panną ze Skurczy, córką Józefa i Antoniny z Ostrowskich i tak o to z pewnością się w Skurczy znalazł.
Jan zmarł 26 czerwca 1930 roku o godzinie 10 rano jako Rycki. Bez wątpienia to on, bo jego matką była owa Tekla a żoną Józefa Parol. Przyczyną zgonu było zaziębienie. Miał zaledwie 36 lat.
Samo nazwisko Ryczko tudzież Ryćko pojawia się na terenie okołowilżańskim. Na pewno w 1773 roku występuje w Wiciu
A tutaj masz małą kopalniutkę wiedzy
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/148/0 ... bJednostki
Powodzonka
Mam nadzieję, że pomogłem :*
Ojciec Józefa - Jan ur. się około 1894 roku w Wólce Gruszczyńskiej w par. Mniszew. Był synem ojca niewiadomego i matki niezamężnej - Tekli Ryczko. Zamieszkiwał w Sobieniach Kiełczewskich i był wyrobnikiem. W 1918 roku wziął ślub z Józefą Parol - 19 letnią panną ze Skurczy, córką Józefa i Antoniny z Ostrowskich i tak o to z pewnością się w Skurczy znalazł.
Jan zmarł 26 czerwca 1930 roku o godzinie 10 rano jako Rycki. Bez wątpienia to on, bo jego matką była owa Tekla a żoną Józefa Parol. Przyczyną zgonu było zaziębienie. Miał zaledwie 36 lat.
Samo nazwisko Ryczko tudzież Ryćko pojawia się na terenie okołowilżańskim. Na pewno w 1773 roku występuje w Wiciu
A tutaj masz małą kopalniutkę wiedzy
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/148/0 ... bJednostki
Powodzonka
Mam nadzieję, że pomogłem :*
-
krupabeata

-
klaudia3013

Witam. Jeśli można.
Ja również w swoich badaniach natrafiłam na ślad rodzinny Ryczko właśnie w Mniszewie powiat kozienicki. Ustaliłam że moja ciotka wyszła za mąż za Wojciecha Ryczkę, syna Franciszka i Marianny z d. Cielak. Dotarłam tez do miejsca pochówku w Warszawie ww. osoby. Jeśli byłaby Pani zainteresowana służę pomocą.
Kasia
Ja również w swoich badaniach natrafiłam na ślad rodzinny Ryczko właśnie w Mniszewie powiat kozienicki. Ustaliłam że moja ciotka wyszła za mąż za Wojciecha Ryczkę, syna Franciszka i Marianny z d. Cielak. Dotarłam tez do miejsca pochówku w Warszawie ww. osoby. Jeśli byłaby Pani zainteresowana służę pomocą.
Kasia
-
krupabeata

Witam i odświeżam temat nadal poszukuje krewnych. Z tego co udalo mi sie ustali to Jan Ryczko urodzony w 1894 roku w Wólce Gruszczynskiej. Jego matka to Tekla Ryczko robotnica lat 40 czyli ur ok 1854. Przejzalam dostępne metryki ale sa z lat późniejszych, szukanie pod względem nazwiska w Mniszewie nakierowalo mnie na Macieja i Eleonore rodzeństwo urodzone w parafi Oleksow. Tam sa wcześniejsze metryki i znowu nic sa metryki Macieja i Eleonory a Tekli brak wiec ten trop chyba tez odpada. Nazwisko nie jest zbytnio popularne ale i tak ciężko cokolwiek znalesc. Niestety nie mam jej aktu zgonu i niewiem kiedy i gdzie zmarla.