Posiadam Książkę"Nobilitacje w Galicji w latach 1772-19

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gorski_Jacek

Sympatyk

Post autor: Gorski_Jacek »

Witam świątecznie :)
Czy w książce pojawiają się nazwiska Turkiewicz albo Onciul z Bukowiny?
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Gorski_Jacek pisze:Turkiewicz albo Onciul z Bukowiny?
Nie, nie występują. Onczulowie z Bukowiny są wymienieni w "Poczcie szlachty galicyjskiej i bukowińskiej".
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Gorski_Jacek

Sympatyk

Andrzej75 pisze:
Gorski_Jacek pisze:Turkiewicz albo Onciul z Bukowiny?
Nie, nie występują. Onczulowie z Bukowiny są wymienieni w "Poczcie szlachty galicyjskiej i bukowińskiej".
Ale tam nie znalazłem Onczulów - szukałem już wcześniej. Strona 182 Omieciński, a potem Onyszkiewicz. Oczulów brak :(
Andrzej75

Sympatyk

Gorski_Jacek pisze:Ale tam nie znalazłem Onczulów - szukałem już wcześniej. Strona 182 Omieciński, a potem Onyszkiewicz. Oczulów brak :(
Szlachtę bukowińską trzeba szukać w części zatytułowanej "Szlachta bukowińska", a nie "Szlachta galicyjska".
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
Gorski_Jacek

Sympatyk

Andrzej75 pisze:Szlachtę bukowińską trzeba szukać w części zatytułowanej "Szlachta bukowińska", a nie "Szlachta galicyjska".
Andrzej! Dziękuję, znalazłem :)
Chłopicki_Dariusz

Sympatyk

Post autor: Chłopicki_Dariusz »

Grzegorzu,
Proszę o sprawdzenie nazwiska Chłopicki.

Pozdrawiam,
Dariusz
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Grzegorzu proszę o sprawdzenie nazwiska Perucki
Przemek
Andrzej75

Sympatyk

@Chłopicki_Dariusz
@przemko20161
Podane nazwiska nie występują w tej książce.

Chłopiccy występują w "Poczcie szlachty galicyjskiej i bukowińskiej".
https://books.google.pl/books?hl=pl&id= ... ki&f=false
Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witam. Chciałem odpowiedzieć, ale mnie Andrzej ubiegł. Pozdrawiam wszystkich. Grzegorz :)
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Chłopicki_Dariusz

Sympatyk

Andrzeju, dziękuję za odpowiedź. Dotarłem wcześniej do książki "Poczet szlachty galicyjskiej i bukowińskiej" i podjąłem próbę dotarcia do legitymacji Chłopickich w niej wymienionych. Legitymację dla Marcina, Franciszka i Jana z sądu ziemskiego pilzneńskiego 1782 pozyskałem z Archiwum Pańswowego w Krakowie. Natomiast z tą dla Józefa Antoniego Chłopickiego z tego samego roku z sądu ziemskiego lwowskiego są trudności. Z archiwum we Lwowie otrzymałem tak zwaną teczkę legitymacyjną na jego nazwisko, ale samej legitymacji w niej nie ma. W jednym z dokumentów urzędnik informuje, że znajduje się ona w Metrykach Stanowych i podaje nawet właściwy tom i stronę. Archiwum twierdzi jednak, iz będzie bardzo trudno ją odnaleźć, a koszt poszukiwań może być bardzo duży i trudny do oszacowania (słyszałem o nieuporządkowanych zbiorach w tym archiwum i to pewnie z tego powodu). W tej sytuacji, pamiętając też, że w dokumencie urzędnik określił legitymację jako „bez wywodu genealogicznego” zdecydowałem się wysłać zapytanie do Grzegorza.

Pozdrawiam,
Dariusz
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witam. Pozwolicie,że zadam pytanie? W zasadzie do Dariusza. Czy znasz wykaz legitymacji z katalogu u Mormonów (familysearch)? Czy arch. we Lwowie ma indeks nazwisk występujących w Metrykach Stanowych? Też otrzymałem ze Lwowa legitymację Zarzyckich,ale z bardzo skromniuteńkim drzewkiem genealogicznym,które mi nie pomogło drgnąć z miejsca.
Pozdrawiam Grzegorz
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Chłopicki_Dariusz

Sympatyk

Grzegorzu, wykazu legitymacji z katalogu u Mormonów nie znam. Czy archiwum we Lwowie ma indeks nazwisk występujących w Metrykach Stanowych też nie wiem. Nawet jeśli taki indeks posiadają to tym razem nie jest to pomocne bo ponoć nie wiedzą gdzie mają różne tomy Metryk Stanowych w swoich zbiorach. Początkowo przeszukali dokumenty sądu ziemskiego lwowskiego 1782, ale nic nie znaleźli.
Jeśli chodzi o samą legitymację tego Józefa Antoniego Chłopickiego to liczyłem, że będzie zawierała informację o jego rodzicach i dziadkach. Nie bardzo wiem co w tym przypadku oznacza „bez wywodu genealogicznego” i być może nic istotnego bym się nie dowiedział.

Pozdrawiam,
Dariusz
krycla

Sympatyk

Post autor: krycla »

Witam,
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwisk Feluś, Żarski, Barnacki, Wąs?

Pozdrawiam,
krzysiek
GrażynaF

Post autor: GrażynaF »

Witam,
W wykazie legitymacji Mormonów, znalazłam wiele interesujących mnie informacji. Są to mikrofilmy oryginalnych dokumentów. Można to obejrzeć wyłącznie na ich komputerach w ich bibliotece w Warszawie i chyba we Wrocławiu.
Chłopicki_Dariusz

Sympatyk

Dziękuję za informację od Grażyny. W tej chwili nie mam możliwości udania się do bublioteki Mormonów, ale spróbuję w przyszłości.

Pozdrawiam,
Dariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”