Kitliński, Rychliński, Gocławski, Mikowski, Kizling

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

konrad1977

Sympatyk

Kitlińscy, Kietlińscy

Post autor: konrad1977 »

Witam, poszukuję informacji na temat nazwiska "Kitliński" lub "Kietliński" -całe Mazowsze/ w szczególności okolice Warki i Grójca, Sochaczew, Leszno, Błonie, Kampinos.

Pozdr
Konrad
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Kitlińscy, Kietlińscy

Post autor: t.dzwonkowski »

Panie Konradzie
To przecież całe zachodnie Podlasie i wschodnie Mazowsze, okolice Wysokie Maz., Czyżewo etc. Czy mógłby Pan sprecyzować przyjnajmniej do osoby pradziadka?
Tadeusz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Podchodzę do tej prośby jak do jeża. I nie wiem, czy na tym etapie poszukiwań potrzebna Ci już jest etymologia nazwisk, czy też szukasz ludzi je noszących.
Etymologia zdrowo pojęta nie przeszkodzi Ci w dochodzeniu prawdy o rodzinie, więc przekazuję, co znalazłam. Nazwiska różnią się tylko jedną literką, a genezy są różne. Kiedyś, bedziesz wiedział, tóra Cię poprowadzi. A może, wzorem wielu z nas pokusisz się o wypreparowanie własnej? I tego Ci życzę.

Kietliński1394 – od nazwy miejscowej Kietlin (piotrkowskie, gmina Radomsko).

Kitliński(bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od kitel dawniej ‘płócienny płaszcz’, później ‘okrycie ochronne’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Post autor: t.dzwonkowski »

Panie Konradzie
Raz jeszcze. Może tak ogólnie zacznie Pan od Bonieckiego. http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/doccontent?id=145&dirids=1. Zobaczy Pan wówczas jaka jest skala problemu.
Ponieważ swego czasu ta rodzina była przedmiotem moich zainteresowań w kontekście powiazań z Dąbrowskimi mogę śmiało potwierdzić, że w okolicach zachodniego Podlasia jest kilka gniazd Kietlińskich. Obok ogólnych wyprowadzeń etymologicznych zasłużonego Rymuta, warto jeszcze pokusić się o taką wysoce prawodpodobną tezę, że Kietliński z Podlasia przeprowadzając się na Pomorze lub do Wielkopolski mógł zostać zapisany jako Kitliński.
Życzę samych sukcesów
Tadeusz
konrad1977

Sympatyk

Rychlińscy

Witam, poszukuję informacji o rodzinie Rychlińskich z okolic Płocka. Mój przodek - Karol Rychliński ur. się w 1801 w Gostyninie. Był synem Maciej Macieja Rychlińskiego (około 1774 - 1843) oraz Marianny (brak informacji o nazwisku). Niestety nie zachowały się akty parafii Gostynin z okresu 1799 - 1801. We wcześniejszych latach to nazwisko nie występuje w Gostyninie. Rodzina musiała pochodzić z okolic Płocka, wskazują na to kierunki migracji.
Szukam gniazd rodowych Rychlińskich na Mazowszu (nazwy miejscowości).

Pozdr
K.
Awatar użytkownika
sylwiap08

Sympatyk

Rychlińscy

Post autor: sylwiap08 »

Witam,

Ja mam w swoim drzewie osobę o nazwisku panieńskim Rychlińska, zmarła w Dzięgielewie par Gozdowo. Może to ten kierunek
pozdr sylwia
konrad1977

Sympatyk

Rychlińscy

Dziękuję za informację, prośba o wskazanie dokładniejszych danych o tej osobie (imię, data urodzenia i zgonu).
Jeżeli miałbym potwierdzić mój wątek w Gozdowie, musiałbym mieć dostęp do ksiąg z XVIII wieku. Czy takie istnieją?

Pozdr
K.
Gospel

Nieaktywny
Ekspert

Rychlińscy

Post autor: Gospel »

Konrad,

Skontaktuj się ze znaną tu Elizą Parcheniak, która jest b. zainteresowana tym rodem oraz posiada wiele informacji dotyczących tegoże. Z własnych przypadkowych poszukiwań (nie mam powiązań) spotkałem to nazwisko w Bedlnie, pow. Kutno oraz Łękach Kościelnych (patrz geneteka)
Imię Karol oraz Gostynin, w okół którego skupiały się znaczne grupy kolonistów niemieckich, może indykować pochodzenie niemieckie. Częste zmiany miejsca pobytu, wskazują Rychlińskich jako owczarzy.

Rychlińskich znajdziesz też pomiędzy rodzinami pieczętującymi się herbem Sas
http://www.lubno.republika.pl/owiosce/owiosce.html

Zobacz także:
http://www.genpol.com/Tablica+index-sho ... ain-1.html

Życzę powodzenia........

Pozdro

Gospel
konrad1977

Sympatyk

Rychlińscy

Dziękuję, to właśnie Elizie Parcheniak dużo zawdzięczam. W zasadzie dzięki niej poznałem historię mojej rodziny. Ona też zaraziła mnie pasją genealogii. Jak wszyscy zajmujący się genealogią, chcę dotrzeć tam, gdzie wydaje się to niemożliwe, czyli ustalić miejscowość skąd rodzina się wywodziła. Jak już pisałem szukam informacji z przełomu XVIII i XIX wieku.
Pozdr
K.
konrad1977

Sympatyk

Mikowscy

Witam, poszukuję rodziny Mikowskich, z okolic Warki i Grójca.

Pozdr
K.
konrad1977

Sympatyk

Nazwisko - Kizling/Kiezling

Witam, wśród moich przodków pojawia się nazwisko Kizling (Kiesling). Poszukuję informacji o tej rodzinie. Zamieszkiwała obszar Mazowsza i Podlasia.

Pozdrawiam,
Konrad
konrad1977

Sympatyk

Kitliński, Rychliński, Gocławski, Mikowski, Kizling

Witam,

poszukuję swoich przodków o następujących nazwiskach:
- Kitliński (centralna Polska, Radomskie, okolice Sochaczewa),
- Rychliński (Płockie)
- Mikowski (Grójec, Warka, Radomskie)
- Gocławski (Ostrołęckie, Łomżyńskie)
- Kizling/ Kiesling (Ostrołęckie, Łomżyńskie, Podlaskie).

Pozdr
K.
konrad1977

Sympatyk

Rychlińscy

Witam, poszukuje wszelkich informacji o rodzinie/ rodzinach Rychlińskich zamieszkujących okolice Płocka i Sierpca. Interesuję mnie okres XIX wieku. Szukam gniazd rodowych.

Pozdr
K.
konrad1977

Sympatyk

Kietlińscy

Poszukuję informacji o gniazdach rodowych Kietlińskich na Podlasiu i Mazowszu (konkretne miejscowości). Mój prapradziadek Mateusz Kietliński około 1860 roku pracował w cukrowni w Łyszkowicach koło Łowicza. W aktach urodzenia swoich dzieci jest wskazany jako zdymisjonowany żołnierz, ur. około 1822 roku. W latach 60 - tych i 70 - tych XIX wieku posługuje się nazwiskiem "Kitliński". Nie znalazłem jego aktu zgonu. Poszukuję innymi sposobami miejsca urodzenia.

Proszę o pomoc.

Pozdr
K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”