Nazwisko: Rudnicki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

Sianka26

Sympatyk

Post autor: Sianka26 »

Mój dziadek Stanisław Rudnicki ur 1903 na Wolyniu pow Sarny syn Juli Rudnickiej.
Awatar użytkownika
Koloser

Sympatyk

Post autor: Koloser »

Wojciechowska_Ewka pisze:Witam,
moja prabacia Leonilda była z domu Rudnicka. Urodziła się 1848 r.na Wołyniu we wsi Smidyń parafii Maciejowskiej pow. Kowelski jako córka Józefa ur. 1820 (syna Szczepana i Tekli z Rudnickich Rudnickich). Rudniccy bardzo "rozrośnięta" rodzina na Wołyniu. Wieś Rudniki pow. Kowelski nadana na własność. Miała siostrę Wiktorię, brata Bertolda i Józefata.
pozdrawiam
ewa

Witam, Ewa!

Tekla była córka mojego przodka ze wsi Rudniki na Wołyniu (Parafia Kowel). Nazywał się Wojciech Rudnicki, u. Rudniki, 1775 z.3.11.1845. Jego żona - Katarzyna Rudnicka (Szczurowska) . To nie twoi krewni?

Pozdrawiam, Sergej. author@fantazery.com
M_Brejter

Sympatyk

Post autor: M_Brejter »

1814 Parafia Grzymalkow Akta malzenstwa
Urodzona Elzbieta z Chrzanowskich wdowa po Ignacym Rudnickim lat 44, urodzona w Warszawie, corka Marcina i Anny Chrzanowskich dozywotnia posesorka dobr Wolka Klucka, wychodzi za maz za Jana Nepomucena Zochowskiego dziedzica Losienka i Losnia , syna Jozefa Zochowskiego i Rozy Warzyckiej 1. voto Kozierowskiej wdowie po Mateuszu Kozierowskim, 2.voto Zochowskiej.

1826 Parafia Grzymalkow Akta malzenstwa
Karolina Cecylia Elzbieta Rudnicka, lat 30, urodzona w Żyrzynie w woj lubelskim, corka wspomnianych wyzej Ignacego Rudnickiego i Elzbiety Chrzanowskiej 2.voto Zochowskiej zam w Wolce Kluckiej przy matce, pasierbica Jana Nepomucena Zochowskiego, bierze slub z Franciszkiem Zochowskim, rozwodnikiem po Justynie Gagatnickiej, rodzonym bratem swojego ojczyma.

Swiadkiem na tym slubie jest szwagier nowo zaslubionej Karoliny, Eustachy Mateusz Antoni Kołłątaj, maz jej siostry Barbary Rudnickiej.

(tekst ten wklejam rowniez do Chrzanowskich)
Awatar użytkownika
Weronika_Marianne

Sympatyk

Post autor: Weronika_Marianne »

Mam w drzewie takich Rudnickich:

Wojciech Rudnicki (1785/1790 - 1846) - żona Julianna Iżycka

Ignacy Rudnicki (1824-1895) - żona Marianna Barańska

Emilia z d. Rudnicka (1862-1889) - mąż Józef Antoni Płaska

Weronika
Mar_Herr

Sympatyk

Post autor: Mar_Herr »

To nazwisko pojawia się również w parafii Okuniew. Trafiłem na nie przeglądając akta powinności wojskowej:

http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 1438504077[/

Jest to kilka odpisów począwszy od pliku 00190.

Pozdrawiam

Marcin
Nowocin_Beata

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nowocin_Beata »

Moi Rudniccy:
- prababcia Wiktoria Rudnicka c. Józefa (ur. 1862 Ciechlin, mazowieckie- zm. ?, najprawdopodobniej w Parafii Jeziórka) wyszła za Kaczorowskiego,
- prapradziadek Józef s. Piotra, ur. 1831 Sadków, mazowieckie, Parafia Belsk Duży - zm. 1905 Ciechlin, mazowieckie, Parafia Jeziórka), żona Katarzyna Jakubowska,
- 3x pradziadek Piotr s. Macieja, ur. ok. 1783 Krzemienica, łódzkie - zm. 1847 Rożce, mazowieckie, Parafia Belsk Duży, żona Marianna Kołodziejak,
- 4xpradziadek Maciej ?-?, żona Marianna Woźniak.

https://www.myheritage.pl/site-16103577 ... ny-nowocin

Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
marcinwro

Sympatyk

Post autor: marcinwro »

Walenty Rudnicki dziedzic wsi Grabowiec koło Rząśni, pierwsza żona Antonina z Koperskich (dzieci Marianna Żarska, Marcjanna Koprowska, Franciszek), druga zona Brygida z Wodzińskich (dzieci Kazimierz Rudnicki), zm. między 1795 a 1802
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

Witam.

Od kilku lat poszukuję rodziców Stefana Rudnickiego, ur. ok. 1780 r.,ekonoma w majątkach z okolic Kalisza, który w 1804 r. w Tursku ożenił się z Józefą ze Skarzyńskich.
Ich syn Wojciech, ur. w 1818 r. w Przygodzicach (odnotowane w Tekach Dworzaczka) był karczmarzem w Waleńczowie,par.Kłobuck i w Skąpe, par.Sulmierzyce.Ożenił się z wdową po Janie Mielcarku vel Chmielarskim - Franciszką z Adrianowiczów, córką obywateli-rolników z Działoszyna.
Małżeństwo zostało zawarte w 1845 r. we wsi Siedlec,par. Pajęczno.

Przypuszczam,że Stefan Rudnicki był zubożałym szlachcicem, a jego syn Wojciech już nie ubiegał się o potwierdzenie szlachectwa.

Pozdrawiam.
Anna Stręgiel
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”