Nazwisko: Kowalewski
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=30837&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- Myszor_Oskar

Poszukuję danych i przodków małżeństwa: Jan Kowalewski x Leokadia Zalewska (Zaleska?), zam. w Starej Białej. Leokadia zmarła ok. 1968, Jan wcześniej, oboje pochowani w Białej. Wnioskując po zdjęciach, Jan urodził się prawdopodobnie ok. 1880-1890. Mieli ok. 10 dzieci pomiędzy 1917 (najstarszy Tadeusz, dość znany prawnik i krajoznawca w Płocku) i 1933 (Jan, mój dziadek).
Pogrzebałem w Genetece, niestety brak tam aktu małżeństwa - zamieszczone akta potencjalnych parafii kończą się na 1912/13, więc prawdopodobne że ślub zawarto między tą datą a ww. 1917 (pierwsze dziecko).
Niestety bez danych rodziców ww. nie mogę dalej ruszyć - po prostu w tym regionie jest za dużo zarówno Kowalewskich (m.in. szlachta zagrodowa), jak i Zalewskich, a imiona do rzadkich nie należą.
Pogrzebałem w Genetece, niestety brak tam aktu małżeństwa - zamieszczone akta potencjalnych parafii kończą się na 1912/13, więc prawdopodobne że ślub zawarto między tą datą a ww. 1917 (pierwsze dziecko).
Niestety bez danych rodziców ww. nie mogę dalej ruszyć - po prostu w tym regionie jest za dużo zarówno Kowalewskich (m.in. szlachta zagrodowa), jak i Zalewskich, a imiona do rzadkich nie należą.
- marzanna62

Z postu wynika ze Jan Kowalewski to Twoj pradziadek. Wiesz gdzie jest pochowany znasz rok zgonu jego zony. Nie sadze aby w 1968w konkretnym roku zgonu bylo wiele zgonów Leokadii Zalewskich pasujacych wiekowo. Zreszta na cmentarzu tez mozesz sprawdzic w ksiegach aby do USC wystapic z dokladna data. Nie bedzie zadnego problemu z otrzymaniem danych bo jestes zstepnym. Jak bedziesz miec Leokadie jej date urodzenia szukasz aktu jej urodzenia jezeli nie ma w genetece to AP lub AD. Przy odrobinie szczescia w akcie urodzenia bedzie dopisek o ślubie jesli byl w innej parafii niz sie urodzila. Zacznij od pelnej wiedzy o Leokadii cmentarz przede wszystkim. Leokadia na pewno jest rzadziej wystepujacym imieniem niz Jan.
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
- Myszor_Oskar

Sęk w tym, że mieszkam w zupełnie innym regionie (ten problem niestety dotyczy zresztą wszystkich linii w moim drzewie). Kiedyś, jak będzie okazja i wolny czas - jasne, miałbym w planach odwiedziny i na cmentarzu, i w płockich archiwach. Ale do tego czasu - kto wie, a nuż rodzina pojawi się w czyichś cudzych poszukiwaniach. Post traktuję trochę jako ogłoszenie.
Notabene rok zgonu prababci znam nie z dokumentu (bo w takowym by byłby i rok urodzin), tylko ze zdjęcia z pogrzebu, podpisanego z datą.
Ogólnie: jestem po "wprowadzaniu" danych znalezionych w najbliższej rodzinie i w trakcie przeszukiwania tego co jest dostępne w sieci, stąd zapuszczam takie właśnie informacje sygnałowe - potem chciałbym przejść do korespondencji "urzędowej", a na koniec zostają badania terenowe.
Notabene rok zgonu prababci znam nie z dokumentu (bo w takowym by byłby i rok urodzin), tylko ze zdjęcia z pogrzebu, podpisanego z datą.
Ogólnie: jestem po "wprowadzaniu" danych znalezionych w najbliższej rodzinie i w trakcie przeszukiwania tego co jest dostępne w sieci, stąd zapuszczam takie właśnie informacje sygnałowe - potem chciałbym przejść do korespondencji "urzędowej", a na koniec zostają badania terenowe.