Rozbicie samolotu, wrzesień 1939 roku.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Witajcie,
Zwracam się do Was z dość nietypową sprawą. Otóż dotarła do mnie opowieść pewnego pana, który widział jak na polu w okolicy Przedcza podczas podchodzenia do lądowania polski wojskowy samolot wpadł do rowu i został uszkodzony na tyle, że nie był w stanie odlecieć. Jak wspominał, dwaj żołnierze, którzy wyszli cało z tego zdarzenia powiedzieli " Pieron strzelił naszą maszynę". I mam do Was pytanie. Jest jakaś możliwość aby uzyskać więcej informacji o tym zdarzeniu? popytałem troszkę okolicznych mieszkańców i dowiedziałem się, że wydarzenie to miało miejsce podczas przemarszu Armii Poznań a samolot ten patrolował z góry trasę przemarszu w poszukiwaniu wojsk nieprzyjaciela. Wszedłem w posiadanie mapki sytuacyjnej owego wydarzenia z zaznaczonym miejscem lądowania/rozbicia samolotu lecz czy jest możliwe aby dowiedzieć się czegoś więcej o tym? Na odwrocie tego planu widnieje adres Pana Czesława Kazeckiego. Zdaję sobie sprawę, że było to ładnych lat temu ale kto wie, może coś się uda dowiedzieć.

Pozdrawiam
Adam.
"Przedecz historia i ciekawostki"
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Przepraszam za nieprecyzyjność, kiedyś udało mi się odnaleźć na stronie http://www.muzeumlotnictwa.pl/digitaliz ... izacja.php takie zestawienia wypadków i katastrof , niestety nie jestem sobie w stanie przypomnieć konkretnego dokumentu. Ale stronę polecam, może coś uda się odnaleźć
Pozdrawiam,
Arek
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Dzięki za stronkę! ;)

Pozdrawiam również.

Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
ODPOWIEDZ