Interesuje mnie nastepujace zagadnienie czy dana wies w danym okresie czasu przełom XVIII/XIX wiek mogla nalezec do 2 parafii jednoczesnie.
Poszukujac nazwiska Sołtysiak vel Piskorek znalazłam czesc aktów z miejscowsci Złochowice w parafii Kłobuck a część w parafii Wilkowicko
przykład woj sląskie
urodz Kazimierz Piskorek akt 11 rok 1792 syn Stanisław Petronela miejscowość Złochowice par Wilkowiecko
urodz Kazimierz Piskorek akt 37 1790 syn Andrzej Ewa miejscowsc Złochowice par Kłobuck
To tylko przyklad wystrczy w genetece wybrac slaskie do 1840 i nazwisko Piskorek i pojawia sie o wiele wiecej takich przypadków.
Przegladalam cale ksiegi i widze zdublowane Złochowice w 2 parafiach czy ktos spotkal sie z takim przypadkiem?
jedna wieś 2 parafie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- marzanna62

-
annaurgaczszczesna

Tak oczywiście, co nie ukrywam, bywa bolączką, zwłaszcza gdy do dokumentów z jednej parafii jest dostęp a do drugiej nie
Mam takie przypadki w woj. małopolskim - wieś Janowice należała w części do parafii Słaboszów a w części do parafii Kalina Wielka. W świętokrzyskim zaś w przypadku wsi Krężoły - część dworska należała do parafii Mieronice, a pozostała część wsi do Mstyczowa. To jest szukanie w dwóch różnych parafiach.
Pozdrawiam i powodzenia!
Ania
Mam takie przypadki w woj. małopolskim - wieś Janowice należała w części do parafii Słaboszów a w części do parafii Kalina Wielka. W świętokrzyskim zaś w przypadku wsi Krężoły - część dworska należała do parafii Mieronice, a pozostała część wsi do Mstyczowa. To jest szukanie w dwóch różnych parafiach.
Pozdrawiam i powodzenia!
Ania