Geneteka - Genealogiczna Kartoteka (wyszukiwanie)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Bogusław_Woyciech

-
Barbara_Kubcka

Również gratulacje. Na pewno wprowadzone mechanizmy ułatwią poszukiwanie.
Niestety nie ma możliwości poszukiwania po samym imieniu. Zapewne wprowadzenie takiej funkcji ułatwiłoby poszukiwanie , w szczególności w bazie zgonów dla kobiet np. jeśli nie mamy wiedzy, iż kobieta wyszła za mąż a w bazie nie ma danych nt jej ślubu, a dodatkowo noszone imię jest w miarę unikatowe. Ponadto przydałaby się możliwość żeby wyszukiwanie w bazie objęło rekord uwagi. Często są tam podawane imiona nazwiska, czy to rodowe czy inne.
Przykładem takim może być sytuacja. gdybym nie wiedział, że moja prababka wyszła za mąż i zmieniła po mężu nazwisko na Załoziecka, na akt jej zgonu bym nie natrafił. Właśnie w sytuacji gdyby wyszukiwarka obejmowała pole "Uwagi" taka metryka po wyszukaniu w bazie byłby dostępna.
1895 273 Antonina Załoziecka Mińsk Mazowiecki (pole uwagi) zd. Kobylańska
Jeśli autorzy bazy mogliby w tej kwestii odpowiedzieć ?
Pozdrawiam,
Witold
Niestety nie ma możliwości poszukiwania po samym imieniu. Zapewne wprowadzenie takiej funkcji ułatwiłoby poszukiwanie , w szczególności w bazie zgonów dla kobiet np. jeśli nie mamy wiedzy, iż kobieta wyszła za mąż a w bazie nie ma danych nt jej ślubu, a dodatkowo noszone imię jest w miarę unikatowe. Ponadto przydałaby się możliwość żeby wyszukiwanie w bazie objęło rekord uwagi. Często są tam podawane imiona nazwiska, czy to rodowe czy inne.
Przykładem takim może być sytuacja. gdybym nie wiedział, że moja prababka wyszła za mąż i zmieniła po mężu nazwisko na Załoziecka, na akt jej zgonu bym nie natrafił. Właśnie w sytuacji gdyby wyszukiwarka obejmowała pole "Uwagi" taka metryka po wyszukaniu w bazie byłby dostępna.
1895 273 Antonina Załoziecka Mińsk Mazowiecki (pole uwagi) zd. Kobylańska
Jeśli autorzy bazy mogliby w tej kwestii odpowiedzieć ?
Pozdrawiam,
Witold
-
Sroczyński_Włodzimierz

[..] wykasowałem
Ostatnio zmieniony czw 19 sty 2017, 12:48 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Wyszukiwanie samych imion jest jak najbardziej możliwe - ale z racji ograniczonej wydajności serwera musi być zawężone do kilkunastu parafii. Prościej mówiąc - jak najbardziej można wyszukać wszystkie Antoniny z danej parafii i pobliskich.
Co do przeszukiwania pola uwag - ja osobiście jestem przeciwny. Pomijając kwestię wydajności jest to kwestia złego zaindeksowania i po wprowadzeniu takiego przeszukiwania indeks pewnie już nigdy nie zostałby przez nikogo poprawiony.
Co do przeszukiwania pola uwag - ja osobiście jestem przeciwny. Pomijając kwestię wydajności jest to kwestia złego zaindeksowania i po wprowadzeniu takiego przeszukiwania indeks pewnie już nigdy nie zostałby przez nikogo poprawiony.
Kamil Tetkowski
Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
Brawo! Swietne zmiany.
W przyszlosci mozna by bylo jeszcze dodac rowniez opcje "zglos blad" (z mozliwoscia przeslania linku do metryki jako dowod).
P.S. Panie i Panowie o wszystkim pomysleli, ta opcja juz jest "Zgłoś poprawkę"
Ostatnio zmieniony czw 19 sty 2017, 13:25 przez Litwos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Robert
Robert
- Krystyna.waw

-
Pieczątkiewicz_Krzysztof

- Urbańska_Katarzyna

- Kontakt:
I to jest także piękna sprawa ... niejednokrotnie pisałam w sprawie poprawki, niestety nie wszystkie zostały wprowadzone (dodam, że to były ewidentne błędy indeksującego),dodatkowo trzeba było troszkę zachodu, żeby w odpowiednim miejscu na forum zgodnie z regułą podać co jest źle i jak być powinno, a teraz? ... raz, dwa i już poszłoLitwos pisze:Brawo! Swietne zmiany.W przyszlosci mozna by bylo jeszcze dodac rowniez opcje "zglos blad" (z mozliwoscia przeslania linku do metryki jako dowod).
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
-
Przybyla_Agnieszka

- historyk1920

Witoldzie, nie do końca. Jeśli wybierzesz parafię (nawet zaznaczając wyszukiwanie w okolicznych parafiach), to masz możliwość wyszukania po samym imieniuWitold_S pisze: Niestety nie ma możliwości poszukiwania po samym imieniu.
Witold
Testowane, działa
Gratuluję przy okazji autorom ogromu udanej i bardzo potrzebnej pracy
Pozdrawiam,
Marcin