Trojaczki czy o co chodzi ?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dorma351971

Sympatyk

Post autor: Dorma351971 »

Wtam serdecznie. Od dłuższego czasu próbuję rozszyfrować sprawę dzieci urodzonych w tym samym roku, tym samym miesiącu a w różnych dniach Co ciekawe - bliźniaczki urodzone później zostały zapisane wcześniej niż ich brat urodzony wcześniej :).Za nic nie mogę tego rozgryźć. Może ktoś coś podpowie ?
rok1884 akt1593 Ewa Gejger Filip Konstancja Kuklińska W-wa Wsz. Św.
rok1884 akt1594 Maria Gejger Filip Konstancja Kuklińska W-wa Wsz. Św.
rok1884 akt1725 Edward Gajger Filip Konstancja Balb Kuklińska W-a Wsz. Św.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zawsze łatwiej z linkami - odpowiadać nie tracąc czasu na wyszukanie;)
ot taka podpowiedź:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Obidka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Obidka »

Wysnuję taką teorię: to były trojaczki, urodzone 19 listopada - dziewczynki kolejno o 9.00 i 9.30 wieczorem, chłopiec o 10.00 wieczorem (tak podał ojciec).
Przy dziewczynkach podano, że ochrzczone tylko z wody, przy chłopcu już nie. Prawdopodobnie wszystkie były słabe (jak to trojaczki), ale dziewczynki silniejsze, chłopiec jako ostatni urodzony był najsłabszy. Dziewczynki zgłoszono już następnego dnia po urodzeniu, chłopca po miesiącu (25 grudnia), może dlatego, że były małe szanse, że przeżyje, wtedy zgłoszono by tyko zgon (tak bywało), nie opłacało się zgłaszać urodzenia (pewnie to kosztowało). Ale chłopiec przeżył i po miesiącu tatuś już dobrze nie pamiętał daty urodzenia, nie podał też, że był ochrzczony z wody. pamiętajmy, że kiedyś nie przywiązywano aż takiej wagi do daty urodzenia dzieci (powiedziałabym, że i do dzieci, przy tak dużej śmiertelności). Daty podaję oczywiście wg kalendarza gregoriańskiego.
Nazwiska w kręgu zainteresowań: Obidzińscy, Rutkowscy, Goździewscy, Trętowscy, Ponikiewscy, Szczepkowscy, Gutowscy. Miejsca: okolice Ciechanowa i Różana.
Dorma351971

Sympatyk

Za brak linków przepraszam a za odpowiedź baaardzo dziękuję- jest bardzo rzeczowa i uspokoiła moje teorie, łącznie z możliwością niby adopcji rodzinnej :)
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Z mojego doświadczenia. Raz jeden jedyny spotkałem się z trojaczkami urodzonymi około 1760 roku, które przeżyły. Własnym oczom nie dowierzałem czytając akt chrztu.
Zbigniew
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam

W trakcie indeksacji ok 20 tysięcy metryk raz spotkałam narodziny trojaczków, które przeżyły i dziwiłam się podobnie jak Zbigniew.
Dorma351971

Sympatyk

Nareszcie trafiło się coś wyjątkowego i w mojej rodzinie
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Zgłaszam "do kolekcji" jeszcze jedne trojaczki, nie wiem ile przeżyły - zgony jeszcze nie zaindeksowane Warszawa 1821 rok Cyrkuł I Deszczyńscy nr 292 293 i 294.

Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”