Geneteka - Genealogiczna Kartoteka (wyszukiwanie)

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Ewka1234

Sympatyk

Post autor: Ewka1234 »

Podziękowania dla autorów.
Ewka
Reguła_Marcin

Sympatyk

Post autor: Reguła_Marcin »

Jesteście niesamowici :)
Marcin
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Wielkie brawa. Marzenie się spełniło. Funkcjonalność geneteki, efektywność oraz efektowność wyszukiwań czyni ją niesamowitym narzędziem.

Projekt ten teraz powinien być dofinansowany z budżetu państwa jako największa baza historyczna historii Polaków, skoro osiągnął taką funkcjonalność. :)

Oskar
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
rurb68

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rurb68 »

Niestety i u mnie na Chrome (system Linux) nie pracuje poprawcnie (Version 31.0.1650.63 Built on Debian 7.2, running on Debian 7.3 (238485) tzn. co około sekundę się przełedowuje - jak to już ktoś wcześniej zgłaszał.
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Moje gratulacje !!! dla całego zespołu !!!
Pozdrawiam, Piotr
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

Super, gratulacje!

Pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xtedek »

rurb68 pisze:Niestety i u mnie na Chrome (system Linux) nie pracuje poprawcnie (Version 31.0.1650.63 Built on Debian 7.2, running on Debian 7.3 (238485) tzn. co około sekundę się przełedowuje
Próbowałeś Ctrl + F5 ?

Możesz zoabczyć co pojawia się przed odświeżeniem w konsoli po wciśnięciu F12 ?
Kamil Tetkowski

Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
x_hanna

Sympatyk
Mistrz

Post autor: x_hanna »

Wyszukiwarka ma niesamowite możliwości - szczery podziw dla Autorów :)

Mam tylko pytanie o tzw "polskie litery" - czy tylko mnie się "gubią" w szukanych nazwiskach? (mam IE 11)
np.
Wpisuję nazwisko "Ściągaj" w zakładce Zgony. Wynik OK.
Przechodzę na zakładkę Małżeństwa. Wynik OK, ale nazwisko zmienia się na "�ci�gaj". Kolejne wyszukaj to 0 wyników.
Wracam do Zgonów. Nazwisko zmienia się na "?ci?gaj" i jest 0 wyników wyszukiwania.
Pozdrawiam, Hanna
Beksa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Beksa »

Kolejny dzień korzystam z nowej Geneteki - naprawdę, dobra robota. Bardzo dziękuję za te ulepszenia, wcześniej już pisałam, co mi się najbardziej spodobało.

Nie wiem jakie są w tej kwestii odczucia innych użytkowników, ale proponuję, by wyniki wyszukiwania były wyświetlane jak dawniej, tzn. urodzenia, śluby i zgony jedne pod drugimi, żeby od razu można było ocenić, czy w poszczególnych kategoriach (UMZ) coś się w ogóle znalazło, bez konieczności klikania w kolejne zakładki. Gdy wyników jest dużo, można by było rozwinąć listę, jak wcześniej. Wydaje mi się, że w nowej sytuacji, gdy można ograniczyć ilość wyników wyszukiwania poprzez dodanie imion taka prezentacja wyników będzie bardziej przyjazna dla użytkownika.
Albo może chociaż zrobić komunikat na okoliczność, że szukajka niczego nie znalazła, żeby nie klikać w kolejne zakładki na próżno.
Beksa, Brdak, Dobies(z), Manista, Potorski, Prątnicki (Północne Mazowsze z przyległościami).
Szukam aktu ślubu: Jan Olszewski + Paulina Kaczyńska i aktu ur. ich córki Anastazji Olszewskiej ok. 1881 r.
Pozdrawiam - Asia
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

Wielki szacunek dla indeksujących! Wersja z zakładkami ułatwiła mi przeglądanie.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Asiu:
ja bym wręcz odwrotnie
wymusił zwyczaj szukania jak najwęższego
tj domyślnie ustawił lub pytał o np dany okres
z możliwością (wymagającą pracy, decyzji, wpisania, przesunięcia..no jakiejś akcji) rozszerzenia

pomysł, by ustawiać system (bazę, wyszukiwarkę, prezentację, raporty etc) na
"dowolny Sroczyński cokolwiek o nim z XVII-XXI wiek" to jest bardzo zły pomysł - także z powodów edukacyjnych:)

możemy nie wiedzieć gdzie się urodził, nie znać rodziców, wyznania, nie być pewnym pisowni, miejsca rejestracji zdarzenia (i to wszystko było i jest uwzglednione przy poprawnym wpisanie rekordów i zapytania)
ale wiemy +- 20 lat, i wiemy że szukamy URODZENIA
nie "cokolwiek, kiedykolwiek
to się przekłada na zamawianie kwerend, na korzystanie z innych źródeł
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Beksa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Beksa »

@Włodzimierz
Może coś niezbyt precyzyjnie napisałam... Nie chodzi mi o sytuację, gdy wyników jest bardzo dużo (tu zakładki mogą się sprawdzić), wręcz odwrotnie.

Nowa Geneteka sprzyja szukaniu zawężonemu (i dobrze), chodzi mi tylko o sposób prezentacji wyników wyszukiwania. Jeśli będzie ich tylko kilka, a może i nic się nie znajdzie, to po co trzy zakładki dla UMZ? Mi się tak dosyć często trafia, nawet jak nie wybiorę parafii ani lat, a tylko wpiszę 2 nazwiska bez opcji "szukaj dokładnie".

A szukanie "cokolwiek o..." też przerabiałam, gdy mi nieoczekiwanie przodkowie "zniknęli z radarów", mimo że byli na tyle młodzi, że powinni mieć jeszcze z 5 dzieci, które, jeśli dożyły dorosłości, powinny gdzieś zawierać śluby, a już na pewno gdzieś wszyscy musieli umrzeć, tymczasem przeglądanie nawet niezindeksowanych roczników w prawdopodobnej parafii zamieszkania + sąsiednich nic nie wykazało.
No to szukam sobie wszystkich zdarzeń z udziałem tych rodziców (dotychczas po nazwiskach), co czasem pozwala ustalić istnienie dotąd mi nieznanej osoby z rodziny, jeśli nie z aktu urodzenia czy ślubu, to zgonu, w tej czy innej parafii. Z nową Geneteką jest dużo łatwiej, bo można za jednym zamachem przeszukać sąsiednie parafie.

Albo dajmy na to mam akty urodzenia rodzeństwa przodka, szukam informacji o ich zgonach czy ślubach - łatwiej wyszukać hurtem, a i nie zawsze cokolwiek się znajduje.

Jeśli ktoś szuka tylko M albo Z, to i tak musi się przebić przez te zakładki, bez których by było od razu widać czy są jakieś wyniki wyszukiwania w każdej z 3 kategorii.

Fajnie by było, gdyby choć był komunikat, że niczego nie znaleziono, albo cyfry w nagłówkach zakładek, informujące o ilości wyników wyszukiwania w U, M i Z.
Beksa, Brdak, Dobies(z), Manista, Potorski, Prątnicki (Północne Mazowsze z przyległościami).
Szukam aktu ślubu: Jan Olszewski + Paulina Kaczyńska i aktu ur. ich córki Anastazji Olszewskiej ok. 1881 r.
Pozdrawiam - Asia
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Mam pytanie o algorytmy geneteki. Przy odznaczonym kwadraciku "dopasuj dokładnie" rozumiem, że włączany jest algorytm szukający słów podobniebrzmiących. Przykład z dziś: indeksuję metryki, wychodzi mi nazwisko Ciemnołeński. Nic nie ma w całej Polsce, więc źle odczytane. Pytam googla od razu wyskakuje "czy chodziło ci o" Ciemnołoński. I trafiony-zatopiony. Myślę, że genoteka mogłaby się zachować jak google.

Oczywiście rozumiem, że mogę zrobić Ciemnoł* i to załatwia sprawę...

Ale akurat dla indekserów te pojedyncze samogłoski są bardzo zdradliwe - zamiana e - o ; a-u , albo w spółgłoskach s, c, r i z przy niektórych charakterach pisma...

A co o tym myślą admini? No wiem, że google ma miliony na rozwijanie algorytmów i jest dla każdego pod ręką, i że indeksy geneteki są zaindeksowane w google, więc w zasadzie nie powinno być problemu.

Tak naprawdę to geneteka jest cudowna i przewspaniała.

pozdrawiam,
Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Talacha_Aleksandra

Sympatyk

Post autor: Talacha_Aleksandra »

No właśnie JESTEŚCIE SUUUUUPER!!!! Tyle mojej grzebaniny, odszukiwania, dociekania, przeglądania kilkudziesięciu stron wyników nazwiska "Staszewski" lub "Szymanski", a teraz za jednym poszukiwaniem cała rodzina jak na dłoni w kolejności urodzenia dzieci. To jest świetne!

Oczywiście przy wzrastającym luksusie użytkowania wymagania użytkownika (np. moje) rosną ;-)

Ja też bym chciała tą* wpisywać przy "wyszukiwaniu dokładnym" np żeby wyszystkie dzieci Klary i Marcina Szamańskie wyszukać, a nie tylko raz synów (Szymanski) a raz córki (Szymanska).

Do tego mamy różnorodność zapisu tego co niepiśmienny chłop mówił jako swoje nazwisko. Moja praprababka nie znając liter nie zastanawiała się przecież jaką to literę alfabetu wymawia, a wymawiała tak, że piszący raz ją zapisywał jako Wardęcką, innym razem Gwardecką, Gwardeńską i tak dalej. Jednak nigdy jej nie zapisano pod nazwiskiem Warda. Jeżeli szukam bez ograniczenia "wyszukaj dokładnie" to muszę się przez tych Wardów przedzierać. Jak wyszukuję dokładnie, to muszę szukać kilka razy (raz Wardecka drugi raz Wardenska trzeci raz Gwardecka i czwarty raz Gwardenska) żeby znaleźć akty dotyczące jej i jej rodziny.

Pozdrawiam serdecznie
Ola T.
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xtedek »

Jako autor większości nowych funkcjonalności wyszukiwarki w genetece postaram się odpowiedzieć na niektóre pytania w punktach:

1. Wyszukiwanie dokładne - działa tak jak nazwa wskazuje - wyszukuje dokładnie :) Nie bierze pod uwagę jakiejkolwiek odmiany nazwiska bo nie byłoby to już wyszukiwaniem dokładnym. Nie ma sensu robić tutaj jakichkolwiek wyjątków - dokładne ma zawężać wyniki a nie rozszerzać. A przeciez -ski i -ska to tylko jedna z wielu możliwości odmian nazwisk.

2. Wyszukiwanie w U, M i Z naraz - m.in. ze względów wydajnościowych nie da się tego teraz wprowadzić. Obecnie najważniejsza jest optymalizacja i takie rozszerzenie zwiększyłoby prawie trzykrotnie wykorzystanie serwera. Ewentualne pokazywanie ilości wyszukanych indeksów w poszczególnych zakładkach również zwiększy wykorzystanie serwera. Szukanie za każdym razem wszystkiego, wszędzie mija się z celem. Preferowane są właśnie konkretne zapytania niż ogólne. Tutaj popieram to co napisał Włodzimierz.

3. "Myślę, że genoteka mogłaby się zachować jak google" - miałem tu coś napisać, ale jednak nie, nie napiszę :)

4. Polskie znaki w IE - nie mam pojęcia czemu, dziwne, u mnie działa :)

5. Prosiłbym osoby, które wcześniej miały problem z samoczynnym odświeżaniem strony o ponowne sprawdzenie czy problem u nich już nie występuje.
Kamil Tetkowski

Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”