co można znaleźć w księdze wieczystej macierzystej?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
kulas_mila

Witam
pytenie jak w temacie...
mam nadzieję na jakąkolwiek datę (np. urodzenia)
utknęłam na dacie urodzenia prapradziadka Wiktora Kulas
data śmierci (31.07.1901) przekazywana jest ustnie (księgi parafialne i urzędow spaliły się w czasie wojny),
daty ślubu brak...
ze resztek ksiąg udało mi się odtworzyc akta urodzenia czworga dzieci... reszty danych nie posiadam.
Poza tym, że prapradziadek urodził się prawdopodobnie w Łubiu k/ Gliwic w 1838r., przeszukiwałam tamtejsze księgi i niestety jego nie znalazłam, natomiast znalazłam jego przyrodnie rodzeństwo (z tego samego ojca Urbana Kulas - leśniczego "na pewnym terenie" prawdopodobnie nadlśniczego u Baildona; którego żadnych danych dot. urodzenia czy śmierci nie mam)
Czy ktoś może mi pomóc? czy jest jakakolwiek szansa na odnalezienie śladu przodków?
gdzie uderzyć? gdzie szukać? zaczynam tracić nadzieję...
liczę na to, że jakies dane będą w księdze wieczystej domu Wiktora, który jeszcze jest... dostałam do aktualnego właściciela, ale tylko on ma wgląd do księgi macierzystej...
pozdrawiam
Mila
pytenie jak w temacie...
mam nadzieję na jakąkolwiek datę (np. urodzenia)
utknęłam na dacie urodzenia prapradziadka Wiktora Kulas
data śmierci (31.07.1901) przekazywana jest ustnie (księgi parafialne i urzędow spaliły się w czasie wojny),
daty ślubu brak...
ze resztek ksiąg udało mi się odtworzyc akta urodzenia czworga dzieci... reszty danych nie posiadam.
Poza tym, że prapradziadek urodził się prawdopodobnie w Łubiu k/ Gliwic w 1838r., przeszukiwałam tamtejsze księgi i niestety jego nie znalazłam, natomiast znalazłam jego przyrodnie rodzeństwo (z tego samego ojca Urbana Kulas - leśniczego "na pewnym terenie" prawdopodobnie nadlśniczego u Baildona; którego żadnych danych dot. urodzenia czy śmierci nie mam)
Czy ktoś może mi pomóc? czy jest jakakolwiek szansa na odnalezienie śladu przodków?
gdzie uderzyć? gdzie szukać? zaczynam tracić nadzieję...
liczę na to, że jakies dane będą w księdze wieczystej domu Wiktora, który jeszcze jest... dostałam do aktualnego właściciela, ale tylko on ma wgląd do księgi macierzystej...
pozdrawiam
Mila
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Księgi wieczyste jako takie są jawne i dostępne dla wszystkich
dostęp do dokumentów dołączonych do ksiąg jest ograniczony, procedury nie są (chyba na szczęście:) jednolite
potomek w linii prostej byłego właściciela dostęp powinien uzyskać bezproblemowo (zależy jeszcze czy księga jest przechowywana w sądzie czy w archiwum) także do dokumentów dołączonych
co można znaleźć trudno powiedzieć - standard to umowy przeniesienia własności, obciążenia etc
z umowy przeniesienia własności przy odrobinie szczęścia (niezależnie czy będzie to nabycie w drodze spadku czy kupna) można bardzo dużo się dowiedzieć
na pewno warto popróbować, choć więcej na ogół można dowiedzieć się o zstępnych byłego właściciela niż o jego rodzicach... ale
jeśli Wikto był do śmierci właścicielem domu to wszystkie okoliczności (a więc i data) śmierci powinny być w KW
a czy miejsce urodzenia, dane o rodzicach? jeśli zostawił testament to mógł w nim takie dane zawrzeć
jeśli było ogłoszenie w prasie (tez warto sprawdzić nawet jeśli nie ma dołączonego do KW...a często bywa:) o poszukiwaniu potencjalnych sukcesorów to i może być tam orientacyjna data i miejsce urodzenia a i rodzice wymienieni..pozwoliłoby to zweryfikować dane o Łubiu i Urbanie Kulas
skąd informacje że tylko właściciel ma "wgląd do księgi macierzystej... "?
pozdrawiam
dostęp do dokumentów dołączonych do ksiąg jest ograniczony, procedury nie są (chyba na szczęście:) jednolite
potomek w linii prostej byłego właściciela dostęp powinien uzyskać bezproblemowo (zależy jeszcze czy księga jest przechowywana w sądzie czy w archiwum) także do dokumentów dołączonych
co można znaleźć trudno powiedzieć - standard to umowy przeniesienia własności, obciążenia etc
z umowy przeniesienia własności przy odrobinie szczęścia (niezależnie czy będzie to nabycie w drodze spadku czy kupna) można bardzo dużo się dowiedzieć
na pewno warto popróbować, choć więcej na ogół można dowiedzieć się o zstępnych byłego właściciela niż o jego rodzicach... ale
jeśli Wikto był do śmierci właścicielem domu to wszystkie okoliczności (a więc i data) śmierci powinny być w KW
a czy miejsce urodzenia, dane o rodzicach? jeśli zostawił testament to mógł w nim takie dane zawrzeć
jeśli było ogłoszenie w prasie (tez warto sprawdzić nawet jeśli nie ma dołączonego do KW...a często bywa:) o poszukiwaniu potencjalnych sukcesorów to i może być tam orientacyjna data i miejsce urodzenia a i rodzice wymienieni..pozwoliłoby to zweryfikować dane o Łubiu i Urbanie Kulas
skąd informacje że tylko właściciel ma "wgląd do księgi macierzystej... "?
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
kulas_mila

Re: co można znaleźć w księdze wieczystej macierzystej?
takowe przekazała mi pani w sądzie...Sroczyński_Włodzimierz pisze: skąd informacje że tylko właściciel ma "wgląd do księgi macierzystej... "?
pozdrawiam
czyżbym była w błędzie?
Jakie zatem muszę spełnić warunki by do księgi macirzystej zajrzeć?
dziękuję za informacje...
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
czyli księga jest w sądzie:)
formalnie "wykazać interes prawny" -praktyka jest różna bo czasem aby mieć interes prawny należy wcześniej treść księgi znać (wiedzieć czy np potencjalny spadkodawca był właścicielem konkretnej nieruchomości i dopiero wtedy zakładać sprawę spadkową)
polecałbym bezpośredni kontakt w sądzie -"od dołu" poczynając- tzn od tych którzy znają praktyki obowiązujące w danym sądzie (pracownik archiwum?:)
potem ew. pismo-prośba o udostępnienie księgi "pełnej" (wraz z dokumentami ew. tą częścią dokumentów która dotyczy przodka) do Prezesa Sądu.
Przodek w linii prostej bardzo uprawdopadabnia że się ma "interes prawny":)
na ogół...chyba...albo mam szczęście:)
Pozdrawiam
formalnie "wykazać interes prawny" -praktyka jest różna bo czasem aby mieć interes prawny należy wcześniej treść księgi znać (wiedzieć czy np potencjalny spadkodawca był właścicielem konkretnej nieruchomości i dopiero wtedy zakładać sprawę spadkową)
polecałbym bezpośredni kontakt w sądzie -"od dołu" poczynając- tzn od tych którzy znają praktyki obowiązujące w danym sądzie (pracownik archiwum?:)
potem ew. pismo-prośba o udostępnienie księgi "pełnej" (wraz z dokumentami ew. tą częścią dokumentów która dotyczy przodka) do Prezesa Sądu.
Przodek w linii prostej bardzo uprawdopadabnia że się ma "interes prawny":)
na ogół...chyba...albo mam szczęście:)
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- Marciniak_Michał

Księgi wieczyste przechowywane i udostępniane są w sądzie rejonowym w wydziale wieczystoksięgowym. Do każdej księgi wieczystej powinny być dołączone akta księgi wieczystej. Do ksiąg wieczystych dostęp jest jawny. Więc z przejrzeniem księgi nie powinnieneś mieć problemu. Inaczej wygląda sytuacja z aktami księgi wieczystej. Akta księgi wieczystej winny zawierajać wszystkie dokumenty na podstawie których dokonano wpisów w księdze wieczystej. Jak wspomniano powyżej, aby przejrzeć akta księgi wieczystej należy wykazać interes prawny.
W Twoim przypadku możesz napisac we wniosku o udostępnienie KW wraz z aktami księgi wieczystej kierowanego do przewodniczącego wydziału, że np. rozważacie odzyskać tą nieruchomość, która należała wcześniej do waszej rodziny.
Tak się zastanawiam co miał na myśli pracownik sądu mówiąc Ci o księgach macierzystych?
Pozdrawiam,
Michał
W Twoim przypadku możesz napisac we wniosku o udostępnienie KW wraz z aktami księgi wieczystej kierowanego do przewodniczącego wydziału, że np. rozważacie odzyskać tą nieruchomość, która należała wcześniej do waszej rodziny.
Tak się zastanawiam co miał na myśli pracownik sądu mówiąc Ci o księgach macierzystych?
Pozdrawiam,
Michał
-
Dąbkowska_Alina

- Kontakt:
WitamMarciniak_Michał pisze:Księgi wieczyste przechowywane i udostępniane są w sądzie rejonowym w wydziale wieczystoksięgowym. Do każdej księgi wieczystej powinny być dołączone akta księgi wieczystej. Do ksiąg wieczystych dostęp jest jawny. Więc z przejrzeniem księgi nie powinnieneś mieć problemu. Inaczej wygląda sytuacja z aktami księgi wieczystej. Akta księgi wieczystej winny zawierajać wszystkie dokumenty na podstawie których dokonano wpisów w księdze wieczystej. Jak wspomniano powyżej, aby przejrzeć akta księgi wieczystej należy wykazać interes prawny.
Pozdrawiam,
Michał
Określenie "księga macierzysta" to taka księga, która jako pierwsza została załoźona dla danej nieruchomości bo może być tak, że w wyniku np. podziału tej nieruchomości odłączono jej część i została utworzona nowa księga (nie jest już ona wtedy macierzysta). Jeśli nie znamy numeru księgi wieczystej, niewiele w wydziale ksiąg uzyskamy. Radziłabym spróbować ustalić numer księgi (można pokusić się o odszukanie macierzystej) w ewidencji gruntów dla danego terenu (najczęściej prowadzi ją Starosta w Wydziale Geodezji) - tu dane są też jawne. Nie wiem jak daleko na szukanym terenie sięgają dokumenty ewidencji gruntów ale często można dokopać się do lat 1870 - 1890. Natomiast jeśli chodzi o fakt, że szukana osoba była leśniczym, można też spróbować szukać w Nadleśnictwie. Powinni tam przechowywać jakieś dane o pracownikach (a jeśli nie oni to w archiwum państwowym szukać w aktach Nadleśnictwa).
Pozdrawiam i życzę "trafionych".
Alina Dąbkowska