Nazwisko: Tworkowki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=9196&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
ElzbietaBura

Post autor: ElzbietaBura »

Ferdynand Tworkowski zam. Tworki był ojcem m.innymi Piotra i Ignacego Tworkowskich, którzy równiez zamieszkiwali w tej wsi. Ignacy Tworkowski miał 5 dzieci: Zygmunt, Stanisław, Jadwiga, Regina, Bernardeta. Piotr miał( musze to sprawdzić) ale na pewno:Edward, Zofia, Helena...
We wsi mieszkał jeszcze Aleksander Tworkowski ale wg relacji rodziny nie był on ich krewnym. Jezeli chodzi o jakieś dokładniejsze dane...moge je sprawdzic, ale prosze o konkretne wątki. Jestem córka Stanisłąwa Tworkowskiego. Współczesna gałaź rodu jest mi wiec znana. Pozdrawiam Elzbieta Bura
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

Czy wymienieni Tworkowscy mieszkają/mieszkali we wsi Tworki w parafii Wyszki?
Tworkowska_Emilia

Post autor: Tworkowska_Emilia »

Witam, chciałam zapytać czy ktoś interesował się losami Tworkowskich w parafii Sokoły?
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Sokoły to od zawsze parafia moich przodków stąd grzechem byłoby nie wiedzieć.
Historia Tworkowskich w parafii sokołowskiej jest w miarę świeża. W 1838 roku 28 letni szlachetny wdowiec Jan Tworkowski, urodzony w Stawirejach Michałowietach parafii dabrowczyńskiej (Dąbrówka Kościelna) syn Wiktora i Maryanny z Moczydłowskich bierze ślub z 19 letnia szlachetną Marcyanna Sokołowską urodzona w Biszewie Bujnach córką niegdy Piotra i żyjącej Apolonii z Płońskich.
Dalsza historia przynajmniej w XIX wieku jest związana z Bujnami Biszewem, Tyle w postaci startowej wędki.
Dzieci zdaje się rodziły jak to wtedy licznie.
Osobiście radziłbym jednak szukać klasycznie czyli poczynając od dziadków potem pradziadków i tak dalej wstecz . Chociaż akurat z Tworkowskimi mozna odejśc od standardu. Była to zdaje się tylko jedna rodzina o tym nazwisku w parafii zatem łatwa do wyławiania
Powodzenia w ich wyławianiu
Zabomba

Sympatyk
Adept

Post autor: Zabomba »

W Wyszkach w 1859 r. urodził się mój prapradziadek Antoni Tworkowski, jego rodzicami byli Tomasz oraz Anna z Hankiewiczów, niestety nic więcej o nic nie wiem. Nie po drodze mi do Drohiczyna :(
Nazwiska - Tworkowski, Prusik, Karaszewski, Stankiewicz, Muszyński, Popławski
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Odwiedzenie Drohiczyna polecam, piękna miejscowość. Niemniej w tym przypadku genealogicznie poradzić sobie można bez wyjazdu. Księgi parafii Wyszki są zmikrofilmowane (lata 1779 - 1870). Mikrofilmy mają mormoni (family search) a kopie są w AP w Białymstoku. Z AP w Białymstoku można je wypozyczyc do dowolnego archiwum państwowego w Polsce.
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Może 3xpradziadek Pana Tomasz to ten, z wyszukiwarki Geneszukacz.pl urodzony w 1823 r. we wsi Wyszki syn Jana Tworkowskiego i Marianny Bagińskiej. Ślub Tegoż Tomasza prawdopodobnie był w parafii, z której pochodziła Anna Hankiewicz, bo o Hankiewiczach w parafii Wyszki nic mi nie wiadomo. Po ślubie mogli zamieszkać w Wyszkach i tu zapewne urodził się Pana 2xpradziadek Antoni. Żona Jana Tworkowskiego Marianna Bagińska prawdopodobnie pochodziła z parafii Topczewo i ich ślub prawdopodobnie był w kościele w
Topczewie i metryki ich ślubu może należy szukać w księdze metrykalnej małżeństw parafii Topczewo.
Zabomba

Sympatyk
Adept

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
W metryce podane jest że Jan i Marianna brali ślub w parafii Topczewo w 1809 r., ciekawe. Nie wiedziałem że księgi przechowywane są w Państwowym Archiwum Historycznym w Wilnie, sądziłem że wszystkie tego typu księgi są w Drohiczynie :roll:
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Przekonanie że w Drohiczynie są oryginały ksiąg jest jak najbardziej słuszne !.
To co trafiało przez okres lat 1808 - 1834 to wtóropisy (z braku wtedy kserografów trudno nazywac je kopiami) przekazywane w ramach tzw Archidiakonatu Białostockiego do kurii biskupiej Metropolii Mohylowskiej a po reformie struktur kościelnych rozpędem przejęte przez Archidiecezje Wileńska stąd w Archiwum w Wilnie
Zainteresowało mnie nazwisko Hankiewicz . Tak jak pisze Jan Mamaj nie tutejsze, więcej - obce dla Podlasia .
Ciekawy trop zawiera poniższy watek z genealodzy
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml
Brześć to nie tak daleko od Wyszek, przynajmniej jeśli idzie o związki matrymonialne. W kwerendach przez mnie prowadzonych takie związki odnotowywałem. Księgi Brzęścia sa w Grodnie i u mormonów, może warto poszukac slubu.
Inna alternatywa jest raczej zawiła - w parafii Dobrzyniewo Koscielne żyli i chyba nadal zyją Hancewicze (przy ówczesnej metrykalnej skrupulatności zamiana nazwiska "dopuszczalna".
Warto byłoby wiedzieć więcej o statusie klasowym Pani przodków. Hankiewiczowie z Brześcia - wydaje się - mieli ten status znaczny. Ci z Dobrzyniewa raczej mizerny . To jest istotne zważywszy że obawa o mezalians miała wtedy znaczenie.
Pozdrawiam
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Dodam jeszcze, że posługując się wyszukiwarką Geneszukacz.pl znalazłem, że Jan Tworkowski poślubił Mariannę Bagińską w kościele w Topczewie w 1809 r., a w Wyszkach urodzili się jeszcze jego synowie: Grzegorz w 1814 r. i Adam w 1816 r. Ich metryki są w Poczekalni i tam można je odszukać, przeczytać i wydrukować. Metryka chrztu Jana powinna być w księdze chrztów parafii Wyszki o ile urodził się po 1779 r. co jest mało prawdopodobne skoro poślubiając Mariannę 23 listopada 1809 r. był wdowcem. Jeżeli urodził się w Wyszkach przed 1779 r. to oznacza, że o jego przodkach już nic się Pan nie dowie, ponieważ w akcie małżeństwa z 1809 r. nie są podani jego rodzice, a księgi metrykalne parafii Wyszki z przed 1779 r. spłonęły podczas pożary plebanii w 1779 r. Jeżeli chce się Pan coś więcej dowiedzieć o historii parafii Wyszki to zapraszam do odwiedzenia strony Parafia Wyszki.
Zabomba

Sympatyk
Adept

Dzień dobry,
Czy Tomasz Tworkowski również gdzieś jest uwzględniony w metrykach w poczekalni? Przeglądam metryki z Wyszek na lata 1823-1824 i nie mogę go znaleźć :roll: Była by wielką szkodą gdyby okazało się że nie ma już nic w księgach przed Janem :?
ElzbietaBura

Post autor: ElzbietaBura »

Mamaj_Jan pisze:Czy wymienieni Tworkowscy mieszkają/mieszkali we wsi Tworki w parafii Wyszki?
Przepraszam...nie zaglądałam ty dłuższy czas.. Tak, wymienione osoby mieszkały we wsi Tworki. W chwili obecnej zamieszkuje tam jedynie wdowa po Edwardzie Tworkowskim synu Piotra
Zabomba

Sympatyk
Adept

Odświeżam temat. Pogrzebałem trochę w metrykach i wyszło mi tak. Tomasz Tworkowski urodzony 3 grudnia 1823 r w miejscowości Wyszki (skan http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 6_0336.jpg) zmarł 16 października 1897 r. w miejscowości Plewniak na Mazowszu (skan http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=90&y=913). Ostatnia metryka podpisana przez Antoniego Tworkowskiego (często był taki zwyczaj?). Wcześniej pisałem, że pytając się w kancelarii w Olsztynie o rodziców Antoniego, dostałem informację (nie rzuciłem okiem w księgę), że jego matka to Anna Hankiewicz, z metryki wychodzi że była to Joanna Stankiewicz. No, prawie to samo. Zapewne osoba odczytująca, źle rozczytała dane. I dalej, pierwszą żoną Antoniego była Zofia Zdanowska. Zmarła w miejscowości Plewniak 03.11.1897 r. w wieku 33 lat (skan http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =86&y=1094). Kilka miesięcy po niej zmarł ich czteromiesięczny syn Bronisław (skan http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=81&y=123).
Nazwiska - Tworkowski, Prusik, Karaszewski, Stankiewicz, Muszyński, Popławski
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

W 1828 r. w kościele w Łubinie był ślub Jana Tworkowskiego - kawalera lat około 30 syna Wawrzyńca i Anieli po Rochu Kosińskiej.
Jan Tworkowski był wnukiem Kazimierza Tworkowskiego ze wsi Tworki, - z Marianną Olszewską panną lat 15 ze wsi Skrzypki Małe,
córką Walentego, wnuczką Stanisława i Zofii córki Jacentego z Trzeszczkowskich małżonków Olszewskich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”