Akt Urodzenia - Kraśnica - ok

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Mariok

Sympatyk

Akt Urodzenia - Kraśnica - ok

Post autor: Mariok »

Witam,

proszę o przetłumaczenie poniższego aktu urodzenia, ze szczegółami u matki

Ojciec z Dęby matka z Glinika?

https://goo.gl/photos/mGsuVzzy4nuKhec48

Dziękuję

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 25 sty 2017, 19:21 przez Mariok, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Chodzi o drugi akt w jotpegu? - domyślam się. Dęba i Glinnik w [czymś], ale co dalej?
Pojawiająca się fraza simplex rusticus to "prosty mieszkaniec wsi".
Zbigniew
Mariok

Sympatyk

Tak, przepraszam nie podałem, chodzi o drugi akt i właśnie o to co jest po Glinnik...? wieś ta jest w parafii Lubochnia, nie bardzo rozumiem i mogę odczytać co tam jest właśnie napisane. świadek, być może brat matki, Marcin Choynacki z Kruszewic?
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Tak. Chojnacki - prostego stanu - z Kruszewic.

Co do matki. Cierpliwości! Może jeszcze ktoś zerknie i odczyta to przy czym my "wymiękamy". :wink:
Zbigniew
Mariok

Sympatyk

Dziękuję Panie Zbigniewie...czekam cierpliwie :D
Mariusz

Poszukuję rodzin
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

de villa Glinnik in Borussica Ru[...] - ze wsi Glinnik w pruskiej r[...]

Ciekawa zagadka. Do granicy pruskiej stamtąd było jakieś 200 km.
Bartek
Mariok

Sympatyk

Dziękuję Panie Bartku, ciekawe czy w Kraju Pruskim taka wieś w ogóle istniała? 200km to dużo, nawet jak dla moich często przemieszczających się przodków) :roll:

gdzie można sprawdzić taką miejscowość w na Prusach..?

... znalazłem jeden Glinnik w obecnej gminie Brańsk w podlaskiem, według internetów przez chwilę właśnie w tym okresie był w kraju Pruskim. według genszukacz jest tam sporo Chojnackich, tyle że mojej Heleny nie ma.. czy to to? przez rok się głowiłem i szukałem jej śladów w parafii Lubochnia, bo tam tez Glinnik jest...

... znalazłem coś jeszcze przed chwilą... chyba chodzi jednak o Lubochnię

"Po II rozbiorze Polski w roku 1793 Lubochnię zajęli Prusacy. Odtąd przez cały okres niespokojnych czasów przełomu XVIII i XIX w. przez starostwo lubocheńskie przetaczała się fala wojen, niszcząca i tak już nie bogatą gospodarkę chłopską. W październiku 1793 r. na czele oddziału wojsk pruskich przejeżdżał przez Lubochnię król pruski Fryderyk Wilhelm II.
W roku 1806 Prusacy zostają pobici przez Napoleona i Lubochnia wchodzi w skład Księstwa Warszawskiego, znajdując się w powiecie brzezińskim, województwie łęczyckim. W roku 1809 młode Księstwo Warszawskie zaatakowane zostało przez Austriaków, przez Lubochnię jako teren nadgraniczny przechodziły wówczas bardzo często własne lub wrogie wojska."
Mariusz

Poszukuję rodzin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”