Faustyn Zakrzewski i jego bliscy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

eshabe

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: eshabe »

Witam,

Mam trochę wątpliwości, czy metryki które znalazłem dotyczą tych samych osób, czy zupełnie innych. Najpierw postaram się przybliżyć temat.

1. Rok 1831 (akt 42 parafia Przasnysz) - rodzi się Faustyn Zakrzewski; ojciec: Stanisław Zakrzewski, rolnik z Osówca Kmiecego; matka: ? z ....biśkich (uszkodzona kartka)

2. Rok 1849 (akt 87 parafia Przasnysz) - zostaje zawarte małżeństwo pomiędzy Faustynem Zakrzewskim z Osówca Kmiecego, synem Stanisława i Ewy z Dybińskich, a Marianną Bialik. Marianna Bialik umiera w 1857 r. (akt 59 parafia Przasnysz) w Osówcu Kmiecym już jako Marianna Zakrzewska. Faustyn Zakrzewski jest wtedy wymieniony jako wyrobnik z Osówca Kmiecego.

3. Rok 1858 (akt 15 parafia Przasnysz) - zostaje zawarte małżeństwo pomiędzy Faustynem Zakrzewskim, lat 26, wdowcem po zmarłej Mariannie z Bialików, urodzonym i z wyrobku utrzymującym się w Osówcu Kmiecym, synem Stanisława i Ewy z Dybińskich, a Joanną Krzyżewską, lat 18, urodzoną w Czernicach, córką Jana i Ewy z Kochanowskich. W roku 1838 (akt 27 parafia Czernice Borowe) urodziła się Johanna Krzyżewska (to nie literówka, jest tam litera "h") z Jana Krzyżewskiego i Ewy z Kochanowskich.

4. Rok 1860 (akt 375 parafia Przasnysz) - rodzi się Jan Zakrzewski; ojciec: Faustyn Zakrzewski, szlachcic częściowy z Osówca Kmiecego, 30 lat; matka: Teofila z Krzyżewskich, 20 lat.

5. Rok 1861 (akt 7 parafia Przasnysz) - umiera Jan Zakrzewski mający 1 miesiąc (to początek roku, pod koniec zeszłego urodził się wymieniony wyżej Jan, z dat wychodzi, że to może być ta sama osoba); ojciec: Faustyn Zakrzewski, wyrobnik z Osówca Kmiecego, 30 lat; matka: Teofila z Krzyżewskich.

6. Rok 1862 (akt 6 parafia Przasnysz) - rodzi się Sylwester Zakrzewski; ojciec: Faustyn Zakrzewski, wyrobnik z Osówca Kmiecego, 31 lat; matka: Joanna z Krzyżewskich, 20 lat.

7. Rok 1862 (akt 65 parafia Przasnysz) - umiera Sylwester Zakrzewski mający 10 tygodni; ojciec: Faustyn Zakrzewski, szlachcic częściowy z Osówca Kmiecego, 31 lat; matka: Joanna z Krzyżewskich.

8. Rok 1863 (akt 166 parafia Przasnysz) - rodzi się Ewa Zakrzewska; ojciec: Faustyn Zakrzewski, wyrobnik z Osówca Kmiecego, 33 lata; matka: Joanna z Krzyżewskich, 22 lata.

9. Rok 1865 (akt 375 parafia Przasnysz) - rodzi się Katarzyna Zakrzewska; ojciec: Faustyn Zakrzewski, wyrobnik z Osówca Kmiecego, 35 lata; matka: Joanna z Krzyżewskich, 20 lata.

10. Rok 1870 (akt 123 parafia Przasnysz) - rodzi się Józefa Zakrzewska; ojciec: Faustyn Zakrzewski, z Osówca Kmiecego, 40 lat; matka: Teofila z Krzyżewskich, 35? lat.

11. Rok 1873 (akt 56 parafia Przasnysz) - rodzi się Maciej Felix Zakrzewski; ojciec: Faustyn Zakrzewski, z Osówca Kmiecego, 4X lat; matka: Teofila z Krzyżewskich.

12. Rok 1877 (akt 257 parafia Przasnysz) - umiera Faustyn Zakrzewski mający ? lat, syn Stanisława i Ewy Zakrzewskich, mąż Joanny z Krzyżewskich.

13. Rok 1886 (akt 20 parafia Przasnysz) - Ewa Zakrzewska, 2X lat, z Osówca Kmiecego, córka Faustyna Zakrzewskiego i Joanny z Krzyżewskich wychodzi za mąż za Pawła Łukasiaka.

14. Rok 1890 (akt 70 parafia Przasnysz) - Katarzyna Zakrzewska, 2X lat, z Osówca Kmiecego, córka Faustyna Zakrzewskiego i Joanny z Krzyżewskich wychodzi za mąż za Antoniego Nowotkę.

15. Rok 1897 (akt 178 parafia Przasnysz) - umiera Katarzyna Nowotka mająca 30 lat, żona Antoniego Nowotki, córka Faustyna Zakrzewskiego i Teofili z Krzyżewskich.

16. Rok 1899 (akt 10 parafia Przasnysz) - Józefa Zakrzewska, 28 lat, z Osówca Kmiecego, córka Fabiana Zakrzewskiego i Anny Teofili z Krzyżewskich wychodzi za mąż za Władysława Grabowskiego.

I teraz moje wątpliwości dotyczą tego, czy we wszystkich tych pozycjach występuje ten sam Faustyn Zakrzewski? Jeżeli tak, to by zamykało się to mniej więcej w jedną całość całkiem logicznie do siebie pasującą.

Wg mnie mało prawdopodobne jest, żeby w tym samym czasie w tak małej wsi jak Osówiec Kmiecy (wg Tabeli Miast i Wsi z 1829 r. w Osówcu Kmiecym było 13 domów i 116 mieszkańców) żyło dwóch Faustynów Zakrzewskich (a to chyba rzadkie imię przynajmniej w tamtych rejonach, w zasadzie wcześniej takiego imienia w tym regionie nie spotkałem), z których jeden ożeniłby się z Joanną z Krzyżewskich, a drugi z Teofilą z Krzyżewskich. Ponadto w dwóch metrykach Faustyn jest wymieniony jako szlachcic częściowy, a wszędzie indziej jako wyrobnik. Myślę, że był wyrobnikiem, a z tym szlachcicem to źle to zostało zapisane w tych dwóch przypadkach. Może wynika to z tego, że często jako świadek razem z Faustynem stawiał się szlachcic częściowy z Osówca Kmiecego Dionizy Niestępski i może spisujący metrykę z rozpędu i Faustyna zapisał jako szlachcica w tych dwóch przypadkach.

Wracając do poprzedniej myśli zakładam więc, że Faustyn był jeden, a jego żona mogła mieć dwa imiona i raz była wymieniana jako Joanna, a innym razem jako Teofila.

Spójrzmy też na pozycje 14 i 15. Jeden dotyczy małżeństwa Katarzyny Zakrzewskiej z Antonim Nowotką, a drugi śmierci Katarzyny Nowotki, która pozostawiła owdowiałego męża Antoniego. W obu metrykach jako ojciec Katarzyny jest wymieniony Faustyn Zakrzewski, ale jako matka najpierw Joanna z Krzyżewskich, a później Teofila z Krzyżewskich. Jakże by to musiał być wielki zbieg okoliczności, żeby było dwóch Faustynów Zakrzewskich z tej samej małej wsi, z których jeden miał żonę Joannę z Krzyżewskich i z nią córkę Katarzynę, która wyszła za Antoniego Nowotkę, a drugi Faustyn z żoną Teofilą z Krzyżewskich też by miał córkę Katarzynę, która też wyszła za Antoniego Nowotkę.

I tu pojawia się też jeszcze jedna zagadka dotycząca 16 pozycji. Jest tam ślub Józefy Zakrzewskiej, ale jako jej rodzice wymienieni są Fabian Zakrzewski (a nie Faustyn) i Anna Teofila z Krzyżewskich. Przejrzałem wiele metryk z parafii przasnyskiej i na żadnego Fabiana Zakrzewskiego wcześniej nie trafiłem. Może zatem miał tam być zapisany Faustyn Zakrzewski i doszło po prostu do pomyłki? A co do matki to imię Teofila by się zgadzało, a Anna? Może miało być Joanna i to by potwierdzało, że żona Faustyna miała dwa imiona Joanna i Teofila?

Co o tych moich wszystkich przypuszczeniach sądzicie?
eshabe

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: eshabe »

Pozwolę sobie podbić temat do góry. Może ktoś nowy teraz do niego zajrzy i utwierdzi mnie w moich przekonaniach albo coś ciekawego zasugeruje.
Pozdrawiam, Krzysztof
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

Zakrzewscy to ród szlachecki mający swe gniazdo w Zakrzewie Starym koło Zambrowa.Jest prawdopodobne, że przodkowie Stanisława osiedlili się w Osowcu Kmiecim koło Przasnysza i tam rodziły się ich dzieci. Nie mając pieniędzy i ze względu na odległość
do parafii swoich przodków nie przeprowadzili wywodu szlachectwa i dlatego w księgach metrykalnych zapisywani byli jako gospodarze lub wyrobnicy. Podobnie mogło być z Joanną (Anną) Teofilą z Krzyżewskich. Takie przypadki np. miały miejsce z Zakrzewskimi z parafii Topczewo, czy Wyszki. Może odnalezienie metryk rodziców Stanisława Zakrzewskiego lub jego chrztu pomoże w ustaleniu jego statusu społecznego. Takie pomyłki w imieniu, a szczególnie gdy osoba miała dwa imiona były w tych latach na prządku dziennym i często się z tym w księgach metrykalnych spotykałem.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”