Pradziadek w trakcie (chyba) Wojny polsko-bolszewickiej

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sochers

Sympatyk
Adept

Pradziadek w trakcie (chyba) Wojny polsko-bolszewickiej

Post autor: Sochers »

Witajcie,

Szukałem trochę na własną rękę, ale bez rezultatów, więc może ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów podpowie kierunek szukania.

Mój pradziadek, Wawrzyniec Szczepaniak ur. 1867 w Leźnicy Wielkiej, zm. 1934 w Łodzi jak wynika z informacji babci, jego córki, brał udział w jakiejś wojnie. Po wojnie wrócił, i pierwsza żona mu zmarła, więc ożenił się po raz drugi, z moją prababcią, i w 1928 urodziła się moja babcia, jako trzecie ich dziecko, jedyne które przeżyło.

Pierwsza żona zmarła w 1922, więc zakładam z dużą dozą prawdopodobieństwa, że chodzi o Wojnę polsko-bolszewiską. Gdzie zacząć szukać informacji, w jakiej jednostce, itp. pradziadek walczył, itp.?

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Legiony (lub obca armia) i I wojna światowa nie wchodzą w grę?
Szukałeś informacji w CAW?
http://caw.wp.mil.pl/pl/index.html
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Sochers

Sympatyk
Adept

Hmm, w CAW jeszcze nie szukałem, a Legiony i obce wojska RACZEJ nie.

Co prawda bazuję na informacjach od babci, które ma od prababci, bo jak pradziadek zmarł to miała 6 lat, ale to dość wiarygodne źródło z perspektywy czasu i poszukiwań dotychczasowych.

Do CAW zaraz napiszę i w sumie przeszukam zaraz forum, gdzie mogę sprawdzić czy w obcej armii faktycznie nie służył.

Dziękuję za wskazówkę, pozdrawiam,
Marcin
Pozdrawiam,
Marcin
basia_pol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basia_pol »

Dlaczego obce wojska nie wchodzą w grę?
Mój dziadek służył w czasie I WŚ w armii carskiej, bo był obywatelem rosyjskim .
Legiony powstały jako formacja Armii Austro-Węgierskiej.
Sochers

Sympatyk
Adept

Basiu, w pierwszej chwili skupiam się na czymś bardziej prawdopodobnym, jak pisałem generalnie opieram się na relacji babci, że "wrócił z wojny i mu żona zmarła" (1922), od końca I WŚ to 4 lata prawie, więc to nie tak od razu. Co prawda między końcem wojny polsko-bolszewickiej też trochę minęło, ale nie tyle. Niemniej chyba rzucę okiem równolegle na inne wojska :)

Pozdrawiam,
Marcin
Pozdrawiam,
Marcin
maggie

Sympatyk

Post autor: maggie »

Marcinie,

Moj dziaded walczyl o obronie Plocka podczas wojny bolszewickiej. Nie wszyscy walczoncy tam byli z Plocka. Nazywali ich "Plockie Orleta". Moze Twoj pradziadek tez tam walczyl. Moze, moze nie ale warto od czegos zaczonc. Zobacz http://historia.org.pl/2010/10/01/obrona-plocka-1920-r/

Maggie
Piotrek.M

Sympatyk

Post autor: Piotrek.M »

Witam!
Podłączam się do tematu. Mój pradziadek również walczył w wojnie polsko-bolszewickiej. Jest to pewne w 100%, ponieważ w rodzinie znajduje się odznaczenie: krzyż walecznych. Podobno otrzymał on jeszcze jedno odznaczenie za uratowanie dziewczyny,która wpadła do bagna, wracając do domu z suknią ślubną. Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych genealogów, w jaki sposób mogę uzyskać więcej informacji o pradziadku. W jakiej jednostce służył(pochodził z Szynkielowa koło Wielunia), stopniu wojskowym oraz czy prawdą jest informacja o drugim odznaczeniu.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

list z 1920 ponoć nie ma ("literatura podaje", że zniszczono 40 lat temu:(
ale jak Krzyż Walecznych fizycznie jest w rodzinie - to ma unikalny numer

Dzienniki Personalne MSWojsk (żmudne, ale warto..może już ktoś zaczął?)

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication

pokrewny temat:
http://odkrywca.pl/krzyz-walecznych-1920,692117.html

z jednostkami krucho może być - na niektórych etapach walk rejestracja było pospieszna, odtwarzano to czasem i w latach 30 (z braku dokumentów pierwotnych)
ale "może być" nie znaczy - nie ma:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Piotrek.M

Sympatyk

Dużym utrudnieniem jest fakt, że krzyż nie posiada numeru. Czy jest sens pisać do CAW? A jeśli tak, to co zawrzeć w piśmie?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

jest sens przejrzeć Dzienniki Personalne
Krzyż Walecznych za 1920 jednak numer powinien mieć wybity...
co nie oznacza, że skoro jest taki jaki jest to nie było oryginalnego;)
Piotrek.M

Sympatyk

Gdzie mogę szukać takich dzienników?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

choćby w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej
Nie wiem gdzie jest komplet, ale w wielu bc spotkasz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Do CAW warto pisać w sprawie Krzyża Walecznych (Nawiasem nie wydaje mi się aby za uratowanie dziewczyny, która wpadła do bagna, wracając do domu z suknią ślubną przyznano aż takie odznaczenie, ale może okoliczności były bardziej dramatyczne). Jest tam ewidencja personalna odznaczonych Krzyżem Walecznych. Czy już jest rejestr elektroniczny czy jeszcze tylko papierowy? tego nie wiem. Czy jest to rejestr pełny? też nie wiem. Dodam , że ewidencja obejmuje także wnioski na Krzyż Walecznych osobom którym Krzyż nie został przyznany (szukałem „na nazwisko” a nie na konkretną osobę). Na podstawie tej ewidencji otrzymuje się dostęp do samych dokumentów. Informację opieram na podstawie własnych pomyślnych doświadczeń z kwerendy w CAW.
Sochers

Sympatyk
Adept

Maggie, dzięki za podpowiedź, poszukam :)

Pzdr,
Marcin
Pozdrawiam,
Marcin
maggie

Sympatyk

Post autor: maggie »

Nie wiem czy to Ci cos pomoze, ale w 70 rocznice wojny posko-bolszewickiej w 1990 moj dziadek zostal zaproszony przez prezydenta Walense na uroczycnosci rocznicowej w Warszawie. Jako kombatant tej wojny dziadek otrzymal odznaczenie i zostal awansowany do stopnia podporucznika. Mysle wienc ze gdzies istnieje rejestr walczoncych.

Maggie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”