Józef Czachorowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

lucynarz

Józef Czachorowski

Post autor: lucynarz »

Witam.
Zwracam się z prośbą o pomoc w odnalezieniu mojego przodka Józefa Czachorowskiego.
Wiem tylko tyle:
Żył na przełomie 1800 roku. Ożenił się z Magdaleną Dudzińską. Miał syna Stanisława, który urodził sie w Modzelach Rakach parafia Klukowo w mazowieckiem około roku 1846, a w 1871 brał ślub z Marianną Matuszewską w Nasielsku. W 1871 roku rodzice (Józef i Magdalena) już nie żyli.
Zaznaczam, że w zasobach genealodzy.pl nie znalazłam informacji o tym Józefie. Dane mam z aktu ślubu Stanisława.
Może ktoś natknął się na powyższe informacje. Pozdrawiam.
Lucyna.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Józef Czachorowski

Post autor: Arek_Bereza »

A ja się przyglądam naszej nowej wspaniałej wyszukiwarce :) i mam takie przemyślenia:
Parafia Klukowo została zindeksowana, w ślubach brak 1840 r. (może wtedy ślub ?). Od 1841 mamy serię narodzin Czachorowskich niestety dane ze skorowidzów (jak dobrze, że choć takie są) i niestety Stanisława brak (może to było drugie imię, może skorowidz z błędem, w 1846 jest Franciszek). Ale w 1854 umiera Magdalena Czachorowska a w 1855 Józef Czachorowski żeni się z Franciszką Bełkiewicz. Czy to Magdalena dd. Dudzińska ? Czy to jej mąż wdowiec ? Intuicja mi podpowiada, że chyba tak. Może warto zamówić te dwa akty w AD Płock lub zamówić mikrofilm od Mormonów
Pozdrawiam,
Arek
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witaj.
W bazie Szukajwarchiwach.pl jest informacja o metrykach z parafii Klukowo w gminie Świercze. Z tych informacji wynika, że w:
Archiwum Diecezjalnym w Płocku są następujące księgi:
• Zgony – rok 1735 – 1890
• Małżeństwa – rok 1695 – 1890
• Urodzenia – rok 1695 – 1890
Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Pułtusku:
• Zgony – rok 1874 – 1911
• Małżeństwa – rok 1874 – 1911
• Zgony – rok 1874 – 1911
http://szukajwarchiwach.pl/search?q=klu ... PEro%3Apra

W bazie Szukajwarchiwach.pl są skany metryk z Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Pułtusku - Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Klukowie:
http://szukajwarchiwach.pl/79/82/0/-#tabJednostki
Niestety nie ma skanów metryk z parafii Klukowo, które znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Płocku.

Przejrzałem zasoby nowej wyszukiwarki w Genetyce. Jest tam zakładka parafia Klukowo gmina Świercze, w której są zamieszczone indeksy z tej parafii:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Nazwisko Czachorowski występuje w tej parafii:
• Urodzenia
Wymienionych jest 14 osób o nazwisku Czachorowski
• Małżeństwa
Wymienione są 4 małżeństwa, w których pojawia się nazwisko Czachorowski. Jest tam wyszczególniony indeks, który dotyczy małżeństwa Józefa Czachorowskiego z Franciszką Bełkiewicz. Ślub został zawarty w 1855 roku – akt nr 15.
• Zgony
Wymienionych jest 11 osób o nazwisku Czachorowski. Jeden indeks dotyczy zgonu Magdaleny Czachorowskiej, która zmarła w 1854 roku – akt nr 80.

Może Magdalena Czachorowska zmarła w 1854 roku to żona Józefa Czachorowskiego, który w 1855 ożenił się z Franciszką Bełkiewicz.

Niestety nie wiem czy w Genetyce są wszystkie indeksy metryk z parafii w Klukowie? Chyba pozostaje Ci wizyta w Archiwum Diecezjalnym w Płocku? Możesz też zamówić dwa skany metryk, o których wspomniałem wyżej ? Możesz też zlecić kwerendę – ale to kosztowna sprawa.

Sprawdziłem też w GenBazie czy są tam metryki z parafii Klukowa. W zakładce AP_Warszawa / AP_Pułtusk / Klukowo / są tylko skany metryk od 1874 roku do 1935 roku.

Pozdrawiam – Roman.
lucynarz

Post autor: lucynarz »

Witam .
Bardzo dziękuję za informacje. Dopiero "raczkuję" w temacie poszukiwań przodków mojej rodziny i będę chyba musiała pisać do Archiwum Diecezjalnego w Płocku.
Pozdrawiam.
Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”