Gorąca prośba do Bywalców AP w Warszawie - dotyczy parafii Św. Andrzeja.
Od lat poszukuję AU w Wilnie mojego pradziadka. - Miałem nadzieję na znalezienie
tego aktu w aneksach do jego AŚ z 1865 roku - odpowiedź z APW - aneksy nie istnieją
w SZwA jest taki zapis:
Sygnatura Tytuł Daty skrajne
72/159/0/-/106 Aneksy 1864
72/159/0/-/107 Aneksy 1866
72/159/0/-/108 Aneksy 1866
- roku 1865 nie ma , a 1866 jest 2 x . Dzwoniłem do pracowni naukowej z prośbą o sprawdzenie czy to nie jest błąd ale otrzymałem odpowiedź , że jak tak jest napisane to tak jest. Dziwny zbieg okoliczności - może księga jest źle opisana?
Jest to jedyny rocznik występujący w 2 pozycjach - Jeśli ktoś byłby w APW i zerknął fizycznie w te dwa zespoły - czy to naprawdę całość jest jeden rocznik.
Ślub mojego pradziadka odbył się 27-06 1865 roku AŚ nr 141 -
obawiam się, że zasada (słuszna) "jest kopia to jest tylko kopia udostępniona" ogranicza możliwość przejrzenia ksiąg- ochrona dokumentów.
ale to co w poczekalni jest na serwerze - jeśli masz podejrzenia, że czegoś brakuje w tych opublikowanych w poczekalni, że są błędy, tj sprawdziłeś i "coś nie tak" - brakuje stron (a są spaginowane) to na pewno warto potwierdzić, że to "te same zdjęcia" (w Pracowni są lepszej jakości, ale...)
Czyli:
czy opublikowane kopie budzą wątpliwości, że s107 i s108 dotyczy 1866 roku?
masz typy która jednostka (poza ww -moim zdaniem nie budzącym wątpliwości przypadkiem 107 i 108) zawiera 1865 (a jest błędnie opisana) - napisz
pozdrawiam
PS 1866 rok wydzielenia nowych parafii ze starych. Wiele roczników jest podzielona na "przed" i "po"
Kilkukrotnie w aneksach -podczas opracowywania zdjęć wykrywaliśmy wstawki z innych lat, z innych parafii. Już wszystkie nasze spostrzeżenia zostały uwzględnione w ewidencji. Także (tu juz nie nasza zasługa, a organizacji i osób zanagażowanych w wykonanie digitalizacji) zostały wykryte braki -tj były księgi znajdujące się w ewidencji, ale fizycznie chyba nie istniały...w kązdym razie teraz ich nie ma
Między innymi z tego powodu stoję na stanowisku, że to co w poczekalni to tymczasowe, nie należy tego przenosić, a sygnatury są baaardzo istotne
Zapraszam Ciebie i innych do opracowania materiału, który już jest. Bardzo wiele aneksów (tj zdjęć aneksów) czeka na przejrzenie. Nie tylko wyrzucenie pustych nieznaczących stron, ale uporządkowanie, sprawdzenie ciągłości, a nawet choćby wyrywkowe porównanie nazwisk z odpisów ze skorowidzem małżeństw.
Ideał? dodać do nazw istniejących drugą część -nr aktu ślubu którego aneks dotyczy i kolejną (np literę) która strona do danego małżeństwa
Jak widzisz - nawet 1866 jest skomplikowany, podzielony, a wiele nie jest sekwencyjnie (szczególnei ze starszych)
Księgi nikt nie będzie rozszywał:) ale nazwę zdjęcia można uzupełnić , a nawet zmienić -analogicznie do UMZ, gdy akty nie są po kolei wpisane
Nie jest to wyzwanie intelektualne, ot kupa żmudnej roboty.
Najbliżej do zamknięcia jest w Nawiedzeniu - chyba zdjęć 2 czy 3 ksiąg brakuje.
Z dotychczasowych - nie było pomyłek "wstawienie wszywki w 1912 w nowej parafii z materiałami z 1850 ze starej"
ale przesunięcia "inna parafia" lub "inna parafia inny rok" lub "inny rok ta sama parafia" - zdarzały się - najczęściej to ostatnie
W sumie nie tak dużo tych pomyłek introligatorskich i w opisie:)
Zapraszam do prac
Włodku, czy jest możliwość żebym te dwie księgi ściągnął przez FTP na mój serwer olbo udostępnię katalog na moim
Chciałbym poprzeglądać - a w poczekalni jest to bardzo niewygodne?