Witam,
W swojej genealogii doszedłem dość daleko ale może z kimś uda mi się połączyć przodków, moje poszukiwania to tereny kujaw i wschodniej wielkopolski, nazwiska w kręgu zainteresowań :
Albrecht (Michał, Katarzyna z domu Prybacka, Jan i Anna z domu Fryszkowska) - parafia Strzyżewo Kościelne, Kiszkowo, Sadlno
Nyks (Antoni i Dorota, Jan i Dorota z domu Lange) - parafia Mąkolno, Orle, Zgłowiączka
Brzuszczak (Kazimierz i Marianna, Piotr i Eleonora z domu Kędzierska) - parafia Skulsk
Kędzierski (Józef i Ewa) - parafia Skulsk i Ślesin
Dominiak (Roch i Wiktoria, Michał i Marianna, Jan i Marianna z domu Kupska)- parafia Mąkolno, Lubstów, Lubotyń i Skulsk
Kupski (Łukasz i Franciszka z domu Jakubowska, Łukasz i Marianna) - parafia Mąkolno
Figas (Marianna, Piotr i Anastazja i Marianna z domu Brzezińska) - parafia Kościelna Wieś, Piotrków Kujawski
Brzeziński (Andrzej i Dorota z domu Karus)- parafia Witowo, Bytoń
Fiszer/Fischer (Adolf i Aniela z domu Płaczkowska, Tomasz i Tekla z domu Kraszewska, Jan i Agata) - parafia Słupca, Mąkolno, Sompolno
Kraszewski (Ignacy i Anna z domu Moczyńska) - parafia Krobia, Strzałkowo, Grodzisk Wlkp
Płaczkowski (Ignacy i Dorota, Tomasz i Józefa) - parafia Mąkolno, Lubotyń
Krakowski (Mikołaj i Franciszka, Łukasz i Julianna) - parafia Licheń
Kamiński (Szymon i Agnieszka z domu Sypniewska) - parafia Budzisław Kościelny, Ostrowite
Grobelski (Mikołaj i Marianna z domu Nadolska, Józef i Kunegunda)- parafia Inowrocław, Sadlno
Nadolski (Benedykt i Antonina z domu Szydłowska)- parafia Wójcin, Sadlno
Królikowski (Walenty i Balbina)- parafia Bieganowo
Falkowski (Jan i Dorota)- parafia Bieganowo
Ziarniewicz (Ignacy i Katarzyna, Mateusz i Wiktoria z domu Nykowska) - parafia Zagórów, Broniszewo Sadlno
Lewiński (Ignacy i Katarzyna z domu Wdzięczna, Józef i Petronela z domu Mazurkiewicz) - parafia Mąkolno, Sadlno
Wdzięczny (Antoni i Urszula, Andrzej i Agnieszka)- parafia Mąkolno, Lubstówek, Sadlno
Musiał (Maciej i Regina, Melchior i Krystyna z domu Kalużniak lub Trębala) - parafia Osiek Wielki, Mąkolno
Niezabitowski (Antoni i Teresa, Jakub i Józefa) - parafia Skulsk, Siedlimowo
Kędzierski (Ignacy i Apolonia z domu Mendelska, Jan) - parafia Skulsk
Mendelski (Walenty i Ewa) - parafia Skulsk, Wilczyn, Pyzdry
Błaszczyk/Błaszczak (Mateusz i Marianna z domu Piekarska, Franciszek i Dorota) - parafia Dęby Szlacheckie, Sadlno
Piekarski (Adam i Magdalena) - parafia Dęby Szlacheckie
Ratajczyk (Józef i Franciszka, Łukasz i Agnieszka) - parafia Połajewo, Pieranie
Słomecki (Mikołaj i Marianna) - parafia Ostrowo nad Gopłem
Wiśniewski (Wojciech i Magdalena, Sebastian i Małgorzata, Michał i Marianna) - parafia Powidz, Wilczyn, Skulsk, Sadlno, Sompolno
Hejman (Piotr i Zuzanna z domu Grams, Marcin i Barbara) - parafia Wilczyn, Skulsk
Grams (Krystian i Marianna z domu Prysków - parafia Wilczyn
To są moi najdalsi przodkowie, o niektórych mam sporo informacji, może ktoś ma w swoich drzewach. Zapraszam do kontaktu.
Nazwiska w kręgu poszukiwań-Kujawy i wschodnia wielkopolska
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Ostatnio zmieniony wt 28 lis 2017, 18:35 przez jarekf20, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_Fronczak

Witaj. Wśród moich przodków są Łukasz i Marianna Kupscy a ich córka Marianna to siostra Twojego Łukasza juniora. Udało Ci się dotrzeć do jakiś informacji dotyczących rodziców tej pierwszej pary?
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Michał Fronczak
Witaj, znalazłem chyba zgon ojca w parafii Lubotyń, zgon Jan Kupski zgłaszał syn Łukasz, wdowiec, matka nie ustalona albo Katarzyna albo Marianna.
Jan Kupski zm.19.I.1822r. Bogusławice, wdowiec, Żył około 90 lat.
pozdrawiam
Jan Kupski zm.19.I.1822r. Bogusławice, wdowiec, Żył około 90 lat.
pozdrawiam
- Michał_Fronczak

W przypadku Jana typuję dokładnie jak Ty, jeśli chodzi o Katarzynę to mam duże wątpliwości, ponieważ w jej metryce zgonu zapisano, iż jest wdową a zmarła prawie pięć lat przed Janem. A o której Mariannie piszesz?
Udało Ci się trafić na jakieś informacje dotyczące żony Łukasza tj. Marianny Wesołowskiej/Wojasińskiej vel Rozmarynowskiej? Mam taką teorię ale niestety jeszcze nie potwierdzoną. W 1805 r. w par. Mąkoszyn bierze ślub ze Stefanem Rozmarynowskim, w 1807 r. rodzi im się co najmniej jedno dziecko Józef. Prawdopodobnie w międzyczasie Stefan umiera a ona wychodzi ponownie za mąż, tym razem za Łukasza. Problem niestety w tym, że nie do końca wiadomo jakie jest jej nazwisko panieńskie (pisane Wesołowska, Wojasińska, Rozmarynowska, a raz Kowalewska choć w mojej ocenie w tym ostatnim przypadku jest to pomyłka - wpisano inną Mariannę mieszkającą w tej samej parafii). No i nie trafiłem ma metrykę ślubu Łukasza i Marianny w Makoszynie (sprawdzono księgi w AD niedostępne w szwa).
Ps. podpisuj posty bo nie bardzo wiem jak się do Ciebie zwracać.
Udało Ci się trafić na jakieś informacje dotyczące żony Łukasza tj. Marianny Wesołowskiej/Wojasińskiej vel Rozmarynowskiej? Mam taką teorię ale niestety jeszcze nie potwierdzoną. W 1805 r. w par. Mąkoszyn bierze ślub ze Stefanem Rozmarynowskim, w 1807 r. rodzi im się co najmniej jedno dziecko Józef. Prawdopodobnie w międzyczasie Stefan umiera a ona wychodzi ponownie za mąż, tym razem za Łukasza. Problem niestety w tym, że nie do końca wiadomo jakie jest jej nazwisko panieńskie (pisane Wesołowska, Wojasińska, Rozmarynowska, a raz Kowalewska choć w mojej ocenie w tym ostatnim przypadku jest to pomyłka - wpisano inną Mariannę mieszkającą w tej samej parafii). No i nie trafiłem ma metrykę ślubu Łukasza i Marianny w Makoszynie (sprawdzono księgi w AD niedostępne w szwa).
Ps. podpisuj posty bo nie bardzo wiem jak się do Ciebie zwracać.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Michał Fronczak
-
przemko20161

Witam poszukuję nazwiska Perucki w tym regionie Polski z XVIII-XIX w . Jeśli natrafi ktoś z was w swoich parafiach nazwisko Perucki dajcie mi znać
Przemek
Przemek