Smogorzewo powiat Pultusk

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Smogorzewo powiat Pultusk

Post autor: marcinguzek »

Witam!
mam pytanie czy ktoś szukał przodków w parafii Smogorzewo (domyślam się ze chodzi o obecne Smogorzewo Włościańskie/Pańskie obecnie parafia chyba nazywa się Błędostowo ?)

parafia jest słabo zindeksowana na Genealogii :( moze ktoś z Was ma indeksy z AD Płock? (bo tam domyślam się sa oryginały ksiąg parafialnych/aktów USC?)
albo ktoś korzystał z CHR?

będę wdzięczny za wszelkie informacje nt aktów z parafii Smogorzewo

pozdrawiam
ROMAN_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: ROMAN_B »

Witam.
Istnieją trzy miejscowości o nazwie Smogorzewo:
1.Smogorzewo Pańskie gmina Winnica powiat pułtuski woj. mazowieckie;
2. Smogorzewo Włościańskie gmina Winnica powiat pułtuski woj. mazowieckie;
Smogorzewo Pańskie i Włościańskie należą do parafii Smogorzewo ale kościół znajduje się we wsi Błędostwo ( Parafia pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny – Błędostowo, Smogorzewo ).
3. Smogorzewo, gmina Lubraniec, powiat włocławski woj. kujawsko – pomorskie.

Parafia Smogorzewo gmina Lubraniec woj. kujawsko - pomorskie według bazy szukajwarchiwach metryki z lat 1826 – 1900 znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Płocku. Według tej samej bazy Smogorzewo gmina Winnica, woj. ciechanowskie metryki z lat 1874 – 1911 znajdują się w Archiwum Państwowym w Warszawie Oddział w Pułtusku – brak skanów w bazie szukajwarchiwach:
http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... PEro%3Apra.
Według bazy pradziad: Smogorzewo gmina Lubraniec oraz Smogorzewo gmina Winnica.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

Może te informacje przydadzą Ci się – Roman.
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 5 times

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witajcie!

Faktycznie tak wskazuje Baza Pradziad, ale być może to jakaś omyłka. Wg "Inwentarza Ksiąg Metrykalnych" Ks. Dariusza Majewskiego, Płock 2006, w Archiwum Diecezjalnym w Płocku są ksiegi ze Smogorzewa (tego w powiecie pułtuskim) UMZ za lata 1826-1900.

Warto zajrzeć też do:

http://pokrzywnica.pl/nasza-gmina/parafie/

http://www.msib.pl/do_kasacji/Bazy_Tema ... spx?ID=490

http://mazovia.strefa.pl/date/smogorzewo.htm

Sadzę, że na mikrofilmach (z innego wątku) Smogorzewo i Smogarzewo to ta sama parafia. Chyba tam są najstarsze księgi.

Pozdrawiam.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

dziękuję Wam za pomoc, chodzi mi zdecydowanie o Smogorzewo kolo Winnicy
(Max Jankowski wymienia Powielin w Parafii Smogorzewo z którego pochodzili Guzkowie których poszukuje)
czy w wydawnictwie ks Majewskiego są indeksy nazwisk?

pozdrawiam
Marcin Guzek
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 5 times

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

marcinguzek pisze: czy w wydawnictwie ks Majewskiego są indeksy nazwisk?

pozdrawiam
Marcin Guzek
Nie, jest to wykaz parafii oraz ksiąg metrykalnych występujących w zasobie AD Płock i lat.
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time

Post autor: Steamroller_Fly »

Jedna z gałęzi moich przodków pochodzi ze wsi Powielin w tejże parafii. Musiały istnieć swego czasu księgi sprzed 1826 roku, gdyż posiadam alegatę z roku 1813
Radek
vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Mąż córki siostry mojej prababki urodził się w 1902 w Smogorzewie... Właśnie tylko, którym... Według wstepnych badań Kujawskie... Przebadałbym te rodzinę - Euzebiusz Fryszkowski.
Maciej
wietom

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wietom »

vonklinkoff pisze:Mąż córki siostry mojej prababki urodził się w 1902 w Smogorzewie... Właśnie tylko, którym... Według wstepnych badań Kujawskie... Przebadałbym te rodzinę - Euzebiusz Fryszkowski.
W Monitorze Polskim z kwietnia 1946 masz wzmiankę o wszczęciu postępowania spadkowego po Franciszku FryszkowskJm, współwłaścicielu włościańskich osad Nr Nr 9, 10 i 11 we wsi Smogorzewo powiatu
włocławskiego.
dokumenty.rcl.gov.pl/M1946031005901.pdf

Wydaje mi się że z tej rodziny wywodzi się żołnierz wyklęty Antoni Fryszkowski
Por. Antoni Fryszkowski "Ryś”, "Sten”, "Toni”, ur. 5 czerwca 1924 w Sępolnie pow. Koło. Dowódca oddziału PAS NZW, działającego na terenie powiatów Aleksandrów Kujawski, Rypin i Włocławek. Aresztowany 2 sierpnia 1947 w Bydgoszczy, skazany 30 listopada 1947 na karę śmierci, zamordowany 10 lutego 1948 w więzieniu we Włocławku.

Akurat dwa dni temu na Facebooku zamieściłem odnalezione gdzieś jego zdjęcie, bardzo słabej jakości. https://www.facebook.com/groups/4155113 ... 773950421/
Antoni urodził się w Sompolnie (kilka kilometrów od Smogorzewa) ale był to teren jego działania.
Jest kilka miejscowości o nazwie Smogorzewo, nawet w województwie kujawsko-pomorskim ale.. tu chodzi o małą wioskę Smogorzewo k/ Lubrańca
Wiesław Tomczak
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Steamroller_Fly pisze:Jedna z gałęzi moich przodków pochodzi ze wsi Powielin w tejże parafii. Musiały istnieć swego czasu księgi sprzed 1826 roku, gdyż posiadam alegatę z roku 1813
Witaj,
czy możesz uściślić jakie alegaty z 1813 posiadasz? czy to kopia jakieś większej księgi czy dokumenty dotyczące jednego małżeństwa? gdzie były przechowywane? w jakim archiwum
to dość ciekawe bo przeglądałem księgi ze Smogorzewa z w AD Płock i nie było tam alegat??

pozdrawiam
Marcin

ps. napisałem do Ciebie na priv
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

W 1775 r. parafia już istniała i to od dłuższego czasu. Tak długiego, że podczas wizytacji generalnej diecezji płockiej, proboszcz nie był w stanie podać od kiedy kościół istnieje i kto go ufundował. Kościół znajdował się w miejscowości Smogorzewo Kościelne. Oprócz niego do parafii należała również wieś Smogorzewo Pańskie. Było jeszcze Smogorzewo Gasprze, ale w 1775 już nie istniało.
— na podstawie: "Materiały do dziejów Ziemi Płockiej. Z archiwaliów diecezjalnych płockich XVIII wieku. Tom 9. Ziemia Zakroczymska." ks. prof. Michał Marian Grzybowski, Płock 1998.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

witajcie,
założyłem ten wątek ponad 2 lata temu, obecnie mam trochę więcej informacji:
wg Słownika Geograficznego (...) parafia istnieje od 1576
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geografic ... V_cz.2/598
należy pamiętać że kościół fizycznie jest w Błędostowie (słyszałem że nazwa miejscowości pochodzi od jakiegoś błędu czy odstępstwa religijnego? reformacja? dla tego nazwa parafii jest od pobliskiego Smogorzewa);

spotkałem się z aktami z końca XVIII ze wsi które teoretycznie powinny być w parafii Smogorzewo ale zapisywane były w księgach parafii Pokrzywnica;

pozdrawiam
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”