Witaj Marcinie!
Według mnie panna młoda urodziła się we wsi Kruszenica w parafii Krajkowo.
Obecnie Krajkowo – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie płońskim, w gminie Raciąż. Miejscowość jest siedzibą rzymskokatolickiej parafii Świętej Trójcy w dekanacie raciążskim, diecezji płockiej. Według informacji ze strony parafii w archiwum są księgi:
• akta chrztów od 1916 r.
• akta ślubów od 1917 r.
• akta zgonów od 1915 r.
Akta z lat wcześniejszych znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Płocku http://parafia-krajkowo.pl/index.php
Pozdrawiam – Roman.
... na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Andrzejem Turowskim, kawalerem, w wsi Psarach za parobka służącym, lat 27 mającym, urodzonym w wsi Okrężnowie parafii Sławków obwodzie Sławkowskim...
Ostatnio zmieniony ndz 29 sty 2017, 12:42 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
Roku tysiąc osiemset dwunastego dnia dziewiętnastego października przed nami proboszczem i urzędnikiem cywilnym gminy Pożdżeńskiej w powiecie Szadkowskim Departamencie kaliskim położonej, stawili się osobiście Roch Nowaczyński liczący lat 38 wdowiec, tudzież Anna Sowińska lat 23 mająca w asystencji swych rodziców stawiająca. Strony żądają, ażebyśmy do ułożonego między nimi obchodu małżeństwa przystąpili, którego zapowiedzi uczynione były przed drzwiami domu naszego gminnego to jest pierwsza dnia 27.09, a druga 4.10 roku bieżącego przed południem o godzinie jedenastej. Gdy o żadnym tamowaniu rzeczonego małżeństwa uwiadomieni nie zostaliśmy a strony na obchodzenie małżeństwa zezwalają, przychylając się zatem do żadania ich, po przeczytaniu potrzebnych do tego papierów i działu Szóstego Kodeksu Cywilnego w Tytule Małżeństwa, zapytaliśmy się przyszłych małżonków, czyli chcą połączyć się ze sobą Węzłem Małżeńskim, natedy każde z nich oddzielnie odpowiedziało, iż taka jest ich wola, ogłaszamy w imieniu prawa, iż Roch Nowaczyński i Anna Sowińska połączeni są ze sobą węzłem małżeńskim, czego akt spisaliśmy w przytomności Dominika Nowaczyńskiego gospodarza z Pożdżenic, Sebastiana Grala, Sebastiana Stawczaka (?) i Szymona Nowaczyńskiego gospodarzy w Nowej Woli zamieszkałych, który po przeczytaniu podpisaliśmy. Ksiądz Waleryan Klikowski (?)
Dobry wieczór, mam prośbę o pomoc w rozszyfrowaniu zapisu w akcie małżeństwa nr 35; panem młodym jest mój praprapradziadek Tomasz Xiężopolski, a panną młodą wie chyba tylko autor tego zapisu. Najbardziej interesują mnie jej dane, skąd pochodziła, czego dotyczy zapis o ekonomi i na samym dole zapis o przybiciu do drzwi (i imiona rodziców to Franciszek i Anna z d. Kożuchowska(?))
Stawiła się także Salomeja Gołembieska mająca lat 17 podług metryki wyjętej z ksiąg kościoła grębkowskiego, córka Franciszka Gołembieskiego i Anny z Kożuchowskych małżonków slachty [?], zostających na ekonomii w Grębkowie, panna, przy rodzicach się utrzymująca, w ich asystencji.
Dwie zapowiedzi jedna dnia 16, druga 23 miesiąca maja obie o godzinie 12 w południe w niedziele po sobie następujące ogłoszone i na drzwiach gminnych przybite zostały.