Tajemniczy chrzest - jakie imię i wiek chrzczonej?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Czy ktoś może mi pomóc z takim zapisem z księgi w Bedlnie:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
chodzi o wpis z datą 28 maja 1801. Wygląda, że jest to chrzest córki Kazimierza Libiszowskiego i Marianny Morskiej, ale jak każdy może zobaczyć u Minakowskiego ID: 14.291.254, ci rodzice może jeszcze żyli , ale to nie jest dla nich czas na rodzenie dzieci - inne ich dziecko urodziło się 1769!! Prawdopodobnie jest to chrzest którejś z córek dla uzyskania "papierka" do n.p. slubu.
Czy ktoś może przeczytać zawartość?? Nie rozumiem ani słowa z rubryki gdzie ma być imię ochrzczonego. Siosty miały imiona Bona, Honorata, Felicja i Salomea (z róznych matek - z M. Morksiej była Bona) ale nie widzę w tekście tego imienia.

pomocy,
Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

To jest zapis o dopełnieniu ceremonii chrzcielnych nad Boną Libiszewską.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Ani mój wzrok ani moja łacina nie są idealne ale drogą dedukcji wnioskuję, że skoro suplement to uzupełnienie to mamy przed sobą ceremonię uzupełniającą chrzest panny najpewniej Bony (trzecia linijka, ksiądz w imionach nadanych nie używa wielkich liter) wieku niewiadomego (ja nie widzę ale nie znam łaciny :) ).
Agnieszka
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Kasiu,
Miejscowość na górze karty zapisano Bedlinko -
popatrz na zapis litery B Bona Libiszewska de Bedlenko
___