vonklinkoff pisze:Mąż córki siostry mojej prababki urodził się w 1902 w Smogorzewie... Właśnie tylko, którym... Według wstepnych badań Kujawskie... Przebadałbym te rodzinę - Euzebiusz Fryszkowski.
W Monitorze Polskim z kwietnia 1946 masz wzmiankę o wszczęciu postępowania spadkowego po Franciszku FryszkowskJm, współwłaścicielu włościańskich osad Nr Nr 9, 10 i 11 we wsi Smogorzewo powiatu
włocławskiego.
dokumenty.rcl.gov.pl/M1946031005901.pdf
Wydaje mi się że z tej rodziny wywodzi się żołnierz wyklęty Antoni Fryszkowski
Por. Antoni Fryszkowski "Ryś”, "Sten”, "Toni”, ur. 5 czerwca 1924 w Sępolnie pow. Koło. Dowódca oddziału PAS NZW, działającego na terenie powiatów Aleksandrów Kujawski, Rypin i Włocławek. Aresztowany 2 sierpnia 1947 w Bydgoszczy, skazany 30 listopada 1947 na karę śmierci, zamordowany 10 lutego 1948 w więzieniu we Włocławku.
Akurat dwa dni temu na Facebooku zamieściłem odnalezione gdzieś jego zdjęcie, bardzo słabej jakości.
https://www.facebook.com/groups/4155113 ... 773950421/
Antoni urodził się w Sompolnie (kilka kilometrów od Smogorzewa) ale był to teren jego działania.
Jest kilka miejscowości o nazwie Smogorzewo, nawet w województwie kujawsko-pomorskim ale.. tu chodzi o małą wioskę Smogorzewo k/ Lubrańca