szata graficzna świadectwa Heroldii KP
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
Tadzimierz
Przeglądałem chyba wszystko co można znaleźć w internecie w zakresie szaty graficznej Świadectw Heroldii KP i mam dylemat następujący: w przytaczanych wzorach, na świadectwach z 1849 roku występuje sucha pieczęć wyciskowa i wklęsła i wypukła. Nie widziałem oryginalnego dokumentu jedynie skany lub fotokopie i trudno mi ocenić czy tak jest w rzeczywistości, czy ulegam złudzeniom optycznym. Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu jak było, która wersja była stosowana a może w tym czasie stosowano obie. Bardzo proszę o pomoc, gdyż osoby do których się zwróciłem, uważające się za autorytety nie potrafią dać konkretnej odpowiedzi , w AGAD w AP Piotrków, AP Mława nie pomogą i kto mi zostaje ??? Dwa obrazki pieczęci wypukły i wklęsły.
Tadzimierz
Tadzimierz
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 9 times
Re: szata graficzna świadectwa Heroldii KP
Czegoś brakuje, czy chciałeś zamieścić skany lub fotokopie abyśmy i my mogli zobaczyć?Tadzimierz pisze:Przeglądałem chyba wszystko co można znaleźć w internecie w zakresie szaty graficznej Świadectw Heroldii KP i mam dylemat następujący: w przytaczanych wzorach, na świadectwach z 1849 roku występuje sucha pieczęć wyciskowa i wklęsła i wypukła. Nie widziałem oryginalnego dokumentu jedynie skany lub fotokopie i trudno mi ocenić czy tak jest w rzeczywistości, czy ulegam złudzeniom optycznym. Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu jak było, która wersja była stosowana a może w tym czasie stosowano obie. Bardzo proszę o pomoc, gdyż osoby do których się zwróciłem, uważające się za autorytety nie potrafią dać konkretnej odpowiedzi , w AGAD w AP Piotrków, AP Mława nie pomogą i kto mi zostaje ??? Dwa obrazki pieczęci wypukły i wklęsły.
Tadzimierz
Pozostają ci historycy zajmujący się sfragistyką, poszukaj na uniwersytetach.
W Łodzi jest dr hab. Marek Adamczewski, prof. UŁ.
___
Krystyna
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Zawsze przy o[isie tych dokumentów w katalogach aukcyjnych stosuję wyrażenie "sucha pieczęć". Jakie ma znaczenie czy wypukła czy wklęsła. Pewne fragmenty jej są wypukle inne wklęsłe (tak na pierwszy rzut oka). Teraz jestem poza domem, więc Panu nie powiem, bo jeden z dyplomów mam na ścianie z racji jego kuriozalności. Pozdrawiam Tomasz
-
tobiaszboksik

-
Tadzimierz
chciałem zamieścić dwa obrazki ale nie wiem jak , zamieszczam zatem link mojej strony na facebook: www.facebook.com/tadeusz.maksimowicz.3 gdzie 8 stycznia zamieściłem obrazki, na których widać, że jeden jest wypukły a drugi wklęsły.
do Tomasza: to jest bardzo istotne, bo wiedza o tym co minęło musi być pełna i dokładna
do Tomasza: to jest bardzo istotne, bo wiedza o tym co minęło musi być pełna i dokładna
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt: