szata graficzna świadectwa Heroldii KP

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Tadzimierz

Post autor: Tadzimierz »

Przeglądałem chyba wszystko co można znaleźć w internecie w zakresie szaty graficznej Świadectw Heroldii KP i mam dylemat następujący: w przytaczanych wzorach, na świadectwach z 1849 roku występuje sucha pieczęć wyciskowa i wklęsła i wypukła. Nie widziałem oryginalnego dokumentu jedynie skany lub fotokopie i trudno mi ocenić czy tak jest w rzeczywistości, czy ulegam złudzeniom optycznym. Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu jak było, która wersja była stosowana a może w tym czasie stosowano obie. Bardzo proszę o pomoc, gdyż osoby do których się zwróciłem, uważające się za autorytety nie potrafią dać konkretnej odpowiedzi , w AGAD w AP Piotrków, AP Mława nie pomogą i kto mi zostaje ??? Dwa obrazki pieczęci wypukły i wklęsły.
Tadzimierz
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 9 times

Re: szata graficzna świadectwa Heroldii KP

Post autor: kwroblewska »

Tadzimierz pisze:Przeglądałem chyba wszystko co można znaleźć w internecie w zakresie szaty graficznej Świadectw Heroldii KP i mam dylemat następujący: w przytaczanych wzorach, na świadectwach z 1849 roku występuje sucha pieczęć wyciskowa i wklęsła i wypukła. Nie widziałem oryginalnego dokumentu jedynie skany lub fotokopie i trudno mi ocenić czy tak jest w rzeczywistości, czy ulegam złudzeniom optycznym. Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu jak było, która wersja była stosowana a może w tym czasie stosowano obie. Bardzo proszę o pomoc, gdyż osoby do których się zwróciłem, uważające się za autorytety nie potrafią dać konkretnej odpowiedzi , w AGAD w AP Piotrków, AP Mława nie pomogą i kto mi zostaje ??? Dwa obrazki pieczęci wypukły i wklęsły.
Tadzimierz
Czegoś brakuje, czy chciałeś zamieścić skany lub fotokopie abyśmy i my mogli zobaczyć?

Pozostają ci historycy zajmujący się sfragistyką, poszukaj na uniwersytetach.
W Łodzi jest dr hab. Marek Adamczewski, prof. UŁ.
___
Krystyna
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Zawsze przy o[isie tych dokumentów w katalogach aukcyjnych stosuję wyrażenie "sucha pieczęć". Jakie ma znaczenie czy wypukła czy wklęsła. Pewne fragmenty jej są wypukle inne wklęsłe (tak na pierwszy rzut oka). Teraz jestem poza domem, więc Panu nie powiem, bo jeden z dyplomów mam na ścianie z racji jego kuriozalności. Pozdrawiam Tomasz
tobiaszboksik

Sympatyk

Post autor: tobiaszboksik »

jest różnica
http://www.maxsc.com.pl/pieczatki-2/suche-stemple/
a co meritum, to nie wiem.
Jarek
Tadzimierz

Post autor: Tadzimierz »

chciałem zamieścić dwa obrazki ale nie wiem jak , zamieszczam zatem link mojej strony na facebook: www.facebook.com/tadeusz.maksimowicz.3 gdzie 8 stycznia zamieściłem obrazki, na których widać, że jeden jest wypukły a drugi wklęsły.
do Tomasza: to jest bardzo istotne, bo wiedza o tym co minęło musi być pełna i dokładna
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

4/16 września 1843 - tłok wypukły
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

D;a kolekcjonerów kupujących dyplomy jest to mało istotne. Najwyżej dla osób zajmujących się sgrafistyką. Gdybym napisał coś takiego do katalogu - wykreślono by mi, jako zbędne. Są ciekawsze niuanse w tych dyplomach, choć cena ich jest stała. No może uzależniona od autografu prezesa Heroldii.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”