Nazwisko: Kiełczewski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Re: Nazwisko: Kiełczewski

Post autor: Hanna_Iwona »

marek755 pisze:
Hanna_Iwona pisze:Witam zamieszczam parę informacji o Kiełczewskich być może komuś się przydadzą.

Pierwsza gałąź powiązana z Julian Kiełczewski ślub z Ur.w 1776 Łukowa/Kielce Julianna Malczewska h.Tarnawa najmłodsza córka Szymona Malczewskiego h.Tarnawa i Elżbiety Gołuchowskiej.5-cioro dzieci . .Czy ten Kiełczewski jest h.Pomian tego nie wiem.

Przeglądając Białą Rawską trafiłam na Zgon;Lesiew Zg.1844/34 Katarzyna Kiełczewska zd.Czechowska c.Jakóba i Emerycyanny zd.Gawrońska żona Jana Kiełczewskiego Dziedzica Lesiewa

Pozdrawiam

Hanna-Iwona
Witaj Hanno- Iwono

Czy masz akt śl. Juliana i Julianny?
Wyżej wspomniani Julian Maciej i Jan Bartłomiej Kiełczewscy, to bracia rodzeni, pisali się h.Pomian, synowie Piotra i Barbary z Magnuszowskich, wnukowie Marcina, prawnukowie Mateusza. Wylegitymowani w roku 1837 i 1841.
Jan Kiełczewski brał sl z Katarzyną z Czechowskich przed rokiem 1808 prawdopodobnie w Dmosinie, (tam mieszkali Czechowscy) i tam rodzi im się córka Franciszka Teresa.
Julian i Jan mieli jeszcze siostrę Bazylę i brata Franciszka.
I przypuszczam że jest to ten Franciszek którego poszukuję sa poszlaki ,ale twardych dowodów nie mam.
Napisałam ci na PW.
Pozdrawiam
Hanna-Iwona
marek755

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marek755 »

Ok, dziękuję.
Pozdrawiam
Marek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piachu2 »

Marku, wszystko co indeksuję na bieżąco zamieszczane jest w Genetece. Tam poszukaj.http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =&to_date=
Krzysztof
- Szukam rodzin: Piaszczyńskich / Piaścików z Łomży, Nowogrodu, Poznania, Śremu, Leszna, Łodzi, Lublina ...
https://www.piaszczynski.pl
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: Kamiński_Janusz »

Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Czy są jakieś współcześnie żyjące osoby z linii Kiełczewskich, potomków Jana Kazimierza Kiełczewskiego (pocz. XVIII w., parafia Wrząca Wielka, Kiełczew). Zwłaszcza to nazwisko, czyli linia męska.
U mnie Marianna Kiełczewska (po mężu Umińska zmarła w 1899 r. w Iwoniczu, Galicja) - córka Ignacego Antoniego Kiełczewskiego, wnuczka Gabriela Kiełczewskiego, prawnuczka Rocha Kiełczewskiego i praprawnuczka Jana Kazimierza Kiełczewskiego.
Czyli ta linia z parafii Wrząca Wielka, ale wygląda na to, że że już w XVIII w, została tam rodzina po 2 żonie Rocha Kiełczewskiego (Teofili Korytkowskiej), a linia po pierwszej jego żonie to parafia Łabiszyn (Jeżewo). Dwaj synowie Rocha - Andrzej i Gabriel byli szambelanami Stanisława Augusta.

Jest u Bonieckiego/Minakowskiego ta linia rozpisana.
https://www.wielcy.pl/boniecki/pl/art/1 ... cU#osoba71

Nie pamiętam, żeby ktoś zajmował się tą linią, a kilkanaście lat już śledzę wpisy i zastanawiam się czy nazwisko w linii męskiej przetrwało do dzisiaj? Chyba tak, ale nie spotkałam (potomków Jana Kazimierza, Rocha, Gabriela czy Ignacego Antoniego, w linii męskiej). Nazwisko Kiełczewski jest dość powszechne i mogą to być połączenia z jeszcze wcześniejszego okresu, ale już po Janie Kazimierzu, który miał kilku synów też coś powinno przetrwać do dzisiaj.

Kiedyś zachwyciłam się wydawnictwem "Regestr Diecezjów" i podawałam na forum ujęte tam informacje, a całą akcję zaczęłam (w 2009 r.) od wpisów na temat Kiełczewskich. Może wkleję tamten wpis i w tym wątku.

Kiełczewski z "Regestr diecezjów":

- parafia Wielka Wrząca, dekanat sampolnicki, diecezja gnieźnieńska
Kielczew Mniejszy (Roch Kiełczewski, stolnik kowalski)

- parafia Chlewo, dekanat stawski, diecezja gnieźnieńska
Trzebinie Stare

- parafia Kozminek, dekanat stawski, diecezja gnieźnieńska
Chodubki (Józef Kiełczewski, chorąży kaliski)
Złotniki

- parafia Pilczyca Zalesna, dekanat żarnowski, diecezja gnieźnieńska
Skąpe
Wolka Skąpska

--

- parafia Wsola, dekanat radomski, diecezja krakowska
Kamiensko

- parafia Targowisko, dekanat urzędowski, diecezja krakowska
Wola Gałęzowska

---

- parafia Kolno, dekanat wąszoszki, diecezja płocka
Gromadzynko

- parafia Lachowo, dekanat wąszoszki, diecezja płocka
Gorskie,
Kiełcze Kopki
Tyszki Wądołowo

- parafia Wąszosz, dekanat wąszoszki, diecezja płocka
Bzury

- parafia Przytuły, dekanat wizki, diecezja płocka
Chrzanowo Dusze
Supy

--

- parafia Białła, dekanat mszczonowski, diecezja poznańska
Lesiew

--

- parafia Kościelna, dekanat brzeski kujawski, diecezja włocławska
Lekarzewice Krol. (Michał Kiełczewski, stolnik przedecki)
Zagaiewice

Na podstawie: Regestr Diecezjów Franciszka Czaykowskiego czyli właściciele ziemscy w Koronie, 1783-1784
Timus

Sympatyk

Post autor: Timus »

Jestem potomkiem Rocha Kiełczewskiego i jego drugiej żony Teofili Korytowskiej w 8 pokoleniu, niestety nie w linii męskiej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”