Czy są jakieś współcześnie żyjące osoby z linii Kiełczewskich, potomków Jana Kazimierza Kiełczewskiego (pocz. XVIII w., parafia Wrząca Wielka, Kiełczew). Zwłaszcza to nazwisko, czyli linia męska.
U mnie Marianna Kiełczewska (po mężu Umińska zmarła w 1899 r. w Iwoniczu, Galicja) - córka Ignacego Antoniego Kiełczewskiego, wnuczka Gabriela Kiełczewskiego, prawnuczka Rocha Kiełczewskiego i praprawnuczka Jana Kazimierza Kiełczewskiego.
Czyli ta linia z parafii Wrząca Wielka, ale wygląda na to, że że już w XVIII w, została tam rodzina po 2 żonie Rocha Kiełczewskiego (Teofili Korytkowskiej), a linia po pierwszej jego żonie to parafia Łabiszyn (Jeżewo). Dwaj synowie Rocha - Andrzej i Gabriel byli szambelanami Stanisława Augusta.
Jest u Bonieckiego/Minakowskiego ta linia rozpisana.
https://www.wielcy.pl/boniecki/pl/art/1 ... cU#osoba71
Nie pamiętam, żeby ktoś zajmował się tą linią, a kilkanaście lat już śledzę wpisy i zastanawiam się czy nazwisko w linii męskiej przetrwało do dzisiaj? Chyba tak, ale nie spotkałam (potomków Jana Kazimierza, Rocha, Gabriela czy Ignacego Antoniego, w linii męskiej). Nazwisko Kiełczewski jest dość powszechne i mogą to być połączenia z jeszcze wcześniejszego okresu, ale już po Janie Kazimierzu, który miał kilku synów też coś powinno przetrwać do dzisiaj.
Kiedyś zachwyciłam się wydawnictwem "Regestr Diecezjów" i podawałam na forum ujęte tam informacje, a całą akcję zaczęłam (w 2009 r.) od wpisów na temat Kiełczewskich. Może wkleję tamten wpis i w tym wątku.
Kiełczewski z "Regestr diecezjów":
-
parafia Wielka Wrząca, dekanat sampolnicki, diecezja gnieźnieńska
Kielczew Mniejszy (Roch Kiełczewski, stolnik kowalski)
-
parafia Chlewo, dekanat stawski, diecezja gnieźnieńska
Trzebinie Stare
-
parafia Kozminek, dekanat stawski, diecezja gnieźnieńska
Chodubki (Józef Kiełczewski, chorąży kaliski)
Złotniki
-
parafia Pilczyca Zalesna, dekanat żarnowski, diecezja gnieźnieńska
Skąpe
Wolka Skąpska
--
-
parafia Wsola, dekanat radomski, diecezja krakowska
Kamiensko
-
parafia Targowisko, dekanat urzędowski, diecezja krakowska
Wola Gałęzowska
---
-
parafia Kolno, dekanat wąszoszki, diecezja płocka
Gromadzynko
-
parafia Lachowo, dekanat wąszoszki, diecezja płocka
Gorskie,
Kiełcze Kopki
Tyszki Wądołowo
-
parafia Wąszosz, dekanat wąszoszki, diecezja płocka
Bzury
-
parafia Przytuły, dekanat wizki, diecezja płocka
Chrzanowo Dusze
Supy
--
-
parafia Białła, dekanat mszczonowski, diecezja poznańska
Lesiew
--
-
parafia Kościelna, dekanat brzeski kujawski, diecezja włocławska
Lekarzewice Krol. (Michał Kiełczewski, stolnik przedecki)
Zagaiewice
Na podstawie: Regestr Diecezjów Franciszka Czaykowskiego czyli właściciele ziemscy w Koronie, 1783-1784