Straszne bazgroły - proszę o rozczytanie
Akt ślubu Czochralski 1774 Żnin - ok
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Myszor_Oskar

Akt ślubu Czochralski 1774 Żnin - ok
Ostatnio zmieniony ndz 05 lut 2017, 00:08 przez Myszor_Oskar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gawroński_Zbigniew

Rok 1774 luty.
Roku co wyżej 23 stycznia. Po poczynieniu w kolejne dnie niedzielne zapowiedzi, z których pierwsza była 23, druga 30 tegoż, trzecia 6 lutego, ja Jakub Dobrzykowski [?] małżeństwo sławetnych Jana Czochraxkiego i Marianny Diegtuszewskiej oblubieńców w kościele Świętego Ducha, o ich zgodzie przepytawszy i nie wykrywszy przeszkód - połączyłem w obecności świadków Józefa i Marcinkiewicza [!!!] obywateli żnińskich i innych z tego miasta będących i według rytu Świętej Matki kościoła pobłogosławiłem.
Nazwisko młodej niepewne.. może być: Piestuszewskiej, albo kombinacja jeszcze inna.
Roku co wyżej 23 stycznia. Po poczynieniu w kolejne dnie niedzielne zapowiedzi, z których pierwsza była 23, druga 30 tegoż, trzecia 6 lutego, ja Jakub Dobrzykowski [?] małżeństwo sławetnych Jana Czochraxkiego i Marianny Diegtuszewskiej oblubieńców w kościele Świętego Ducha, o ich zgodzie przepytawszy i nie wykrywszy przeszkód - połączyłem w obecności świadków Józefa i Marcinkiewicza [!!!] obywateli żnińskich i innych z tego miasta będących i według rytu Świętej Matki kościoła pobłogosławiłem.
Nazwisko młodej niepewne.. może być: Piestuszewskiej, albo kombinacja jeszcze inna.
Zbigniew
- Myszor_Oskar

Dziękuję!
Czyli data ślubu jaka? 13 lutego (tydzień po ostatnich zapowiedziach)?Gawroński_Zbigniew pisze:Rok 1774 luty. Roku co wyżej 23 stycznia. Po poczynieniu w kolejne dnie niedzielne zapowiedzi, z których pierwsza była 23, druga 30 tegoż, trzecia 6 lutego
Może Pietruszewskiej?Gawroński_Zbigniew pisze:Nazwisko młodej niepewne.. może być: Piestuszewskiej, albo kombinacja jeszcze inna.
-
Gawroński_Zbigniew