Wizyta w Centralnym Państwowym Archiwum Historycznym Ukrainy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Pasławska_Julita

Chcę w tym roku pojechać do Centralnego Państwowego Archiwum Historycznego Ukrainy we Lwowie (Soborna 3a) i samodzielnie zrobić kwerendę w interesujących mnie księgach metrykalnych. Byłabym wdzięczna jeżeli ktoś z Forumowiczów zechce podzielić się ze mną swoją wiedzą i doświadczeniem tj. jak to wygląda od strony praktycznej - czy trzeba w archiwum wcześniej złożyć zamówienie na wybrane księgi do przeglądania, umówić dzień wizyty w archiwum, ile wynosi opłata za przeglądanie 1 księgi itp. Będę we Lwowie kilka dni i chciałabym wykorzystać ten czas na uzupełnienie „luk” w moim drzewie genealogicznym. Bardzo dziękuję za wszystkie informacje.
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
Julita
Archiwum we Lwowie nie jest "Centralnym" ( tylko regionalnym chociaż jednym z większych) co mogłoby sugerować że wszystko tam jest. Na Ukrainie obowiązuje regionalizacja i materiały, których Pani szuka mogą być w zupełnie innym miejscu np. w Stanisławowie/Iwano-Frakiwsku, Tarnopolu/Termopilu, inne. Zwłaszcza w Lwowie obowiązuje zasada wcześniejszego zamówienia materiałów, co wynika zapewne z dużego obciążenia tego archiwum. Zatem żeby nie tracić czasu na miejscu najlepiej zamówić potrzebne materiały wcześniej z określeniem przybliżonego terminu przeglądania i po przyjeździe korzystać bez straty czasu.
P.S.
W Centralnym Archiwum w Kijowie zostałem przyjęty od razu bez oczekiwania.
P.S.
W Centralnym Archiwum w Kijowie zostałem przyjęty od razu bez oczekiwania.
- Pasławska_Julita

bkalafat, dziękuję za odpowiedź. Wiem, że interesujące mnie księgi metrykalne są właśnie w archiwum we Lwowie. Może jeszcze ktoś z Forumowiczów zechce podzielić się ze mną informacjami na interesujący mnie temat? Bardzo proszę, bez Waszej pomocy może okazać się, że nic w archiwum podczas mojego pobytu we Lwowie nie załatwię.
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
Julita
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Może na tym forum zapytaj? Tam Ukraińcy bywają
http://www.ukraine.com/forums/genealogy/
http://www.ukraine.com/forums/genealogy/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry!
A ja zapraszam na spotkanie Zachodniopomorskiego Towarzystwa Genealogicznego POMERANIA, które odbywa się w każdą ostatnią sobotę miesiąca w Książnicy w Szczecinie o godz 11.00. 90 % nas to "zaburzacy". Będziesz miała porady z "pierwszej ręki". Nawet się nie spodziewasz ile możesz zyskać. Podpowiada:
Krzycho z Koszalina
A ja zapraszam na spotkanie Zachodniopomorskiego Towarzystwa Genealogicznego POMERANIA, które odbywa się w każdą ostatnią sobotę miesiąca w Książnicy w Szczecinie o godz 11.00. 90 % nas to "zaburzacy". Będziesz miała porady z "pierwszej ręki". Nawet się nie spodziewasz ile możesz zyskać. Podpowiada:
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
Witam. Julito,próbowałaś zamówić mikrofilmy u Mormonów ( Centrum Historii Rodziny) we Wrocławiu lub Warszawie? Mniejsze koszty,niż podróż na Ukrainę. Osobiście w ciągu czterech lat zamówiłem i przejrzałem ok. 25 mikrofilmów. Koszt sprowadzenia jednego ok.15 zł. plus podróż do Wrocławia. Zamawiałem też skany wywodu szlacheckiego z Centralnego Arch. we Lwowie, tylko,że to trwał ok.półtora miesiąca,jeśli dobrze pamiętam.
Pozdrawiam Grzesiek.
Pozdrawiam Grzesiek.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
-
Magdalena_Smolska

Dobry wieczór!
Po przybyciu do archiwum nalezy wypełnić wszystkie niezbędne dokumenty, ichniejszą kartę użytkownika. Jeżeli będziesz zamawiać materiały na miejscu to musisz się liczyć z oczekiwaniem ok. 3 dni. Najlepiej wysłać zamówienie mailem z określeniem dnia w którym zamierzasz z nich skorzystać. Dla pewności najlepiej jest wysłać drugiego maila z zapytaniem czy dostali poprzedniego
Co do kosztów, płacisz za prawo do robienia zdjęć - 42 hrywny od tzw. sprawy, czyli od jednostki archiwalnej. Za każdym razem wysyłają Cię z bumagą do pokoju obok, w którym uiszczasz opłatę - gotówką rzecz jasna.
Jeżeli zrezygnujesz z zamówienia mailowego to jest sposób na przyspieszenie wydania dokumentów. Specjalne zezwolenie od Pani Dyrektor
W tym przypadku najlepiej mieć przy sobie mały załącznik w postaci czekoladek, dobrej kawy lub inny. Dziewczyny w czytelni archiwalnej też stają się bardziej pomocne jak się im coś małego przyniesie.
Pozdrawiam i życzę udanych łowów.
Magdalena Smolska - Kwinta
Po przybyciu do archiwum nalezy wypełnić wszystkie niezbędne dokumenty, ichniejszą kartę użytkownika. Jeżeli będziesz zamawiać materiały na miejscu to musisz się liczyć z oczekiwaniem ok. 3 dni. Najlepiej wysłać zamówienie mailem z określeniem dnia w którym zamierzasz z nich skorzystać. Dla pewności najlepiej jest wysłać drugiego maila z zapytaniem czy dostali poprzedniego
Co do kosztów, płacisz za prawo do robienia zdjęć - 42 hrywny od tzw. sprawy, czyli od jednostki archiwalnej. Za każdym razem wysyłają Cię z bumagą do pokoju obok, w którym uiszczasz opłatę - gotówką rzecz jasna.
Jeżeli zrezygnujesz z zamówienia mailowego to jest sposób na przyspieszenie wydania dokumentów. Specjalne zezwolenie od Pani Dyrektor
Pozdrawiam i życzę udanych łowów.
Magdalena Smolska - Kwinta
- Pasławska_Julita

Witam, dziękuję Wam za zainteresowanie moim problemem.
Krystyna.waw - link bardzo przydatny, pewnie z niego skorzystam.
Panie Krzysztofie, dziękuję za zaproszenie na spotkanie Zachodniopomorskiego Towarzystwa Genealogicznego POMERANIA - zastanawiałam się już kiedyś, czy się nie wybrać i poznać osobiście innych Genealogów, od których mogłabym się wiele dowiedzieć i nauczyć. Ciągle uważam się za "młodego" genealoga, mimo że zajmuję się genealogią mojej rodziny od 2011 roku. Mieszkam w Darłowie, do Szczecina nie jest daleko więc pewnie w przyszłości wybiorę się na takie spotkanie.
Panie Grzegorzu, dziękuję za sugestie odnośnie Mormonów - niestety mikrofilmy Mormonów nie są już w stanie wypełnić luk w moim drzewie genealogicznym - zamawiam je od 2012 roku. Jak się okazuje, Mormoni nie sfotografowali wszystkich ksiąg będących w kręgu mojego zainteresowania (miejsca zamieszkania moich przodków)- wiem to na pewno. Pozostają tylko księgi w archiwum. Zlecenie kwerendy w archiwum we Lwowie jest bardzo drogie - na tym etapie moich poszukiwań genealogicznych mimo wszystko jest lepiej pojechać do Lwowa i samodzielnie zrobić kwerendę. A poza tym po raz pierwszy będę miała okazję dotknąć księgi metrykalnej z 1785 roku - do tej pory moje obcowanie z metrykami było tylko poprzez ekran czytnika. Chcę także pojechać pod Lwów do wsi, gdzie urodziła się moja mama i skąd pochodzą moi przodkowie - to też bardzo ważny element mojego wyjazdu do Lwowa. Czekam na to od 2011 roku.
Pani Magdaleno - Pani w szczególności dziękuję za informacje na temat zamawiania ksiąg do przeglądania w archiwum. Dziękuję też za cenne sugestie mogące mieć wpływ na "miłe relacje z Paniami z archiwum". Mam pytanie: co oznacza jednostka archiwalna? Czy ma Pani na myśli opłatę, te 42 hrywny za przeglądanie całej księgi czy może jest to opłata za sfotografowanie 1 karty (2 strony w księdze)? Czy mogę prosić o wyjaśnienie? Czy tego e-maila do archiwum mogę napisać po polsku? A tak na marginesie, miałam przyjemność korespondować z Panią w sprawie Katasterów: Józefińskiego i Franciszkańskiego ale na GENPOLU. Było to chyba w 2012 roku. Też od Pani dostałam wówczas cenne informacje.
Dziękuję jeszcze raz wszystkim tym, którzy zechcieli zainteresować się moim problemem.
Krystyna.waw - link bardzo przydatny, pewnie z niego skorzystam.
Panie Krzysztofie, dziękuję za zaproszenie na spotkanie Zachodniopomorskiego Towarzystwa Genealogicznego POMERANIA - zastanawiałam się już kiedyś, czy się nie wybrać i poznać osobiście innych Genealogów, od których mogłabym się wiele dowiedzieć i nauczyć. Ciągle uważam się za "młodego" genealoga, mimo że zajmuję się genealogią mojej rodziny od 2011 roku. Mieszkam w Darłowie, do Szczecina nie jest daleko więc pewnie w przyszłości wybiorę się na takie spotkanie.
Panie Grzegorzu, dziękuję za sugestie odnośnie Mormonów - niestety mikrofilmy Mormonów nie są już w stanie wypełnić luk w moim drzewie genealogicznym - zamawiam je od 2012 roku. Jak się okazuje, Mormoni nie sfotografowali wszystkich ksiąg będących w kręgu mojego zainteresowania (miejsca zamieszkania moich przodków)- wiem to na pewno. Pozostają tylko księgi w archiwum. Zlecenie kwerendy w archiwum we Lwowie jest bardzo drogie - na tym etapie moich poszukiwań genealogicznych mimo wszystko jest lepiej pojechać do Lwowa i samodzielnie zrobić kwerendę. A poza tym po raz pierwszy będę miała okazję dotknąć księgi metrykalnej z 1785 roku - do tej pory moje obcowanie z metrykami było tylko poprzez ekran czytnika. Chcę także pojechać pod Lwów do wsi, gdzie urodziła się moja mama i skąd pochodzą moi przodkowie - to też bardzo ważny element mojego wyjazdu do Lwowa. Czekam na to od 2011 roku.
Pani Magdaleno - Pani w szczególności dziękuję za informacje na temat zamawiania ksiąg do przeglądania w archiwum. Dziękuję też za cenne sugestie mogące mieć wpływ na "miłe relacje z Paniami z archiwum". Mam pytanie: co oznacza jednostka archiwalna? Czy ma Pani na myśli opłatę, te 42 hrywny za przeglądanie całej księgi czy może jest to opłata za sfotografowanie 1 karty (2 strony w księdze)? Czy mogę prosić o wyjaśnienie? Czy tego e-maila do archiwum mogę napisać po polsku? A tak na marginesie, miałam przyjemność korespondować z Panią w sprawie Katasterów: Józefińskiego i Franciszkańskiego ale na GENPOLU. Było to chyba w 2012 roku. Też od Pani dostałam wówczas cenne informacje.
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
Julita