Nazwisko: Kuś

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=216&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
EugeniuszAntosz
Kontakt:

Post autor: EugeniuszAntosz »

Witam.
Niewiem czy pomogę ale znam jednego i myślę że warto by skontaktować się i sprawdzić czy są jakieś powiązania rodzinne.
Kuś Waldemar zamieszkały w Kędzierzynie Kożlu.
Podam może nr.telefonu komórkowego 0.609-491 464
Tak się złożyło że znamy się od prawie 20-lat i wiem że miał starszego brata ale niewiem
co u niego.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Gość

Post autor: Gość »

http://notrefamille.com/v2/services-nom ... us&x=0&y=0
Jeżeli we Francji używano nazwiska "KUS" [we Francji nie pisze się polskiego "-ś"], to na powyższej stronie znajdziesz listę urodzeń w poszczególnych latach:
1891 - 1915 -> 1
1916 - 1940 -> 78
1941 - 1965 -> 92
1966 - 1990 -> 167
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Zobaczyłem Kuś i przypomiałem sobie, że jest rodzina Kusiów w Dallas, Texas. Tadziu Kuś ma w Dallas warszatat samochodowy i od czasu do czasu reperuje mi samochody.
Ot, taki mały świat.
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
Kuba_Wojtczak

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kuba_Wojtczak »

Dziękuję bardzo za pomoc, jednak nie znam francuskiego, a wiem że tam taka rodzina może się znajdować.
Pozdrawiam
Kuba Wojtczak
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Trzeba pamietac, ze nazwisko Kus stoi na 286tym miejscu co do popularnosci ... 12867 osob nosza to nazwisko w roku 2000 wedlug slownika Jaroslawa Macieja Zawadzkiego .

Osobiscie wiem, ze to nazwisko wystepuje w parafii Walkow kolo Kozmina Wielkopolskiego.
Po slubu miedzy mlodziencem nalezacym do rodziny Bujak ze Staniewa a dziewczyna Kusianka , powstala rodzina " Bujak alias Kus".
To mnie interesowalo, bo w niektorych aktach autentyczni czlonkowie rodu Orpel wystepuja jako " Bujak", " Kus", "Kusiak", " Kusianka". A wlasciwie nie umiem powiedziec dlaczego, bo nie widze pokrewienstwa .... ale fakt, ze te nazwiska uzyli.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andrzejlazar

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: andrzejlazar »

http://www.lazar.of.pl/rodlazara/index3.htm#Ku%C5%9B
Mam trochę Kusiów z Gródkowa i Psar koło Będzina
olimpia01

Post autor: olimpia01 »

Moja prababka Julianna Kuś /w akcie ślubu syna Karola napisano " Kusch"/ urodzona ok. roku 1830/prawdopodobnie pochodziła z parafii Lubsza k/Woźnik /Lubschau/ w byłych Prusach.
Szukam jej rodziny. Olimpia
Greg-Wyrem

Sympatyk

Post autor: Greg-Wyrem »

Jeden z moich przodkow, Bartlomiej Kus ( ''s'' z kreska , bo moj komputre nie ma polskich liter) , zyl w miescowosci Walkow ( blisko Kozmina ). Bartlomiej urodzil sie ok. 1750 roku. Byl zonaty z Jadwiga Jajor i mieli kilka dzieci. Po smierci Jadwigi Bartlomiej ozenil sie z Malgorzata. Tym razem Bartlomiej wystepuje jako Wyremblewski . Rowniez dzieci z pierwszego malzenstwa pozniej uzywaja nazwiska Wyremblewski. Te nazwisko zostalo naszym rodowym az do czasow terazniejszych. Zagadka jest dlaczego najpierw Kus a potem Wyremblewski. Nastepne pokolenia mieszkaly miedzy innymi w Golinie , Poznaniu, Jarocinie oraz poza granicami Polski. Jesli mozesz pomoc to odpisz. Dziekuje.
Greg Wyrem ( ur. Wyremblewski )
Awatar użytkownika
Kuba_Wojtczak

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kuba_Wojtczak »

Otóż zdobyłem troszkę nowych informacji na temat Kusiów. Mój praprapra dziadek Maciej Kuś, syn Macieja i Tekli (z domu Kus?) urodził się w Poznaniu! Napisałeś że dalsze pokolenia tam mieszkały więc może to oni! Dokładna data urodzenia: 18 luty 1838 rok. Maciej znalazł się w Żelazkowie koło Kalisza, woj. wielkopolskie. Tam też założył rodzine. Z pierwszą żoną Marianną z domu Wypych (1838-1882) miał minimum 5 dzieci: Andrzeja, Mariannę, Franciszka, Michała i Michała), z drugą żoną Petronelą Kołodziejczak (1858-1935) 6 dzieci: Jana, Józefę, Antoninę, Stanisławę, Wojciecha i Elżbietę) Syn z pierwszego małżeństwa: Andrzej to mój prapra dziadek.
Proszę odpisz czy być może coś się "powiela" z Twoimi odkryciami.
Pozdrawiam Kuba Wojtczak
Greg-Wyrem

Sympatyk

Post autor: Greg-Wyrem »

Nastepne pokolenia juz mialy nazwisko Wyremblewski. Pracuje wiec nad drzewem rodzinnym o tym nazwisku. Probuje jednak dowiedziec sie dlaczego Bartlomiej znany we wsi Walkow jako KUS zmienil lub przyjal nazwisko Wyremblewski.
Pozdrawiam z Teksasu, USA
Greg Wyrem ( ur. Wyremblewski )
Aguś

Sympatyk

Post autor: Aguś »

Tak się składa, że ja mam na nazwisko Kuś. Teraz członkowie mojej rodzinny mieszkają w całej Polsce, ale pochodziny (a przynajmnie do moich prapradziadków) z jej wschodniej części, Lubelszczyzna dokładnie.
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Osobiście też znam rodzinę Kuś z Bielska-Białej i okolic .
Dość popularne nazwisko na Podbeskidziu w Polsce.
......................
A do kolegi Grega z Texasu . polskie litery możesz mieć jeśli doinstalujesz sobie do Windowsa język polski.
Wtedy będziesz mógł przełączając sobie klawiaturę /w prawym dolnym narożniku paska zadań-koło zegara /I mieć klawiaturę polską z naszym - ś ć ą ę ź ż ó ł.
Tylko pytanie czy potrafisz tak pisać po polsku?
Jeśli doinstalujesz taką klawiaturę to te polskie znaczki są po naciśnięciu przycisków litera s c a e o l x
jednocześnie z przyciskiem /Alt /prawym koło Pauzy
Duże litery jeszcze przycisk /Shift/
i jedna uwaga polskie ź / Z / z kreseczką to przycisk x+ Alt.
Polecam również przeglądarkę Firefox-a w wydaniu polskm to podkreśli ci w trakcie pisania błędy w języku polskim.
To oczywiście odbiegło od tematu ale myślę, że pomoże kolegą z USA i pozostałych krajów poza polską na używanie i pisanie polskich nazwisk /drukowanie też / z polskimi znaczkami.
Ja Np mam tak zainstalowaną klawiaturę -polską-angielską ,niemiecką, francuską i rosyjską .Pozwala to na pisanie poprawnie NP inskrypcji i Nazwisk
Pozdrowienia
Janek
Fturas
andrzej.kus

Post autor: andrzej.kus »

Ja mam nazwisko Kuś i mój dziadek i pradziadek urodzili się w Przyborowie (woj. śląskie). Niestety rodziców pradziadka nie znam.
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Posiadam wiele osób o tym nazwisku w swoim drzewie - małopolska okolice Krakowa i Olkusza.
Pozdrawiam
Żaneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”