Pakos w Łaznowie vs. Pakosz w Regnach

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Witam,

Szukam aktu małżeństwa, zgonu i innych informacji o Wojciechu Pakos i jego żonie Ewie, którym w parafii Laznów rodzą się córki w 1811Katarzyna, o ile mnie nie zawodzi pamięć w 1814 Helena...

Podczas poszukiwania Golców w parafii Regny widziałem tam podobne nazwisko Pakosz, Wojciechów, Wincentych, Janów, Rozalie.

Wydaje mi się ze mój Pakos Wojciech jest z nimi związany. Nie mogę znaleźć na niego i Ewę żadnego dokumentu oprócz akt ur ich córek.

Proszę o pomoc.
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Mariok

Sympatyk

czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jakiś pomysł? Czy raczej już wyczerpały się możliwości znalezienia tego małżeństwa?
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Re: Pakos w Łaznowie vs. Pakosz w Regnach

Post autor: kwroblewska »

MARIOK pisze:[..]

Podczas poszukiwania Golców w parafii Regny widziałem tam podobne nazwisko Pakosz, Wojciechów, Wincentych, Janów, Rozalie.
A gdzie była/jest parafia Regny, czy mógłbys przyblizyć jej położenie?
W archidiecezji łodzkiej do której należała/należy par. w Łaznowie takiej parafii nie ma, to czy nie za daleko z Łaznowa do wsi Regny było?
___
Krystyna
Mariok

Sympatyk

Przepraszam,

Regnów, bo tą miejscowość chodzi, jest koło Cielądza, jakieś 60 km od Łaznowa (wg google map).
Mariusz

Poszukuję rodzin
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Arek_Bereza »

Przepraszam, ale ja bym chciał nieco skomplikować - np. w akcie ślubu Wincentego Kowalczyka i Katarzyna Pakos (córki Wojciecha i Ewy) http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2084&y=109
jest informacja, że niejaki Paweł Pakos jest jej bratem rodzonym (lat trzydzieści i chyba sześć). I w Łaznowie jest akt urodzenia Pawła ale rodzicami są Filip i Ewa. I jeszcze kilka urodzeń dzieci Filipa i Ewy, potem stop i urodzenia Wojciecha i Ewy.I żeby było ciekawiej to ani zgonu Filipa ani Wojciecha ani Ewy. A ich dzieci biorą śluby i mieszkają w parafii Łaznów.
I jest więcej takich cudów - np. Wincenty z aktu powyżej staje się Popkiem, ich dzieci rodzą się w Łaznowie 1834-1839 ale Wincenty nie umiera w Łaznowie ani jako Popek ani Kowalczyk a Katarzyna żeni się z Franciszkiem Miazkiem. Jest tam w akcie ślubu z Miazkiem napisane, że jej małżeństwo zostało rozwiązane w roku ubiegłym ale wydaje mi się, że dalej napisano, że przez zejście jej męza Wincentego Popka (chyba, że źle odczytuję) http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2122&y=737
I jak Katarzyna umiera w 1855 to ma według aktu 24 lata.
Trochę to pokręcone
Mariok

Sympatyk

Witaj,

faktycznie jest tam i Filip Pakos i Wojciech, oboje mają żonę Ewę. nie doczytałem, że świadkuje przy ślubie z Wincentym, jej brat Paweł Pakos lat 36(Paweł Pakos, jakiego i Ty również znalazłeś jest ur 1798 s. Filipa i Ewy (w 1819 bierze ślub z Marianną Popek c. Pawła Popka i Agnieszki)... nie znalazłem innego Pawła Pakosa w podobnym wieku - ale czy Filip i Wojciech to te same osoby? Możliwe ale jaką pewność mogę mieć?
Dzieci Filipa i Ewy:
U około 1805 - ślub z Franciszką Kowalską w 1830
U około 1798 wspomniany Paweł
U około 1795 Grzegorz
U około 1792 Józef - ślub z Katarzyną Owczarską, daty nie mam
U 1800 Katarzyna
U 1802 Katarzyna

Dzieci Wojciech i Ewy
U 1811 Katarzyna - 1833 ślub z Wincentym Popek (zgon 1839), drugi 1840 z Franciszkiem Miazek. Katarzyna umiera 1853 roku
U 1814 - HELENA - ŚLUB 1837 Z Dominikiem Bogdan..
u Wojciecha Pakosa nie znalazłem syna Pawła, i jeszcze w wieku 36 lat w 1833 (czyli urodzony 1797).. czyli zgadzał by się ten Paweł s. Filipa...

Czyli wszystko Arku wskazywałoby że Filip jest moim Wojciechem? skąd taka zamiana imion w zapisach, które jest imię właściwe?

Z Wincentym Popkiem, już się uporałem - raz pisany Jako Kowalczyk raz jako Popek, to z racji tego że jego ojciec Jan Popek był kowalem (zgon w 1840 Jana Popka, kowala lat 50). Matką Wincentego była Katarzyna Popek, zmarła w 1833 roku żona Kowala...
Mariusz

Poszukuję rodzin
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Pewności brak, Ewa mogła wyjść za kolejnego Pakosa czyli Wojciecha ale gdzie zmarł Filip ? I gdzie zmarł ów Wincenty Popek
Mariok

Sympatyk

Filip nie wiem, Wincenty Popek zmarł 18-07-1839 w Będzelinie...

Czyli nic więcej je wiem, dziękuję Arku za opinię.
Mariusz

Poszukuję rodzin
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

W zgonach z Łaznowa za 1839 go nie ma
Mariok

Sympatyk

Spojrzę później, bo jakoś to ustawiłem tylko je pamiętam jak...😕
Mariusz

Poszukuję rodzin
Mariok

Sympatyk

Data zgonu wzięta z aktu ślubu z Franciszkiem Miazek akt 29 w 1840,ale to dziwne bp w akcjach zgonu za 1839 tego nie ma.
Mariusz

Poszukuję rodzin
Mariok

Sympatyk

Witam,

chciałbym wrócić do tego wątku, bo tych nieścisłości jest więcej

w 1839 rodzi się Łukasz Popek syn Wincentego i Katarzyny z Pakosów, a data urodzenia to 04.10.1839r., zgłasza między innymi Wincenty Popek lat 30. Zatem nieprawdziwe byłoby zdanie z aktu ślubu Katarzyny z Franciszkiem Miazek, że w lipcu 1839 umiera Wincenty....

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... &x=116&y=0

Zatem nieprawdziwe byłoby zdanie z aktu ślubu Katarzyny z Franciszkiem Miazek, że w lipcu umiera Wincenty....

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 1620&y=159

nic już z tego nie rozumiem
Mariusz

Poszukuję rodzin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”