Mlęcin - mazowieckie poszukiwania antenatów "po kądziel

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Mlęcin - mazowieckie poszukiwania antenatów "po kądziel

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Ostatnio zaczęłam poszukiwać swoich przodków po linii mojej Mamy. Narazie niewiele wiem bo dopiero zaczęłam.
Moja Mama pochodzi z Mlęcina (Mazowsze - pomiędzy Mińskiem Maz. a Dobrem) i była z domu Knap. Jej Mama to Franciszka z domu Sadoch.
Wiem, że Franciszka miała 2 siostry (o braciach nic nie wiem) - Bronisławę po mężu Marcinkowską i Reginę po mężu Karcz. Te trzy siostry były córkami Stanisława Sadoch, ale Matki nie znam.
Franciszka była żoną Władysława Knapa.
Moja Mama Zofia miała siostrę Adelę Buga (miała dwóch mężów o tym nazwisku - Stanisława i Czesława) oraz przyrodniego brata Polikarpa Knapa(z innej Matki). Miała też podobno brata Franciszka, ale on zmarł(?) jako dziecko - ok. roku 1920.
Wiem jeszcze, że w rodzinie występowało nazwisko Gut i podobno Chróścik.
I to jest cała moj wiedza na temat tej gałęzi rodziny.
Chciałam w internecie znaleźć skany ich aktów metrykalnych, ale niestety nigdzie ich nie znalazłam. Nawet nie wiem do jakiej parafii należeli dziadkowie i pradziadkowie. Może Jakubów, może Dobre, a może Wiśniew.
W chwili obecnej część rodziny należy do parafii mariawickiej w Wiśniewie, ale moja Mama była ochrzczona w kościele rzymsko-katolickim. Z tego wynikałoby, że rodzina była rzymsko-katolicka.
Nie mam szans żeby jeździć po archiwach więc boję się, że moje poszukiwania będą polegały jedynie na domniemaniach. Ale cóż tam! Byle do przodu.
Jeśli komus skojarzą się z czymś moje miejscowości lub nazwiska to prosze o podzielenie się swoją wiedzą.
Małgorzata
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jurekstefan »

Witam
Domniemania są zaczynem działań, bez których się nie obejdzie.
Wieś Mlęcin http://pl.wikipedia.org/wiki/Ml%C4%99cin
to par.R-K Wiśniew http://pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C5%9Bni ... %C5%84ski)
W tej parafii Knap'ów i Sadoch'ów jest mnóstwo ;-)
Akta tej parafii http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
znajdziesz tylko w AP Siedlce http://www.siedlce.ap.gov.pl/, które prowadzi odpłatne kwerendy i przesyła xerokopie znalezionych akt pocztą (sam to trenowałem). Ale sądząc z dat, które wymieniłaś, to chyba powinnaś zacząć od USC Wiśniew...żeby wiedzieć kogo i w jakim przedziale czasowym szukać w AP ;-)

Pozdrawiam i powodzenia
Jurek K.Stefańczyk
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Dziekuję, ale okazuje się, że nie będzie to takie łatwe.
Dziś Mlęcin jest w gminie Dobre, kiedys był w gminach Jakubów, Rudzienko a kiedys był sam gminą. Skontaktowałam się z tymi gminami, które jeszcze istnieja, ale twierdzą, że będzie problem. Mam czekać aż sprawdzą czy maja jakieś dokumenty .
Za to Archiwum w Siedlcach jest dla mnie nieosiągalne cenowo. Liczą sobie 60 zł za godzinę. Ciut przydużo.
Zostaje mi tylko zdobywanie wiedzy ustnej.
pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Skontaktuj się z archiwum w sprawie cennika reprodukcji (na stronie chyba jest nieaktualny z 2008 roku z pozycją "oplata za wykonywanie kopii własnym aparatem"), zamów kopie rejestrów rocznych jeśli wyjdzie taniej, zindeksuj/przekaż innym

najbliższa mi Knapówna to Zuzanna córka Walentego i Joanny, bliżej ślub warszawska Św. Trójca 1884 akt nr 99 (patrz szukajwarchiwach.pl )
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Małgorzata_Kulwieć pisze:Dziekuję, ale okazuje się, że nie będzie to takie łatwe...
No, nikt Ci nie obieca, że zabawa w genealogię to kaszka z mleczkiem :lol:
Małgorzata_Kulwieć pisze:...Mam czekać aż sprawdzą czy maja jakieś dokumenty
Szkoda czasu - nic nie znajdą, ale "nadzieja umiera ostatnia"...
Małgorzata_Kulwieć pisze:Za to Archiwum w Siedlcach jest dla mnie nieosiągalne cenowo.
Osobista kwerenda nic nie kosztuje, można prosić np.o przesłanie akt zmikrofilmowanych do najbliższego sobie AP...
Małgorzata_Kulwieć pisze:Zostaje mi tylko zdobywanie wiedzy ustnej.
Na wiedzy ustnej zatrzymasz się na przełomie XIX/XX w.

Tak czy owak powodzenia !
Jurek
PS. a propos postu Włodka S.jw.; 'moja' najbliższa Knapówna z Wiśniewa to ślub nr 5/1866 Wiśniew :oops:
Ostatnio zmieniony pt 16 mar 2012, 22:56 przez jurekstefan, łącznie zmieniany 1 raz.
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Muraszko_Tamara »

Słyszałam to nazwisko u ktorejś sąsiadki z mojej ulicy- upewnie się i odpiszę(ma około 70/85 lat.Dam znać i odpiszę. Nazwisko Gut też znam- mialam tką nauczyciekę( w mojej dzielnicy mieszakają rodziny o tym nazwisku.
Tamara
anna1264

Sympatyk
Adept

Post autor: anna1264 »

Witam.
Dołaczę się do wątku.Sadoch Gut i Chruścik...prosze o kontakt na priv..
Anna
anna1264

Sympatyk
Adept

Post autor: anna1264 »

O Wisniewie wyznania Mariawickiego można narazie zapomnieć.Sama tam szukam przodków.Wisniew można zamówic mikrofilmy z Archiwum w Siedlcach.
Anna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Witam ponownie,
Po wielu perypetiach, próbach i porażkach posunęłam swoją wiedzę ciut dalej.
Zdobyłam akty urodzenia i chrztu mojej Mamy Zofii ( o dziwo podwójne mariawickie z Wisniewa i rzymsko-katolickie z Warszawy), akt ślubu Jej rodziców z 1909r w wyznaniu mariawickim w Wisniewie oraz akt urodzenia cioci mojej Mamy Bronisławy (tej, która ja wychowała) z 1893r. Posunęło mnie to o tyle dalej, że juz wiem iż:

Zofia Knap (moja Mama) i Adela Knap były córkami Władysława Knapa i Franciszki z domu Sadoch.
Władysław Knap był synem Michała Knapa i Anny z domu Jaglińskiej. a Franciszka była córką Stanisława Sadoch i Katarzyny z domu Matejak.
Bronisława (siostra Franciszki) była córką Stanisława Sadoch i Katarzyny z domu Matejak.
Daty tez mam, choć trochę dziwne i różne w różnych dokumentach.

Zofia Knap urodziła się w 1918 w Mlęcinie
Władysław Knap w akcie ślubu w 1909r ma lat 25 a w metryce urodzenia Zofii w 1918 ma lat 46 czyli albo urodził się w 1884, albo w 1872. Trochę duża ta różnica.
Franciszka Knap z d. Sadoch w 1909r ma lat osiemnaście więc urodziła sie w 1891r.
Bronisława Sadoch urodziła się w 1893r.
Stanisław Sadoch w akcie urodzenia Bronisławy ma lat trzydzieści cztery (urodzony w 1859) a Katarzyna z d. Majtejak ma lat 32 (urodzona w 1861).
Wszyscy są podawani jako urodzeni i mieszkający w Mlęcinie, Stanisław określony raz jako "земледелец" (rozumiem, że to robotnik rolny) a raz jako "kolonista" a Władysław raz jako земледелец , a raz jako "wyrobnik".

Gdyby komuś skojarzyły sie te nazwiska i zechciała sie ze mną podzielić swoja wiedzą, to bardzo proszę. Może uda mi sie posunąć moją wiedzę ciut dalej.

Pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Brawo, Małgorzato!
Udało Ci się przejść z etapu USC na etap AP (archiwum państwowe) w Siedlcach.
Teraz potrzebujesz znaleźć dane ze ślubów z okresu ok.1875-1890;
Michał Knap & Anna Jaglińska oraz Stanisław Sadoch & Katarzyna Matejak :P
Tylko oni pomogą Ci na odległość, jeśli nie możesz tam pojawić się osobiście i robić kwerendę i kopie ...
Nie musisz płacić z góry za nic, bo dopiero jak coś znajdą - to przyślą Ci kosztorys do zapłacenia, za który jeśli nie uiścisz, to nie dostaniesz informacji - i tyle. Za xerokopie tych 2ch aktów kwota wypadnie ok.50-70 zł, prześlą Pocztą.
Twoja decyzja.
Powodzenia
Jurek
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Ha, ruszyłam do przodu z kopyta. Mam już kompletne (w swojej linni na 100%, a w bocznych prawie!) drzewko, od roku 1800 do 1918. Kosztowało mnie to wiele trudów i niemało pieniędzy, ale jaka saysfakcja!
No i stanęłam, bo nie mogę znaleźć aktu zgonu mojej babci (mamy mojej mamy) Franciszki z Sadochów Knapowej (albo Knapiny - jak to nieraz bywało zapisywane). Babcia umarła między rokiem 1919 a rokiem 1926, tylko nie wiem gdzie. Kontaktowałam się z USC w Mińsku Maz. i aktu zgonu mojej babci nie znaleziono. Może zmarła poza zasięgiem swojej parafii, ale ponoc pochowana została na cmentarzu parafialnym więc ksiądz zapewne zgon by zapisał!?
Chciałam skontaktować się z parafią w Wisniewie (mariawicką), ale niestety nie mogę namierzyć adresu emailowego do proboszcza, a kontakt telefoniczny nie wchodzi w grę.
I co ja teraz mam zrobić, jak odkryć gdzie i kiedy zmarła moja babcia i gdzie to zostało zapisane? Chyba muszę czekać na przypadek!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Karolcia

Sympatyk

Post autor: Karolcia »

Witam! Mam pytanie. Czy korzystala Pani z pomocy USC? Jeśli tak proszę powiedzieć jak to wygladalo! Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Małgorzata_Kulwieć pisze:Ha, ruszyłam do przodu z kopyta. Mam już kompletne (w swojej linni na 100%, a w bocznych prawie!) drzewko, od roku 1800 do 1918. Kosztowało mnie to wiele trudów i niemało pieniędzy, ale jaka saysfakcja! ... Chyba muszę czekać na przypadek!
Przypadkiem możesz Małgosiu zostawić Babcię na potem, a zająć się poszukiwaniem wcześniejszych prababć i pradziadków:
https://minskmaz.com/mac/najstarsze-ksi ... -1680-1825
Powodzenia !!!
:P
Pozdrawiam
Jurek
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

A znalazłaś akt urodzenia Franciszki Sadoch ? Będzie w Wiśniewie zapewne, oczywiście katolicki, czyli w ap Siedlce. Może na marginesie aktu będzie jakaś adnotacja ?
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Karolcia pisze:Witam! Mam pytanie. Czy korzystala Pani z pomocy USC? Jeśli tak proszę powiedzieć jak to wygladalo! Pozdrawiam!
Tak, korzystałam i zawsze wszystko odbywało się bardzo sympatycznie i profesjonalnie. Nigdy nie odmówiono mi pomocy.
jurekstefan pisze:Przypadkiem możesz Małgosiu zostawić Babcię na potem, a zająć się poszukiwaniem wcześniejszych prababć i pradziadków:
Już przeglądnęłam te akty (no, może nie wszystkie, ale większość!). Niestety niewiele w nich moich przodków, bo w obrębie metryk parafii Wiśniew "moje" Knapy pojawili się w 1820, kiedy Szymon Knap ożenił się z Marianną z Kosimów.
Trochę wcześniej przybyli, zapewne "za pracą" . Podejrzewam, że z Korytnicy, bo tam ponoć urodził się Szymon, ale jeszcze tego nie sprawdziłam, zresztą Korytnicy sprzed 1810 nie ma w sieci, więc wiele nie zdziałam.

Druga gałązka, czyli "Sadochy" pochodzą z Jakubowa i tam znalazłam komplet dokumentów, ale też tylko do 1810r. Wcześniejsze dokumenty sa mi niedostepne. A szkoda.
Arek_Bereza pisze: A znalazłaś akt urodzenia Franciszki Sadoch ? Będzie w Wiśniewie zapewne, oczywiście katolicki, czyli w ap Siedlce. Może na marginesie aktu będzie jakaś adnotacja ?
Tak, znalazła, ale niestety na marginesie nie ma nic. Tak, że dalej nie wiem gdzie i kiedy zmarła.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”