Pochodzenie nazwisk (cz.3) podział*

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

anetas83

Post autor: anetas83 »

bardzo dziękuję za sprawdzenie- prosiłabym o sprawdzenie ejszcze jednegonazwiska którego zapomniałam dodać- Kwaterowski
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Aneto :D

Kwaterowski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego kwater ‘czwórka’, też ‘darowanie życia, łaska’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
welzbieta50

Nieaktywny

Nazwiska: Golec, Matejczuk, Wybranowski

Post autor: welzbieta50 »

Jak wszyscy tu piszący proszę o wyjaśnienie etymologii nazwisk: Golec, Matejczuk, Wybranowski.
Pozdrawiam :)
welzbieta50
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Elżbieto :D

Niezbyt dokładnie wstrzeliłaś sie w temat. Jeżeli chcesz o coś zapytać w istniejącym już wątku, klikaj 'Odpowiedz'. W przeciwnym przypadku założysz, jak to zrobiłaś, nowy temat tylko dla swoich nazwisk. Ale nie przejmuj się, wielu osobom to się zdarzało i niejedniej jeszcze przydarzy :wink:

Ad rem:

Golec XII wiek – od golec ‘człowiek nagi, biedny’ w grupie nazwisk pochodzących od goły, golić ‘strzyc’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla welzbieta50:

Matejczuk (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Maciej, pochodzenia hebrajskiego, znaczącego pierwotnie ‘dar Jahwe’. W języku greckim występowało jako Matthias, Matthauos, Mathaios, w łacińskim jako Matthias, Matheus. Z form łacińskich wykształciły się w języku polskim 3 imiona: Maciej, Matyjasz i Mateusz.

Wybranowski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od wybierać, wybraniec ‘wzięty przymusowo do wojska’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
welzbieta50

Nieaktywny

Post autor: welzbieta50 »

Witaj Ewo
Wielkie dzięki za wyjaśnienia. Wszystkie. :D Sama się zdziwiłam, że mój wpis ukazał się tam, gdzie sie ukazał, bo chciałam go umieścić tutaj. :oops: Pomyślałam sobie, no trudno, najwyżej odpowie mi ktoś inny. I tu kolejne zdziwienie, tym razem miłe. :D
I jeszcze kilka słów o nazwisku Golec. Protoplasta nazywał się von Goltz, ale po upadku powstania listopadowego jak wielu innych został zdeklasowany a nazwisko spolszczono na Golec. Widocznie zdaniem ówczesnego urzędnika, zapewne carskiego, takie było najbardziej podobne do pierwotnego.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję. :D
Ps
Mam nadzieję, że tym razem wpis ukaże się we właściwym miejscu :D
hanutka

Kiżewski, Kiszewski

Post autor: hanutka »

Witam wszystkich serdecznie,
interesuje mnie pochodzenie mojego nazwiska: KIŻEWSKA.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Kiżewski, Kiszewski

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Yoninka? No i jak ja mam się do Ciebie zwracać? Sam (sama?) wiesz, wiele języków np. angielski w grzecznościowych formach ma tylko "You", ale nasz bogaty język nakazuje grzecznie się do siebie zwracać biorąc pod uwagę płeć, a nawet wiek! A tu ni płci, ni wieku, ni nawet imienia, ech! :(
I żeby było mało - nie przesłeś (-aś?) swojej prośby na watek "Pochodzenie nazwisk" i już prawie tu na naszej stronie "spadasz z afisza", więc jednak może coś Ci podpowiedzieć:

KIŻEWSKI
Nazwisko to jest wymieniane w pracach polskich etymologów. U prof. Rymuta w jego "Nazwiska Polaków - Słownik Etymologiczno-Historyczny" tom I strona 403 jest wytłumaczenie językowego źródła tego ciekawego polskiego nazwiska: pochodzi od staropolskiego nazwania "Kizia", notowanego w Polsce od roku 1603 - a te ma źródło w staropolskim gwarowym określeniu "kizia, kyzia" - pieszczotliwie o "kot, źrebak".
Z innych prac zespołu prof. Rymuta (na podstawie spisu powszechnego 1990 i 2002) mamy dane o lokalizacji nazwiska w Polsce, no. spis 1990 podaje:
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Kiżewski 474 Wa:2, By:103, Gd:191, Kl:3, Ko:18, Ło:2, Ol:5, Pl:25, Pt:1, Po:10, Sł:69, Sz:14, To:15, Wb:10, Wł:6 (źródło: www.herby.com.pl)
= a więc tylko 474 dorosłe osoby w Polsce niosące nazwisko Kiżewski/a, z możliwym gniazdem nazwiska na północy kraju (gł. bydgoskie, gdańskie).
Owocnych dalszych poszukiwań Ci życzę w odkrywaniu przeszłości rodziny, bo......:
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
etanoll

Sympatyk

POCHODZENIE NAZWISKA BEZAK

Post autor: etanoll »

WITAM CZY MOŻE MI KTOŚ WYJAŚNIĆ POCHODZENIE MOJEGO NAZWISKA tj. BEZAK SKĄD ONO POCHODZI I Z JAKIM TERYTORIUM JEST ONO ZWIĄZANE??

Z GÓRY DZIĘKUJE
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Tu masz liczebność i rozmieszczenie nazwiska. Możesz ustalić jego gniazdo geograficzne :wink:

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/bezak.html

Bezak 1440 - w grupie nazw osobowych pochodzących od przyimka bez, staropolskiego biez, gwarowego przez. Element biez-, bez- występuje głównie w nazwach złożonych lub pochodnych od apelatywów złożonych.

Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
edi

Sympatyk

Winkler

Post autor: edi »

Witam serdecznie!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Winkler.
Pozdrawiam
Edyta :)
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Winkler

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Sprawdziłem. Na liście Wildsteina nie ma.
Staszek
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Winkler

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witaj Edyto.
Dołączyłaś 16.12.2009 r i trudno ci poruszać się w nieznanym terenie.
Swój post dołącz do wątku ,który ciebie zainteresował .
W tej chwili nie wiadomo na jakiej liście można sprawdzić podane nazwisko.
Serdecznie pozdrawiam.
Waldemar Chorążewicz
PS.Też tak błądziłem, a dzięki przemiłej i cierpliwej Marii nie popełniam już takich błędów.
pozdrawiam,
Waldemar Chorążewicz
https://www.facebook.com/groups/1183751205134383/
edi

Sympatyk

Re: Winkler

Post autor: edi »

WaldemarChorążewicz pisze:Witaj Edyto.
Dołączyłaś 16.12.2009 r i trudno ci poruszać się w nieznanym terenie.
Swój post dołącz do wątku ,który ciebie zainteresował .
W tej chwili nie wiadomo na jakiej liście można sprawdzić podane nazwisko.
Serdecznie pozdrawiam.
Waldemar Chorążewicz
PS.Też tak błądziłem, a dzięki przemiłej i cierpliwej Marii nie popełniam już takich błędów.
Witam !
Chodziło mi o pochodzenie nazwiska,robiłam to już wcześniej,ale tym razem się nie udało.
Dzięki i pozdrawiam
Edyta :D
jarekziel

Nazwisko Maciurzyński

Post autor: jarekziel »

Witam

Jeżeli ktoś wie cokolwiek o tym nazwisku to bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Jarek
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”