Łączkowscyz parafii dąbrowa powiat opoczyński?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mariok

Sympatyk

Łączkowscyz parafii dąbrowa powiat opoczyński?

Post autor: Mariok »

Witam,
Szukam przodków mojej pra...babki Marianny Łączkowskiej c. Walentego i Marianny z Zimnickich urodzonej w parafii Dąbrowa około roku 1790 - żony Antoniego Perki (z tego aktu)

https://goo.gl/photos/DocnsakSxA1hcdbb7

trochę pogrzebałem i znalazłem:

jej brata Wojciecha
ślub 1818 10 Wojciech Łączkowski Walenty, Marianna Ziemnicka Konstancja Badek Marcin, Agnieszka Cyganowska Wolbórz [Uwagi: księga 1818 -1819, l. 26, l. 28 Miejscowość: Wolbórz, Żywocin Data: 01.11.1818r.]

i jego zgon w 1831

1831 316 Wojciech Łączkowski Walenty Marianna Wolbórz Żywocin [Uwagi: l. 38 mąż Konstancji Badek Data: 06.09.1831r.]

jej brata Jana
urodzenie
1807 31 Jan Łącki Walenty Marianna Sadkowska Żelechlinek Łochów [Uwagi: łacina, labor., chrzest: 1807.07.02]

i jego zgon

1813 105 Jan Łączkowski Walenty Marianna Sędecka Wolbórz Żywocin [Uwagi: księga 1813-1814 sygn. 21, l. 6 Data: 27.10.1813r.]

jej siostrę również Mariannę - to dość dziwne, jak dla mnie

ślub 1822 7 Konstantyn Ambrozik Andrzej, Teresa Fijałkowska Marianna Łączkowska Walenty, Marianna Ziemicka Boguszyce, wdług aktu urodzona w parafii Dąbrowa powiat opoczyński

oraz jej Matkę???

Zgon Marianny Łączkowskiej żony Walentego w Żywocinie parafia Wolbórz - tylę że zapisano jako dd. Sądecka c. Jana i Zofii

1826 89 Marianna Łączkowska [Inne nazwiska: Sądecka ] Jan Zofia Wolbórz Żywocin [Uwagi: l. 50 żona Walentego Data: 02.06.1826r.]

Raz żona Walentego pisana jest jako Sądecka raz jako Zimnicka - jak to wytłumaczyć, które jest właściwe? Gdzie znaleźć coś więcej o Walentym i Mariannie Zimnickiej/Sądeckiej?

Aktu zgonu Walentego Łączkowskiego nie znalazłem.

Czy są jakieś akta dostępne w internecie dotyczącej tej parafii Dąbrowa powiat Opoczyński z XVIII wieku?

Mój pra...dziad często się przemieszczał, czasami w Żelechlinku, czasami w Wolborzu, czasami w Boguszycach - skąd był? Skąd Marianna, jego żona była - z Żywocina w parafii Wolbórz?

Proszę o pomoc, za którą z góry dziękuję.
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Ta Dąbrowa nigdy nie była parafią?
https://pl.wikipedia.org/wiki/D%C4%85br ... %C5%84ski)
Jak nie, to czy sprawdzałeś Dąbrowy w Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego?
http://dir.icm.edu.pl/?find_in=fulltext ... l&x=46&y=5
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Chyba to będzie ta Dąbrowa nad Czarną, kiedyś to był powiat Opczno tylko nie wiem jak to potwierdzić i czy są jakieś metryki z XVIII wieku
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”