Konstancja Kotnarowska - Suwałki

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

grzeszala

Sympatyk

Post autor: grzeszala »

Witam!
Od pewnego czasu próbuję znaleźć akt urodzenia tej osoby. Wiem ,że 2 razy wychodziła za mąż Z pierwszego aktu ślubu wynika, że urodziła się w 1821 r w Suwałkach, a z drugiego, że w 1832. Z późniejszych aktów wynika, że jest to ta sama osoba. Jednak w tym okresie czasowym takiego aktu urodzenia nie znalazłem. Czy ktoś może pomóc?

Grzegorz Szaładziński
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

No bez podania bliższych danych nikt nic nie wymyśli.
W czym problem? Suwałki są w Genetece i akta są załączone.
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... _date=1821

pozdrawiam
Małgorzata
grzeszala

Sympatyk

Chodzi oto, że opierając się na późniejszch aktach ślubu taki akt urodzenia powinien w Suwałkach istnieć, jednak przeszukując akta z Suwałk nie mogę go znależć. Być może w aktach jest pomyloe nazwisko. Wiem tylko, że jej rodzicami byli Anna Gramocka i Kazimierz Kotnarowski.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

W akcie ślubu z 1849 r. z Jakubem nie jest napisane, że urodziła się w Suwałkach - jest tylko stwierdzenie, że rodzice mieszkają w Sobolewie. Trzeba by zdobyć załączniki aktu ślubu (chyba widziałam, że są w szukaj w archiwach). Drugiego aktu ślubu nie widziałam.
Rodzina ta jest związana z Jeleniewem (zindeksowane tylko do 1811 r.), Augustowem, Bakałażewem i Wigrami. Przejrzałam pobieżnie Bakałażewo, ale nic nie znalazłam (ta parafia występuje w akcie ślubu Pawła K.). Nazwisko żony w formie Gramacka wytępuje w dużych ilościach w parafii Krasnybór.
Rzecz ciekawa, ale niczego konkretnego nie podpowiem

pozdrawiam
Małgorzata
mjasion

Sympatyk

Post autor: mjasion »

Dodam jeszcze do tego co wyżej napisała Małgorzata, że w indeksie urodzonych w 1824 z Jeleniewa jest chyba Konstancja Kotnorowska (tak w każdym razie można by też czytać, bo niejednoznacznie napisane - akt nr 5 - https://drive.google.com/file/d/0B2Wwsu ... sp=sharing). Mam tylko fotografię indeksu. W najbliższych dniach będę w suwalskim archiwum i sprawdzę. Kotna(o)rowscy mieszkali w Wołowni i Kazimierówce. Z tych lat jest w Jeleniewie dużo urodzeń dzieci o tym nazwisku, ale żadnego ww. pary nie znalazłem w zasobie online na szukajwarchiwach. Nie ma też ślubu tej pary, także w nieopublikowanych indeksach.
Pozdrawiam,
Marek
grzeszala

Sympatyk

Niestety aktów z Jeleniewa z 1824 r. w szukajwarchiwach nie ma. Jeżeli jest możliwość sprawdzenia na miejscu to będę bardzo wdzięczny za informację.
Pozdrawiam
mjasion

Sympatyk

Post autor: mjasion »

Akt, o którym myślałem dotyczy zupełnie innej osoby (nazwisko Kołzunowski).
Znalazłem jednak i sfotografowałem akt ślubu Kazimierza Kotnerowskiego i Anna Granackiej, który miał miejsce w Jeleniewie w 1824 r. (nr 40). Para ta wygląda na rodziców Konstancji. Oboje mieszkali w Gulbieniszkach w gminie jeleniewskiej, ale młoda urodziła się w parafii lubowskiej. Samą Konstancję chyba też udało mi się odnaleźć ponownie przeglądając jeleniewskie indeksy - wcześniej ją przegapiłem; niestety dopiero po wyjeździe z Suwałk, więc aktu nie widziałem i nie mam jego zdjęcia. W każdym razie jakaś Konstancya Kotnerowska urodziła się w parafii jeleniewskiej w 1828 r., akt nr 44. Następnym razem będę w suwalskim archiwum dopiero za jakieś 2 miesiące.
Proszę podać swój e-mail to prześlę zdjęcie aktu ślubu.

Pozdrawiam,

Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”