Żabczyński
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Rychter_Ida

Żabczyński z powiatu oszmiańskiego
Witam nie znalazłam aktu chrztu Aleksandra z 1866 a o Michale z 1864 roku wspominał powyżej Arek. Dlatego mnie to zaciekawiło. Niestety rosyjski tylko lub aż składam Barbara
Barbara
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
A co podróży to od 1862 działa kolej petersburska Warszawa-Wilno-Petersburg, przez Grodno, Porzecze, Olkienniki. Z Oszmiany do Wilna 60 km.
Bardzo możliwe, że rodzili się tam a następnie byli chrzczeni w Petersburgu.
Bardzo możliwe, że rodzili się tam a następnie byli chrzczeni w Petersburgu.
-
Rychter_Ida

Eugenia to nie błąd, siostra Aliny. Po prostu po śmierci Eugenii Aleksander ożenił się z jej siostrą Aliną. Serdeczne dzięki. Bardzo pomogliście mi. Wasiliszki też chyba racja. Jeszcze raz dzięki Barbara
Barbara
-
Warakomski

Wydaje mi się, że tu jest jakaś zagadka.
W rosyjskiej Wikipedii
"Александр Александрович Жабчинский (настоящая фамилия — Мюллер) (польск. Aleksander Daniel Eugeniusz Żabczyński; 9 июля (22 июля) 1866, Санкт-Петербург — 1934, Варшава) — российский и польский военачальник. Дивизионный генерал Войска Польского. Участник Великой войны." /Prawdziwe nazwisko Miller /
W polskiej Wikipedii
„Gen. Żabczyński był przyrodnim bratem gen. Daniela Konarzewskiego, bliskiego współpracownika Józefa Piłsudskiego”.
Minakowski – Alina von Miller była chyba dwukrotnie zamężna, albo Aleksander był nieślubnym synem.
Krzysztof
W rosyjskiej Wikipedii
"Александр Александрович Жабчинский (настоящая фамилия — Мюллер) (польск. Aleksander Daniel Eugeniusz Żabczyński; 9 июля (22 июля) 1866, Санкт-Петербург — 1934, Варшава) — российский и польский военачальник. Дивизионный генерал Войска Польского. Участник Великой войны." /Prawdziwe nazwisko Miller /
W polskiej Wikipedii
„Gen. Żabczyński był przyrodnim bratem gen. Daniela Konarzewskiego, bliskiego współpracownika Józefa Piłsudskiego”.
Minakowski – Alina von Miller była chyba dwukrotnie zamężna, albo Aleksander był nieślubnym synem.
Krzysztof
-
Rychter_Ida

gen Żabczyński
Witam . Alina po śmierci swego męża Aleksandra - lekarza wyszła drugi raz za mąż i miała kolejne dzieci Barbara
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Ja tylko przypomnę, że wiele ksiąg z Białorusi do 1864 zachowanych i dostępnych na familysearch to księgi dekanatu. Znając miejscowość trzeba ustalić nie tylko parafię ale i dekanat. Siedzibę dekanatu wpisujemy na family search w wyszukiwarce jako keyworld (tzn. Ja tak robię) , np. Grodno. Pojawia się wiele pozycji a wśród nich grodno deanery i dopiero po otwarciu widzimy zdjęcia z poszczególnych parafii dekanatu.
Temat pewnie już był omawiany ale tym, ktorzy zaczynają szukać na Białorusi może to nieco pomoże.
Pozdrawiam
Arek
Temat pewnie już był omawiany ale tym, ktorzy zaczynają szukać na Białorusi może to nieco pomoże.
Pozdrawiam
Arek