Urzędnicy I. Rzeczypospolitej Spisy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dziękuję bardzo. Z tym pierwszym to w ogóle dziwna sprawa, bo do dziś sądziłam, że Mikołaj Hadziewicz ( a raczej jeszcze Milkon Hadzi) jako bajecznie bogaty kupiec lwowski Ormianin pochodzenia greckiego przekupił chana tatarskiego, żeby nie nękał Polaków w bitwie pod Beresteczkiem. Dzięki temu udało się wygrać tę bitwę w 1651 roku i w 1654 otrzymał on tytuł szlachecki i potem został sekretarzem królewskim. (Boniecki i Niesiecki)
To co piszesz to dla mnie nowość. Wychodzi na to, że Grzegorz to jego syn...
A Piotr Paweł to też jego syn.
Dzięki za rewelacje. Będę się w to wgryzać i najwyżej poproszę Cię o źródła dot. Mikołaja i Piotra Pawła. To moi pra...dziadkowie.
To co piszesz to dla mnie nowość. Wychodzi na to, że Grzegorz to jego syn...
A Piotr Paweł to też jego syn.
Dzięki za rewelacje. Będę się w to wgryzać i najwyżej poproszę Cię o źródła dot. Mikołaja i Piotra Pawła. To moi pra...dziadkowie.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Myszor_Oskar

-
Maślanek_Joanna

-
Agnieszka_Szumska

- Myszor_Oskar

Bracławskiego nie ma, ale urząd był formalnie z woj. smoleńskiego (wówczas już in partibus, całkowicie tytularnie). Walerian Bukar, miecznik smoleński wzm. 27 VI 1697 i 12 III 1703sbasiacz pisze:Mogę prosić o Waleriana Bukara? - miecznik smoleński ok.1697 (podpisał elekcję Augusta IIz woj.bracławskiego) i jego ojca Jana Bukara, który był podstarostą bełskim - och, chyba tych z bracławskiego nie ma?
Jana nie ma, bo podstarostów spisy nie obejmują.
Jan Piotr Tuchołka, 1651 pisarz pomorski, 12 II/11 X 1666 podkomorzy malborski, nom. 30 X 1677 kasztelan gdański, zm. zimą 1690/91 (przed 16 II 1691)Maślanek_Joanna pisze:Czy mógłbyś mi jeszcze sprawdzić kasztelanów gdańskich w XVII i XVIII wieku o nazwisko - +/- Tuchołka (Jakub, Jan, Kazimierz, Stanisław)?
Są inni tego nazwiska, na urzędach gł. tucholskich.
Wojciech Staniszewski h. Pobóg, pisarz grodzki łucki (wzm. już 1600), awans 1608/10: sędzia grodzki łucki, awans 1616: podstarości łucki, nom. 22 XI 1617 pisarz ziemski łucki (wybrany 6 XI 1617 na sejmiku elekcyjnym, przysięga 3 I 1618), nom. 18 I 1628 sędzia ziemski łucki (wybrany 7 XII 1627), zm. 16 IV 1634; zarazem klucznik łucki (cesja od poprzednika 30 III 1615, cesja dla syna po 1 IX 1622 - data konsensu, tytułowany jeszcze 20 VIII 1626 i 17 X 1627, 1628 już nie - zob. niżej Jan)Agnieszka_Szumska pisze:Witam, proszę o sprawdzenie nazwiska Staniszewski
Jan Staniszewski h. Pobóg, s. Wojciecha, sekretarz królewski, klucznik łucki (cesja od ojca, tytułowany już 22 VI 1626, cesja dla następcy 31 I 1640, ale tytułował się do śmierci, zm. 24 VI/14 VIII 1640, pochowany w kościele Jezuitów w Łucku)
Jan Gabriel Staniszewski h. Pobóg, miecznik grabowiecki (nom. 18 IX 1765, zm. po 1792 - ostatni)
Gabriel Staniszewski h. Pobóg, miecznik krasnostawski (nom. 16 III 1794, ostatni) - u Niesieckiego błędnie grabowiecki
Dalej, urzędy w podolskim, czysto tytularne:
Jakub Staniszewski h. Pobóg, podczaszy latyczowski (nom. 1 IV 1691)
Andrzej Staniszewski h. Pobóg, rzekomy cześnik latyczowski w 1748 (za Bonieckim)
Mikołaj Staniszewski h. Pobóg, rzekomy podczaszy latyczowski w połowie XVIII w. (za Bonieckim)
Andrzej i Mikołaj = być może tak naprawdę podczaszycowie, jeśli synowie Jakuba?
Ale poza tym Staniszewscy pojawiają się wśród szlachty ziemi czerskiej - przypominam, Mazowsza w spisach dotąd nie opracowano.
-
Maślanek_Joanna

Dziękuję Oskarze - jesteś niezawodny 
Jan Piotr Tuchołka to mój - wszystko pasuje, a z innych to mam jego synów (lub syna dwojga imion - nie jestem pewna) : Kazimierza i (?) Stanisława - pocz. XVIII wieku. zgon prawdopodobnie ok 1724. Mógł być sędzią tucholskim ew. kasztelanem gdańskim - niepewne.
Pozdrawiam
Joanna
Jan Piotr Tuchołka to mój - wszystko pasuje, a z innych to mam jego synów (lub syna dwojga imion - nie jestem pewna) : Kazimierza i (?) Stanisława - pocz. XVIII wieku. zgon prawdopodobnie ok 1724. Mógł być sędzią tucholskim ew. kasztelanem gdańskim - niepewne.
Pozdrawiam
Joanna
-
Małgorzata2005

- Myszor_Oskar

Jest takowy, ale zmarły wcześniej. Raczej pokolenie Jana Piotra (brat, kuzyn?), choć "na styk" mógłby być synem.Maślanek_Joanna pisze:a z innych to mam jego synów (lub syna dwojga imion - nie jestem pewna) : Kazimierza i (?) Stanisława - pocz. XVIII wieku. zgon prawdopodobnie ok 1724.
Stanisław Kazimierz Tuchołka h. Korzbok, ławnik ziemski tucholski (od przed 20 VII 1660-1662/68), sędzia ziemski tucholski (od przed 17 X 1668, elekcja 1659?), zm. po 8 IV 1676, przed 1678.
Innych tych imion spis nie wymienia. Tuchołkowie są jeszcze (wypisuję skrótowo) ławnicy/sędziowie tucholscy: Marcin 1552, Jakub 1610-36, Michał 1722-62, Jan 1761-72; oraz ławnik świecki Stefan 1769.
Jabłonowskich jest dość sporo, ale Jakuba żadnego.Małgorzata2005 pisze:proszę o sprawdzenie, czy w spisach występuje: Jakub Jabłonowski
Ignacy Podgórski, niedoszły? łowczy mielnicki (nom. 14 VII 1737, prawdopodobnie niezrealizowana)Małgorzata2005 pisze: Podgórski/ Podgurski i Wigura.
Stanisław Wigura, horodniczy kijowski (nom. 30 V 1607, zm. 18 VII 1633/1 III 1635)
Semen Wigura, bratanek Stanisława, horodniczy kijowski (nom. 1 III 1635, zm. 13 XII 1672/19 V 1673)
Piotr Wigura, cześnik halicki wzm. 1701, zm. przed 20 V 1710
Wigura, rzekomy horodniczy kijowski, zm. przed 30 I 1717
Wigura, rzekomy cześnik żytomierski wzm. na elekcji 1733
Wawrzyniec Wigura, cześnik nowogrodzki siewierski (wzm. 14 VI 1745 i 22 IV 1747)
Jan Wigura, horodniczy żytomierski, zm. przed 26 VI 1747
-
Małgorzata2005

-
Maślanek_Joanna

Witaj Oskarze,
bardzo dziękuję za te informacje, ale zabiłeś mi solidnego ćwieka...
Sprawdziłam wszystko jeszcze raz i wychodzi na to, że masz rację - Jan Piotr i Stanisław-Kazimierz byli braćmi, synami Jakuba (1610-36), tylko to mi nijak nie pasuje moich przodków!!!
Wg Dworzaczka Jan-Piotr był m.in. kasztelanem gdańskim, ale Stanisław-Kazimierz nie wyszedł poza sędziego zs. tucholskiego - to się całkowicie zgadza z tym, co napisałeś.
Na pewno moja była Katarzyna Tuchołczanka, która przed 1723 wyszła za Marcina Lutomskiego. U Dworzaczka wyraźnie jest w kilku miejscach napisane, że była córką Marianny Czapskiej i KAZIMIERZA TUCHOŁKI KASZTELANA GDAŃSKIEGO!
Entliczek-pentliczek - i gdzie mój Kazimierz - kasztelan?!
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ciekawą zagadkę...
Joanna
bardzo dziękuję za te informacje, ale zabiłeś mi solidnego ćwieka...
Sprawdziłam wszystko jeszcze raz i wychodzi na to, że masz rację - Jan Piotr i Stanisław-Kazimierz byli braćmi, synami Jakuba (1610-36), tylko to mi nijak nie pasuje moich przodków!!!
Wg Dworzaczka Jan-Piotr był m.in. kasztelanem gdańskim, ale Stanisław-Kazimierz nie wyszedł poza sędziego zs. tucholskiego - to się całkowicie zgadza z tym, co napisałeś.
Na pewno moja była Katarzyna Tuchołczanka, która przed 1723 wyszła za Marcina Lutomskiego. U Dworzaczka wyraźnie jest w kilku miejscach napisane, że była córką Marianny Czapskiej i KAZIMIERZA TUCHOŁKI KASZTELANA GDAŃSKIEGO!
Entliczek-pentliczek - i gdzie mój Kazimierz - kasztelan?!
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ciekawą zagadkę...
Joanna
-
Inkwizytor

Oskarze,
Proszę o sprawdzenie Szymona Basińskiego (koniec 18w, okolice Inowrocławia i później Ostrów Wlkp.) i ewentualnie nazwiska Basiński.
Pozdrawiam serdecznie,
Bartosz
Proszę o sprawdzenie Szymona Basińskiego (koniec 18w, okolice Inowrocławia i później Ostrów Wlkp.) i ewentualnie nazwiska Basiński.
Pozdrawiam serdecznie,
Bartosz
Poszukuję :
Bartłomiej Czech ur ok 1805 roku, ekonom, zarządca majątków - akt zgonu; Antonina Czech z domu Krupska, żona Bartłomieja - akt zgonu; ostatnie znane miejsce zamieszkania obu ok 1872 roku - Kotliny par. Kurowice (łódzkie)
Bartłomiej Czech ur ok 1805 roku, ekonom, zarządca majątków - akt zgonu; Antonina Czech z domu Krupska, żona Bartłomieja - akt zgonu; ostatnie znane miejsce zamieszkania obu ok 1872 roku - Kotliny par. Kurowice (łódzkie)
- Myszor_Oskar

Kasztelan, jak zapewne wiesz, był urzędem senatorskim. Obsada takowych jest dobrze znana. To nie jest jakiś miecznik czy inny podczaszy, których bywało kilku jednocześnie, z czego połowa pewnie się podszywając.Maślanek_Joanna pisze:U Dworzaczka wyraźnie jest w kilku miejscach napisane, że była córką Marianny Czapskiej i KAZIMIERZA TUCHOŁKI KASZTELANA GDAŃSKIEGO!
Dlatego moim zdaniem istnieje jedno, dość prawdopodobne wyjaśnienie tej zagwozdki: "twój" Kazimierz nie był kasztelanem, tylko kasztelanicem, czyli synem Jana Piotra-kasztelana.
Brak.Inkwizytor pisze:Proszę o sprawdzenie Szymona Basińskiego (koniec 18w, okolice Inowrocławia i później Ostrów Wlkp.) i ewentualnie nazwiska Basiński.
-
Maślanek_Joanna

Oskarze,
prawdopodobnie masz rację - wprawdzie w przy Katarzynie jest napisane raz, że byłą córką kasztelana a drugi raz o niej mowa jako "kasztelance gdańskiej" - czyli córce kasztelana, ale przy jej siostrze (bezdyskusyjnej) faktycznie jest napisane "córka kasztelanica". Dworzaczek nie doczytał tego "ica" przy Katarzynie lub po prostu się pomylił - też człowiek
.
dziękuję - to zapewne rozwiązanie tej zagadki
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
prawdopodobnie masz rację - wprawdzie w przy Katarzynie jest napisane raz, że byłą córką kasztelana a drugi raz o niej mowa jako "kasztelance gdańskiej" - czyli córce kasztelana, ale przy jej siostrze (bezdyskusyjnej) faktycznie jest napisane "córka kasztelanica". Dworzaczek nie doczytał tego "ica" przy Katarzynie lub po prostu się pomylił - też człowiek
dziękuję - to zapewne rozwiązanie tej zagadki
Pozdrawiam serdecznie
Joanna