Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Dziękuję za pomoc! Przepraszam, że dopiero teraz, ale bawiłem na urlopie :)

Pozdrawiam,

ML
AdamCi

Sympatyk

Post autor: AdamCi »

Tomek1973 pisze:@Ciążyńscy w Gorzkowicach
Franciszek Ciążyński był kowalem. Oprócz jego rodziny, brak innych osób noszących to nazwisko w parafii. Aktu ślubu w 1873 brak.
Akty urodzeń dzieci:
Walenty 1874/20
Antoni 1888/184
Andrzej 1892 - jest w indeksie, ale w tym roku przy nazwiskach brak numerów aktów.
Jan 1876/58
Adam 1878/125
Bardzo dziękuję za pomoc. Dziwi mnie brak pozostałych braci. Jaki okres czasu przeszukałeś Tomku? Czy jest możliwość, że kogoś przeoczyłeś, tj. czy jest sens, żebym zamówił mikrofilmy i powtórzył wyszukiwanie? Z góry przepraszam, jeśli pytania są bez sensu. Jak pisałem, jestem początkujący. Nie do końca wiem, jak AP są zorganizowwane.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Adam.
Beata_Sz

Post autor: Beata_Sz »

Tomku dalej szukam ślubu swoich pradziadków Józefy Paplickiej i Hipolita Wiśniewskiego zawartego w 1894r. Czy tym razem mógłbyś sprawdzić czy nie był zawarty w par. Wielgomłyny lub Niedośpielin.
Pozdrawiam. Beata
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@AdamCi
Zamówiłem lata 1873-1878 oraz 1888-1892. W ten sposób pokryłem wszystkie przedstawione przez pana daty.
Urok naszego archiwum polega na tym, że parafie są zmikrofilmowane w stopniu nikłym, a jednorazowo można wziąć 5-6 j.a. Po złożeniu zamówienia czeka się kilkanaście - kilkadziesiąt minut na jego realizację.
Gdybym chciał przeszukać całą parafię pod kątem występowania w niej nazwiska Ciążyński, to zajęłoby mi to pół dnia. I to pod warunkiem, że byłaby to tylko jedna rodzina.
Krzemieniewice nalezały do gminy Przerąb i akurat z tej wsi nie zachowała się księga ludności, bo miałby pan całą rodzinę jak na tacy.

Gorzkowice to średnia wiejska parafia i liczba osób urodzonych na literę "C" jest minimalna. Góra 2-4 wpisy rocznie. Raczej wykluczone, żebym coś przeoczył.
Panieńskie nazwisko Konstacji Ciążyńskiej brzmi Lacek.

pozdrawiam - tomek
AdamCi

Sympatyk

Post autor: AdamCi »

Tomek1973 pisze:@AdamCi
Zamówiłem lata 1873-1878 oraz 1888-1892.
Ufff. :-) Już się bałem, że pozostali bracia gdzieś się zapodziali. Akurat ten okres jest zmikrofilmowany (za: Pradziad), więc sobie ściągnę brakującą dekadę do Katowic.
Tomek1973 pisze:Panieńskie nazwisko Konstacji Ciążyńskiej brzmi Lacek.
To bardzo cenna informacja. Jeszcze raz dziekuję.

Adam.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Panie Tomku. W AP w Kielcach, gdzie prowadziłam poszukiwania, poinformowano mnie, że Akta Stanu Cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Opocznie z lat 1875-1907 są w AP w Piotrkowie Trybunalskim.
Czy mógłby Pan sprawdzić, czy jest tam akt urodzenia Jadwigi Podczaskiej, córki Wacława Ludwika Michała Podczaskiego i Heleny z Chrzanowskich. To powinien być rok 1905 albo 1906. W internecie znalazłam, że jest to zespół 291/0 udostępniany całkowicie.
Zależy mi bardzo na dacie i miejscu urodzenia Jadwigi oraz jakichkolwiek, nawet najbłahszych informacjach o jej ojcu. Nazwiska chrzestnych też mogą być ważne.

Pozdrowienia. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Tomku,
to niestety znów ja po prośbie..
W piotrkowskim archiwum znajduje się baza BRZEZINY. Jest to skorowidz do ksiąg ludności stałej Brzezin. Czy mógłbyś zerknąć jakiego okresu on dotyczy i czy jest to skorowidz osobowy ?
Pozdrawiam :-)
Aneta
Tomek1973

Sympatyk

Brzeziny znajdują się w tomaszowskiej filii AP, choć patrząc na tę stronę, można się rzeczywiście pomylić:

http://www.piotrkow-tryb.ap.gov.pl/inde ... &Itemid=39

tomek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Nie szkodzi :-) Bardziej chodzi mi o rodzaj skorowidza, tzn. wedle jakich kryteriów jest sporządzony. Jak to wygląda np. w przypadku Piotrkowa ?
Aneta
Tomek1973

Sympatyk

Nie ma skorowidzów do kls miasta Piotrkowa, ale mogę opisać Ci taką księgę na podstawie innych miejscowości.

W księgach z terenu gmin wiejskich z lat 50-60 XIX wieku pisanych jeszcze po polsku, skorowidze umieszczane były na początku każdej kls. Był to normalny skorowidz alfabetyczny, ale sporządzany tylko według pierwszej litery nazwiska. Przy imieniu i nazwisku wpisywano numer karty z ksiegi, na której dana osoba figurowała.

Później zaczęto prowadzić osobne skorowidze do ksiąg. W gminie był jeden skorowidz do wszystkich ksiąg ludności stałej. Był prowadzony alfabetycznie - ale tylko według pierwszej litery nazwiska. Najpierw umieszczano numer domu, następnie nazwisko i imię, roczną datę urodzin, miejscowość zamieszkania i numer karty w danej księdze.
Skorowidze miejskie były zapewne prowadzone podobnie, z ta tylko różnicą, że oprócz imienia, nazwiska, daty urodzenia i numeru karty, zwierały numer tomu, a nie miejsce zamieszkania.
Przykładowy wpis w skorowidzu z gminy wiejskiej:
17 Kowalski Jan 1846 Połtawka 284
Trudno mi precyzyjnie odpowiedzieć jak wygladało to w miastach, ale musiały być zachowane wszystkie elementy umożliwiające jednoznacznie zidentyfikwanie osoby na podstawie skorowidza i odnalezienie jej we właściwej księdze. Daje się wyraźnie zauważyć, że w okresie II RP skorowidze uzupełniano zdecydowanie rzadziej od zapisów w kls.

tomek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dziękuję za ciekawostki !
Dla kls/n Piotrkowa powinny być 3 bazy (skorowidze): Piotrków, Piotrków II oraz Ludność niestała. To są wewnętrzne pomoce archiwalne.
Pozdrawiam
A.
Tomek1973

Sympatyk

Aaaaaaaaaa!
To nie mogłaś tak od razu? Myślałem że chodzi o oryginalne dokumenty!
Te skorowidze są zrobione na podstawie kls i klnst.
Te na podstawie kls zawierają:
nazwisko, imię, numer domu, numer tomu, numer karty, zawód
Te na podstawie klnst zawierają:
imię nazwisko, numer tomu, numer karty, zawód, rok wpisu i okres pobytu, miejsce stałego zamieszkania.

tomek
joff

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: joff »

Wielkie dzięki za moich Ciążyńskich wyszukanych w KLS Piotrkowa!
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Tomku,
Rewelacja :-)
Mam nadzieję, że baza Brzeziny jest podobna.
Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

Panie Tomku,
i jak, zachowało się coś z Rzeczycy (jakies kennkarty lub pokrewne im dokumenty)?

Pozdrawiam,
Ola
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”