Czy Agata Kubiak może być Agatą Adamczyk

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Creatura

Sympatyk

Czy Agata Kubiak może być Agatą Adamczyk

Post autor: Creatura »

Witam

Wiem, że mój przodek Andrzej Banachowicz miał żonę Agate Kubiak. Jednak w wykazie ślubów widnieje wpis ślub z Agatą Adamczakówną. Znalazłem w internecie dwa drzewa genealogiczne które uznają dzieci Agaty Adamczyk z Andrzejem jako dzieci Agaty Kubiak. Czy jest możliwe, że Agata Kubiak to Agata Adamczyk?

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=

Mateusz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: Czy Agata Kubiak może być Agatą Adamczyk

Post autor: Krystyna.waw »

Wiem, że mój przodek Andrzej Banachowicz miał żonę Agate Kubiak
1. To zależy, na ile pewne jest źródło tej wiedzy.
2. To zależy, na ile dokładne są te te drzewa z internetu. Może warto skontaktować się z ich twórcami?
2. Może miał dwie żony o imieniu Agata?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Mateuszu,

Tak, to jest ta sama Agata. Dowody znajdziesz w akcie zgonu jej ojca oraz poznasz jego imię i data zgonu też nie jest bez znaczenia.

Pozdrawiam

Janek
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Creatura pisze:Witam

Wiem, że mój przodek Andrzej Banachowicz miał żonę Agate Kubiak. Jednak w wykazie ślubów widnieje wpis ślub z Agatą Adamczakówną. Znalazłem w internecie dwa drzewa genealogiczne które uznają dzieci Agaty Adamczyk z Andrzejem jako dzieci Agaty Kubiak. Czy jest możliwe, że Agata Kubiak to Agata Adamczyk?

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=

Mateusz
Oczywiście, że to jest bardzo możliwe, szczególnie z tego typu nazwiskami odojcowskimi. Agata może mieć ojca Adama, a dziadka lub pradziadka Jakuba, lub odwrotnie. Albo owdowiała matka wyszła za drugiego męża, a dzieci pierwszego łoża zaczęły być uważane jako dzieci drugiego ojca zastępczego.

pozdrawiam

Chrystian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”