Witam
Wiem, że mój przodek Andrzej Banachowicz miał żonę Agate Kubiak. Jednak w wykazie ślubów widnieje wpis ślub z Agatą Adamczakówną. Znalazłem w internecie dwa drzewa genealogiczne które uznają dzieci Agaty Adamczyk z Andrzejem jako dzieci Agaty Kubiak. Czy jest możliwe, że Agata Kubiak to Agata Adamczyk?
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Mateusz
Czy Agata Kubiak może być Agatą Adamczyk
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Re: Czy Agata Kubiak może być Agatą Adamczyk
1. To zależy, na ile pewne jest źródło tej wiedzy.Wiem, że mój przodek Andrzej Banachowicz miał żonę Agate Kubiak
2. To zależy, na ile dokładne są te te drzewa z internetu. Może warto skontaktować się z ich twórcami?
2. Może miał dwie żony o imieniu Agata?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Mateuszu,
Tak, to jest ta sama Agata. Dowody znajdziesz w akcie zgonu jej ojca oraz poznasz jego imię i data zgonu też nie jest bez znaczenia.
Pozdrawiam
Janek
Tak, to jest ta sama Agata. Dowody znajdziesz w akcie zgonu jej ojca oraz poznasz jego imię i data zgonu też nie jest bez znaczenia.
Pozdrawiam
Janek
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Oczywiście, że to jest bardzo możliwe, szczególnie z tego typu nazwiskami odojcowskimi. Agata może mieć ojca Adama, a dziadka lub pradziadka Jakuba, lub odwrotnie. Albo owdowiała matka wyszła za drugiego męża, a dzieci pierwszego łoża zaczęły być uważane jako dzieci drugiego ojca zastępczego.Creatura pisze:Witam
Wiem, że mój przodek Andrzej Banachowicz miał żonę Agate Kubiak. Jednak w wykazie ślubów widnieje wpis ślub z Agatą Adamczakówną. Znalazłem w internecie dwa drzewa genealogiczne które uznają dzieci Agaty Adamczyk z Andrzejem jako dzieci Agaty Kubiak. Czy jest możliwe, że Agata Kubiak to Agata Adamczyk?
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Mateusz
pozdrawiam
Chrystian